„Vyno dienos“ prieš penkiolika metų buvo sumanytos kaip edukacinis renginys, ir savo idėjos nepametė, – sako parodos sumanytojas Arūnas Starkus. – Čia žmonės ateina sužinoti pasaulio ir Lietuvos vyno naujienų, patirti naujų skonių, praplėsti supratimą apie save.“ Paroda jau antrus metus vyksta su saikingo vartojimo šūkiu, ji yra tarptautinės asociacijos „Wine in Moderation“ narė.

„Vyno Dienos“
Foto: Organizatorių nuotr.

Užsieniečiai parodos dalyviai išvažiuoja nustebinti lankytojų išprusimu ir smalsumu. Tai, anot A. Starkaus, geriausias augančios Lietuvos vyno kultūros įvertinimas. Šiemet parodoje bus galima sutikti beveik trisdešimt vyno gamintojų iš Ispanijos, tiek pat Italijos atstovų, taip pat vyndarius iš Prancūzijos, Vokietijos, Portugalijos, Australijos, Slovakijos, Kroatijos, Armėnijos, Azerbaidžano.

„Vyno Dienos“
Foto: Organizatorių nuotr.

„Parodoje galėsite ragauti vynus, kuriuos seniau galėjote tik matyti išstatytus lentynose, nes savo stendus įsirengė parduotuvės „Vynoteka“, „IKI“, „Aibė“, „Bottlery“, „Vyno klubas“, – pasakoja parodos koordinatorius Ignas Borovojus. – Aplankykite didžiausius šalies vyno platintojus – „Mineralinius vandenis“, „Bennet distributors“, „Eugestą“, ir daugybę mažų, specializuotų platintojų, pavyzdžiui, prekiaujančių tik biodinaminiu vynu, kaip „Grynas vynas“, arba tik portugališku, kaip „Vino di Vino“.

„Vyno Dienos“
Foto: Organizatorių nuotr.

Taip pat galėsite susipažinti su mūsų šalies vyno gamintojais: Česlovu Ramoška, „Roksala“, „Bosca“, „Alita“, mažaisiais aludariais bei Pakruojo dvaro bravoru ir spirito varykla.“

„Vyno Dienos“
Foto: Organizatorių nuotr.

Nors paroda sparčiai auga – šiemet ji užims ketvirčiu didesnį plotą, palyginti su 2018-aisiais, – jau parduota pusantro karto daugiau bilietų, daugiausia lankytojų vis dar sulaukiama iš Vilniaus. „Vyno dienos veža“ – su tokiu šūkiu šiemet kreiptasi į Klaipėdos krašto vyno profesionalus, kuriuos organizatoriai pasiryžę į parodą atvežti ir parvežti namo.

„Vyno Dienos“
Foto: Organizatorių nuotr.

Anot parodos renginių dalies koordinatorės Eglės Majauskienės, restoranuose dirbantiesiems labiausiai reikia žinių ir bendravimo su vyndariais, tačiau jie dėl savo pajamų, darbo grafiko yra mažiausiai mobilūs. „Kviečiame Klaipėdoje, Palangoje, Neringoje dirbančius padavėjus ir someljė registruotis ir vykti į vienos dienos kvalifikacijos kėlimo kelionę. Uostamiestyje, kurortuose, kur gausu turistų, apie vyną reikia išmanyti ne mažiau nei sostinėje.“

„Vyno Dienos“
Foto: Organizatorių nuotr.

Parodos organizatoriui „Vyno klubui“ šiemet taurėmis „Chef & Sommelier” talkina pagrindinis rėmėjas „Žana“, vandeniu vaišina „Žalia giria“, bilietus parduoda „Tiketa“, veža „Ekipažas“. Partneriai: „Vynoteka“, „Komanda“, „Tork“, „MBR“, „Atelier Wine Boutique and Tasting Bar“, „Vyno žurnalas“.