Ką apie susidariusią situaciją reikia žinoti stojantiesiems – pokalbis su laikinąja Šiaulių universiteto studijų prorektore doc. dr. Renata Bilbokaite.

Šiaulių universiteto prijungimas prie Vilniaus universiteto nukeltas vieneriems metams. Dėl kokių priežasčių, jūsų nuomone, LR Seimas šiam procesui davė daugiau laiko?

Šioje situacijoje aktualu prisiminti vieną svarbų faktą – Vyriausybės siekis yra optimizuoti universitetų tinklą Lietuvoje, kad studijų kokybė taptų gerokai aukštesnė. Tokia ji taps tik tuomet, kai bus skiriamas reikiamas finansavimas aukštosioms mokykloms ir prioritetu šalyje taps mokslo stiprinimas ir plėtojimas pasirinktose srityse, nes visko ištobulinti per trumpą laiką tiesiog nepavyktų. Šiaulių universiteto ir Vilniaus universiteto vadovybės bei jų komandos dirbo dvejus metus, kad būtų pergalvotas ir pagrįstas Šiaulių universiteto prijungimas prie Vilniaus universiteto, mūsų universitetui tampant kur kas aukštesnės kokybės pažangos lyderiu regione. Tam pritarė aukštųjų mokyklų valdymo institucijos, abiejų universitetų bendruomenės.

Padaryta tikrai labai daug, tačiau turint tokius ambicingus tikslus, reikia daugiau laiko ir garantuotų investicijų, kurios leistų užtikrinti tikslų įgyvendinimą. Be to, integracijai būtini techniniai sprendimai, kuriems reikia ir laiko, ir papildomo finansavimo: sujungti, perkelti ar suvienodinti finansų, technines aptarnaujamąsias ir studijų sistemas, sugretinti krūvių skaičiavimo metodikas ir daug kitų dalykų. Mums yra skirti dar vieneri metai tam, kad pasiruoštume tvariai integracijai į Vilniaus universitetą ir šiame regione taptume rimtu regiono pažangos lyderiu.

Kaip tai keičią šių metų priėmimą ir į ką būtina atkreipti dėmesį stojantiesiems?

Būsimiems studentams nepasikeitė niekas, išskyrus vieną techninį dalyką – kadangi abu universitetai vis dar turi atskiras studijų sistemas, stojimas į Šiaulių universiteto programas šiemet vyks vis dar per Šiaulių universitetą. Visuomenei komunikavome, kad tapsime Vilniaus universiteto Šiaulių akademija ir kad mūsų studijų programų LAMA BPO sistemoje jau 2019 m. vasarą reikės ieškoti prie Vilniaus universiteto. Dabar, atidėjus susijungimo datą dar vieneriems metams, atsirado techninis pasikeitimas, kad mūsų studijų programų reikės ieškoti atskirame Šiaulių universiteto sąraše – taip, kaip buvo iki šiol.

Kiek ir kokių bakalauro ir magistro studijų programų šiais metais siūlo Šiaulių universitetas?

Siūlome 12 mūsų universiteto bakalauro pakopos studijų programų ir 17 programų magistrantūros studijų pakopoje. Išskirčiau du šių programų aspektus. Pirma, orientuojamės į aukšto lygio kokybę. Visos siūlomos programos yra akredituotos maksimaliam laikotarpiui. Tai reiškia, kad užsienio ekspertai, atvykę ir įvertinę programas ir studijų bazę, viską įvertino aukštais balais.

Kitas aspektas – studijų programų paklausa. Siūlome tik tas studijų programas, kurios turi paklausą, nes šiame regione stengiamės atliepti regiono poreikius, darbdavių, su kuriais nuolat bendradarbiaujame, lūkesčius. Net neabejojame, kad mūsų absolventai, baigę studijas turės geras darbo vietas.

Renata Bilbokaitė

Visa Lietuva žino, kad mes esame garsūs pedagogų, specialiųjų pedagogų rengimu, taip pat inžinerinėmis studijomis. Šiaulių aukštoji universitetinė mokykla visada buvo pedagogų ir inžinierių rengimo kalvė. Mokytojus rengiame jau 70 metų ir tai darysime toliau, nes valstybė mums patikėjo šią misiją. Jeigu nenorite būti pedagogu, siūlome labai gerų studijų programų, kurias baigę galėtumėte įsilieti į regiono poreikius atitinkančią darbo rinką. Galėsite tapti ir ekonomistais, ir inžinieriais, ir programuotojais, informatikais, ir kalbininkais, ir socialiniais darbuotojais, ir kitų sričių specialistais.

Paminėjote, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija universitetą mato kaip vieną iš trijų mokytojų ruošimo centrų Lietuvoje. Kokius mokytojus ruošia Šiaulių universitetas?

Atliepdami rinkos poreikius ir mūsų išskirtinumą bei pažangą tose srityse, mes ir toliau rengsime ikimokyklinio, pradinio ugdymo pedagogus, muzikos mokytojus, specialiuosius pedagogus su logopedijos specializacija ir kūno kultūros mokytojus.

Papasakokite plačiau apie specialistų regionui rengimą. Kokius specialistus regionui rengia universitetas ir į kokias studijų programas kviečia stoti abiturientus?

Jeigu mokytoju nenorima tapti, galima rinktis kitas studijų programas pagal savo pasirinktą sritį, kuri labiausiai patinka. Jeigu tai būtų filologinės studijos, kviečiame rinktis Anglų filologiją, jeigu norėtumėte dirbti finansų srityje, galite rinktis Ekonomiką. Norintys dirbti versle, gali rinktis Verslo administravimą, norintys dirbti viešajame sektoriuje – Viešąjį administravimą.

Jeigu patinka dirbti su žmonėmis, teikti jiems pagalbą, tai kviečiame rinktis jungtinę studijų programą Socialinis darbas ir socialinė reabilitacija. Ją baigę gausite dvigubą diplomą, nes studijos vykdomos kartu su Latvijos Rezeknės aukštąja mokykla. Esame išskirtiniai ir inžinierių rengimo srityje, todėl kviečiame studijuoti Mechanikos inžineriją ir robotiką. Turime atnaujintas naujausias laboratorijas ir šioje srityje Lietuvoje esame išskirtiniai. Taip pat galima rinktis ir labai patrauklią informatikos Programų sistemų studijų programą.

Ką siūlote baigusiems bakalauro studijų programas ir nori studijuoti magistrantūroje?

Siūlydami magistro studijų programas, atkreipiame dėmesį į tai, kad jas galėtų rinktis ne tik mūsų universitetą baigę absolventai, bet ir kitų universitetų bakalaurai.

Turime 17 programų. Tiems, kurie norėtų studijuoti humanitarinius mokslus, siūlome Istorijos ir politikos bei Lietuvių kalbotyros studijų programas. Tiems, kas nori rinktis inžinerines studijų programas, siūlome Išmaniosios inžinerijos studijų programą. Jeigu manote, kad galite tęsti tiksliųjų mokslų studijas, tai kviečiame rinktis aukštai įvertintą Matematikos magistro studijų programą, kurioje dirba labai kompetentingi, pažangiausi šios srities mokslininkai. Turime ir Dailės magistrantūros studijų programą. Iš socialinių mokslų siūlome Ekonomiką ir Socialinį darbą.

Taip pat siūlome visas ugdymo mokslų magistrantūros studijų programas, kurias turime ir bakalauro pakopoje. Tai padaryta tam, kad studentai būtų visapusiškai pasirengę dirbti mokytojais, kurie taptų lyderiais mokyklose. Siūlome Edukologijos, Kūno kultūros ir sporto edukologijos, Muzikos pedagogikos ir Specialiosios pedagogikos magistrantūros studijų programas.

Viešojo administravimo ir verslo vadybos srityje siūlome Vadybą, Viešąjį valdymą ir jungtinę studijų programą Regionų plėtra ir valdymas, kurią vykdome su Pardubicių universitetu (Čekija).
Tiems, kas myli gamtą, siūlome magistrantūros studijų programą Gamtinių sistemų valdymas. Ši studijų programą turi puikią bazę – Botanikos sodą, kuris yra vienas iš kelių botanikos sodų Lietuvoje ir vienintelis Šiaurės Lietuvoje.

Kokia ateitis laukia besirengiančių čia studijuoti ir pačios aukštosios mokyklos Šiauliuose?

Ateitis laukia puiki. Kai mes prisiimame atsakomybę už save patys ir sąmoningai pasirenkame žingsnius studijuoti, o ne vien tik studentauti, tai tos žinios savaime kuria pridėtinę vertę tiek mumyse, tiek mus supančioje aplinkoje.

Abiturientus ir jau bakalauro studijas baigusius absolventus kviečiu pas mus studijuoti. Mes sudarome ypač geras sąlygas, nes esame mažas universitetas. Čia kiekvienam dėstytojui yra svarbus kiekvienas studentas, mes dirbame su kompaktiškomis studentų grupėmis. Tai yra didelis skirtumas, kai kitose aukštosiose mokyklose dirbama su šimtu ar dviem šimtais studentų vienu metu. Kiekvienas mūsų dėstytojas gali atsižvelgti į kiekvieno studento individualius poreikius. Pavyzdžiui, jeigu auginate vaikus, jeigu dirbate, jūs galite turėti laisvo lankomumo grafiką, kur kiekvienas dėstytojas jums užduotis pritaikys prie jūsų galimybių. Jeigu yra poreikis, paskaitos gali būti vykdomos ir savaitgaliais.

Užsakymo nr.: PT_81155239