Kodėl atliekama vazektomija?

T. Simaškos teigimu, dažniausiai vazektomija atliekama kontracepcijos tikslais, o retais atvejais – pasikartojančio sėklidės prielipo ar sėklidės uždegimo prevencijai.

„Vazektomija dažniau atliekama išsivysčiusiose ir ekonomiškai pažengusiose šalyse. Mažiausiai išsivysčiusiose šalyse vazektomija atliekama tik 0,1 proc. vyrų, tuo tarpu Šiaurės Amerikoje bei Europoje procedūra atliekama apie 10 proc. vyrų, kai kuriose valstybėse – net iki 20 proc.“, – sako urologas.

Kaip atliekama vazektomija?

Pasak jo, vieno konkretaus operacijos atlikimo metodo nėra, tačiau „Gijos Klinikose“ ši operacija yra atliekama, taikant pažangiausias ir populiariausias metodikas.

„Mūsų klinikoje vazektomijos metu atliekami du apie 1cm dydžio pjūviai. Identifikuojamas ir į pjūvio paviršių iškeliamas sėklinis latakas. Iškerpamas ir pašalinamas apie 1cm ilgio sėklinio latako fragmentas. Kiekvienas sėklinio latako galas perrišamas medicininiu siūlu po du kartus. Abu laisvi sėklinio latako galai papildomai koaguliuojami (uždeginami) elektrokaustikos pagalba. Pjūvis užsiuvamas vienu siūlu. Siūlas tirpus ir pats ištirpsta per 2–3 savaites, todėl siūlų šalinti nereikia“, – apie operaciją pasakoja T. Simaška.

Anot gydytojo, vazektomijos metu gali būti atliekama tiek vietinė, tiek ir bendrinė nejautra. „Kadangi operacija ir taip kelia stresą, mūsų klinikoje, atliekant vazektomiją, taikoma ir intraveninė nejautra: į veną suleidžiami medikamentai, pacientas užmiega ir nieko nejaučia operacijos metu. Po operacijos pacientas klinikoje dar praleidžia iki 3 valandų“, – sako urologas.

Gijos klinikos

Kaip greitai pasireiškia vazektomijos efektyvumas?

Sėkmingai atlikus operaciją, pasak T. Simaškos, vyras iš karto nevaisingu netampa.

„Sėkliniame latake bei sėklinėse pūslelėse vis dar yra gyvybingų spermatozoidų, kurie gali sukelti nepageidaujamą nėštumą. Lytinius santykius galima turėti praėjus savaitei po operacijos, tačiau vis dar reikalinga apsauga. Kartais spermatozoidai lytiniuose latakuose išlieka gyvybingi iki 6-8 savaičių po operacijos. Norint įsitikinti, kad operacija sėkminga, reikia atlikti du spermos tyrimus, kuriose neturi būti randama spermatozoidų“, – pasakoja gydytojas.

Vazektomijos efektyvumą, T. Simaškos teigimu, rodo ir tai, kad statistiškai ši procedūra nusileidžia tik susilaikymui nuo lytinių santykių. Vazektomija yra 11 kartų efektyvesnė už peroralinius hormoninius kontraceptikus bei 6 kartus efektyvesnė už prezervatyvo naudojimą.

Kokios galimos vazektomijos komplikacijos?

„Literatūros duomenimis, atliekant vazektomiją 1 iš 2000 atvejų yra nesėkmingas. Taip dažniausiai atsitinka dėl nukirptų sėklinių latakų rekanalizacijos ar neteisingai atliktos operacijos“, – aiškina urologas.

Gydytojas sako, kad apie 90 proc. pacientų lieka patenkinti atlikta vazektomija, tačiau likusieji visgi gailisi savo apsisprendimo. „Dažniausiai gailisi tie vyrai, kurie atliko operaciją būdami jauni, arba kai poroje vazektomijos norėjo tik vienas žmogus. Todėl labai svarbu apsispręsti, ko iš lytinių santykių tikisi abu partneriai“, – sako T. Simaška.

Ar vazektomija - grįžtama operacija?

Kartais pacientai pageidauja atstatyti sėklinių latakų vientisumą. Lietuvoje ši procedūra sėkmingai dar neatliekama. Tokiais atvejais rekomenduotina vykti į tokias valstybes (Olandija, Belgija), kuriose vazektomijos, o tuo pačiu ir sėklinio latako atstatymo procedūros, atliekamos dažnai. Jeigu nuo vazektomijos atlikimo praėjo mažiau nei 10 metų, sėklinio latako vientisumo atstatymo tikimybė 50-80 procentų.

Gijos Klinikų urologas T.Simaška

Po vazektomijos sėklidės toliau gamina spermatozoidus, tačiau jie negali patekti į varpą dėl sėklinio latako vientisumo panaikinimo. „Spermatozoidai sėklidėse pradedami ardyti ir absorbuojami atgal į organizmą. Didžiąją dalį absorbuoja sėklidės prielipo membranos, o likusius spermatozoidus suardo makrofagai (organizmo imuninės ląstelės)“, – aiškina urologas ir priduria, kad vazektomija neturi įtakos testosterono ar kitų lytinių hormonų gamybai.

Kaip keičiasi lytinis gyvenimas po vazektomijos?

Svarbu paminėti, kad po vazektomijos ejakuliacija vizualiai visiškai nepasikeičia. Sperma 99,9 procentų sudaryta iš prostatos bei sėklinių pūslelių sekreto, ir tik 0,1 procento turinio atkeliauja iš sėklidžių.

„Potencijai bei erekcijos kokybei vazektomija nekenkia, noro turėti lytinius santykius nesumažina, o daugeliu atveju net ir padidina, nes, nelikus galimybės pastoti, partneriai tampa laisvesni ir aktyvesni“, – sako „Gijos Klinikų“ gydytojas urologas T. Simaška.

Užsakymo nr.: PT_81019019