„Atėjus pavasariui, pasirūpinkime ne tik savo namų, bet ir aplinkos švara. Kiekvieną dieną išeidami iš namų su savimi pasiimkite maišelį ir pirštines. Vedžiodami šunį, keliaudami į darbą, mokslus, bėgiodami ar tiesiog vaikštinėdami, skirkite bent 10 minučių surinkti pakelėje besimėtančioms šiukšlėms“, – į 30 dienų iššūkį kviečia Sveikuoliai, pridėdami, kad iššūkį pradėjęs Jean-Paul Meus šiukšles renka jau daugiau nei 1000 dienų.

„Atsakomybė už aplinką, kurioje gyvename, yra atliekų kultūros varomoji jėga. Šią atsakomybę mums primena Sveikuolių iniciatyva. Matyt, ne tiek svarbu, kiek šios iniciatyvos metu bus surinkta šiukšlių, kiek tai, jog bent vieną šiukšlę pakėlęs žmogus jaus įsipareigojimą niekada nešiukšlinti pats. Be to, jo poelgis neabejotinai paskatins kitus bent jau susimąstyti“, – teigia Atliekų kultūros projektą įgyvendinančio Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro direktorius Tomas Vaitkevičius.

Daugiausiai problemų su šiukšlinimu – gamtoje

Neilgai trukus sveikuolių sąjungos kvietimą priėmė daugybė puslapio fanų, pradėjusių kelti nuotraukas su surinktomis atliekomis. Prie jų prisijungė ir organizacija „Precious Plastic Lithuania“. „Išgirdę apie iššūkį, nusprendėme prisijungti. Kam laukti „Darom“ renginio, kai galime kasdien, bent po 10 minučių, prisidėti prie aplinkos švarinimo“, – sako organizacijos atstovė.

Akcija "Darom" Kaune

Ji teigia, kad per iššūkio mėnesį pastebėjo, jog šiukšlės puikiai atskleidžia žmogaus veiklą: vaikų žaidimų aikštelėse mėtosi saldainių popierėliai, čiulpinukų koteliai, stovyklavietėse – stiklo ir plastiko buteliai, tačiau dažniausiai pasitaikanti šiukšlė – nuorūkos.

„Tai mažos ir dažnai nepastebimos šiukšlės, kurios yra labai kenksmingos. Cigaretės filtras pagamintas iš plastiko (celulose acetate), kuriam suirti reikia nuo 2 iki 10 metų. Panaudoti cigarečių filtrai yra pilni toksinų, kurie su lietumi išplaunami į žemę ir nuodija ne tik jos organizmus – per nuotekas jie gali pasiekti net giluminius vandenis“, – teigia moteris.

Organizacijos atstovė džiaugiasi, kad Lietuvos miestai yra pakankamai tvarkingi – žmonės čia šiukšlina nedaug. Vis tik, situacija gamtoje – daug liūdnesnė: „Nematant kitoms akims, žmonės išdrąsėja ir pamiršta moralines normas. Mūsų miškai dažnai sumaišomi su šiukšlynais ir ten išvežamos statybinės atliekos, baldai bei padangos“, – priduria ji.

Skatina nesigėdyti šiukšlių rinkimo

30 dienų iššūkį priėmęs gamtos fotografas Marius Čepulis sako, kad prisijungimas prie akcijos tėra formalumas: „Nereikia jokių akcijų, kad galėtum atlikti patį paprasčiausią darbą – pakelti šiukšlę. Akcijos sutelkia žmones, priverčia juos susimąstyti, tačiau jos yra trumpalaikės. Pats renku šiukšles kasdien, jei tik turiu tam galimybę.“

Marius Čepulis

Daug važinėjantis vyras tikina, kad mėnesiui pasibaigus sustoti neketina ir šiukšles planuoja rinkti tol, kol jų ras. „Daugiausiai šiukšlių randu prie stovėjimo aikštelių, žmonių lankomose vietose, tačiau kokį bambalį gali rasti ir giliai miške. Nemažai prišiukšlinta yra ir marių pakrantė“, – patirtimi dalijasi M. Čepulis.

Svarbiausias fotografo patarimas kitiems – nesigėdyti. „Nesvarbu, kad tai – ne tavo šiukšlė. Šiukšlinama kur kas daugiau ten, kur ir taip pilna šiukšlių. Jei gyvuliai šiukšlina, reikia būti aukštesniais už juos – surinkti ir išmesti. Pradėti reiktų paprastai – pamatai šiukšlę mieste, sode, upėje ar bet kur kitur, pasilenki ir paimi. Automobilyje visada vežiojuosi šiukšlių maišų ir pirštines, daugiau nieko nereikia. Pagrindine priemone turėtų būti noras gyventi švaresnėje ir sveikesnėje aplinkoje. Jei tu to nepadarysi – nepadarys niekas“, – pradėti rinkti šiukšles kviečia fotografas.

Teisingo elgesio propagavimas – svarbiau už surinktą šiukšlių kiekį

„Šiukšles galima rinkti visur. Einant gatve pamatai šiukšlę – paimk. Pradžioje gali būti nedrąsu ir gali kilti minčių, kad tai – nėra tavo šiukšlė, tad kodėl turėtum ją pakelti? Tačiau planeta juk yra mūsų visų. Tavo keliamą šiukšlę pamatęs kitas žmogus galbūt susimąstys ir pats, tad svarbu propaguoti šį elgesį, – sako „Precious Plastic Lithuania“ atstovė . – Kas iš to, jei ir toliau šiukšlinsime visus metus, o apsišvarinsime tik per „Darom“ ? Reikia auginti žmonių sąmoningumą ir jų atsakomybę už savo atliekas bei planetą.“

„Precious Plastic Lithuania“ nuotr.

Organizacijos atstovė kviečia priimti akciją kaip asmeninį iššūkį ir pabandyti pasižadėti sau per ateinančias 10 minučių pamačius šiukšlę ją pakelti. Ji tikina, kad tai greit taps įpročiu, o geram darbui užteks vos pirštinių ir maišelio.

Moteris taip pat primena, kad esant galimybei radinius reikėtų išrūšiuoti, taip šiukšles paverčiant resursu, panaudojamu naujiems daiktams gaminti.

Užsakymo nr.: PT_81017613