Įprastai didžiuosiuose prekybos centruose susikaupusias atliekas perima antrinių žaliavų surinkėjai, kurie jas perduoda perdirbėjams ar sąvartynams. Tačiau, pasak D. Dundulio, „Norfos“ parduotuvėse veikia kiek kitokia praktika – atliekų išvežimu pasirūpina pats prekybos centras.

Plastikas

„Atliekas, pavyzdžiui, popierių, pakuotes, plėvelę ir pan., mes išvežame kasdien ir nekaupiame. Parduotuvių sandėliuose supresuotas atliekas vežame į savo sandėlius Kėdainiuose. Ten turime didžiulį presą, kuriuo dar kartą presuojame atliekas ir tuomet vežame tiesiai perdirbėjams – į „Klaipėdos kartoną“ ir „Granulės“.

Iš esmės, renkamės trumpesnį kelią, kai viską, išskyrus perdirbimą, padarome patys, todėl taupydami resursus, prisidedame ir prie gamtosaugos“, – sako įmonių grupės vadovas.

D. Dundulis patikslina, kad papildomų automobilių atliekų išvežimui įmonė nenaudoja. Priešingai – šiam tikslui pasitarnauja tie patys vilkikai, kurie atveža prekes į parduotuvę. Į juos sukraunamos supresuotos atliekos ir vežamos pakartotiniam presavimui.

„Atliekos presuojamos dar kartą tam, kad vėliau galėtume vilkiką pakrauti tiek, kiek jis pajėgia vežti – virš 22 tonų. Jei atliekas perdirbėjams vežtume tiesiai iš parduotuvių, tuomet į vilkiką tilptų ne daugiau nei 12 tonų atliekų, tad toms pačioms atliekoms išvežti jau prireiktų dviejų vilkikų“, – apie tiek ekonominę naudą, tiek ir taršos mažinimą pasakoja D. Dundulis.

Norfa“ taip pat pasirūpina ir taromatais, iš kurių pačių darbuotojų surinkti buteliai yra vežami į sandėlius ir ten supresuojami.

„Iš esmės, atliekos, kurias galima perdirbti, iš mūsų parduotuvių į įprastus konteinerius nepatenka ir atliekų išvežimui nenaudojame papildomų vilkikų. Taigi, gamtos atžvilgiu, tai – didžiausias tokios sistemos laimėjimas“, – įsitikinęs D. Dundulis.

Sumažėjusios išlaidos – nauda visiems

Įmonių grupės vadovas atviras – tokia praktika, kai yra taupomi resursai, ne tik prisideda prie aplinkosaugos, bet ir yra naudinga pačiam prekybos centrui – leidžia sumažinti atliekų tvarkymo kaštus.

„Reikia suprasti, kad iš to kyla ir ekonominė nauda. Pavyzdžiui, mums nereikia mokėti antrinių žaliavų surinkėjams už atliekų išvežimą, o pakartotinai presuodami ir maksimaliai pakraudami vilkikus atliekomis – sumažiname kuro sąnaudas. Visą atliekų tvarkymo kelią esame apgalvoję taip, kad jis būtų ekonomiškiausias“, – sako D. Dundulis.

Pasak įmonės vadovo, sumažėjus atliekų tvarkymo kaštams, prekybos centras gali skirti papildomas invensticijas į parduotuvių aplinką, aptarnavimo kokybę, darbuotojus, siūlyti patrauklias kainas pirkėjams bei taip sukurti abipusę naudą. Žinoma, kad produktų kaina priklauso ir nuo sąnaudų, kuriomis siekiama padengti gamybos, paskirstymo ir kitas, pavyzdžiui, atliekų tvarkymo, išlaidas.

Užsakymo nr.: PT_81052035