– Essilor Group užsakė tyrimą, kurio metu buvo apklausiami Lietuvos gyventojai vyresni nei 40 metų. Išnagrinėję rezultatus, nutarėte surengti edukacinę kampaniją „Laikas matyti 40+“. Kokie buvo tyrimo rezultatai ir kokie socialinės kampanijos tikslai?

– Tyrime dalyvavo 544 Lietuvos gyventojai vyresni nei 40 metų. Rezultatai rodo, kad 44% vyresnių nei 40 metų lietuvių kamuoja regėjimo sutrikimai, 39% iš jų priversti atitraukti toliau tekstą, kad matytų jį aiškiai. Tik 7% vyresnių nei 40 metų Lietuvos gyventojų žino kas yra presbiopija ir kokie natūralūs regėjimo pakitimai įvyksta su amžiumi. Vos 71% vyresnių nei 40 metų lietuvių nesitikrina regos reguliariai, kartą per metus.

Išanalizavę tyrimo rezultatus, padarėme išvadą, kad lietuvių žinios apie natūralius regėjimo pakitimus po 40 metų yra nepakankamos, todėl nutarėme organizuoti socialinę kampaniją „Laikas matyti 40+“. Jos tikslas papasakoti Lietuvos gyventojams kas yra presbiopija ir paskatinti tikrintis regėjimą reguliariai, ypač jei Jūsų amžius perkopė 40 metų ribą ir pirmieji presbiopijos simptomai jau pasirodė. Svarbu pabrėžti, kad presbiopija nėra liga ir jos nereikia bijoti. Sukūrėme specialų edukacinį portalą www.laikasmatyti.lt, kuriame galima rasti visą informaciją apie regėjimo pakitimus po 40 metų.

– Kas yra presbiopija?

– Presbiopija yra natūralus reiškinys, kuris pasireiškia su amžiumi, kai akys praranda gebėjimą ryškiai matyti viską, kas yra arti. Dauguma žmonių pradeda justi presbiopijos pasekmes, kai sulaukia keturiasdešimties. Jiems pasidaro sunku aiškiai matyti smulkų spausdintą tekstą ar žinutę telefono ekrane. Presbiopijos neįmanoma išvengti net tuo atveju, jei prieš tai niekada neturėjote jokių problemų su regėjimu. Negalime užkirsti kelio natūraliems fiziologiniams reiškiniams, todėl daugumos žmonių regėjimas su amžiumi silpnėja ir socialinė kampanija šių dalykų nepakeis, tačiau mes tikimės pagilinti visuomenės žinias apie presbiopiją ir norime išaiškinti ką daryti šiuo atveju. Dabar net 39 procentai vyresnių nei 40 metų Lietuvos gyventojų atitraukia tekstą toliau vietoje to, kad naudotų išmaniuosius akinius. Apklausos rezultatai rodo, kad vos 4 procentai vyresnių nei 40 metų lietuvių nešioja išmaniuosius akinius, kai Vakarų Europoje tai daro daugiau nei 30 procentų žmonių.

– Kokie pirmieji presbiopijos simptomai?

– Presbiopija tikrai neprasideda nepastebimai. Pirmieji požymiai, bylojantys apie presbiopijos pradžią, yra šie:

• Skaitomas tekstas paryškėja patraukus jį toliau nuo įprastinės skaitymo padėties;
• Ima trūkti šviesos dirbant artimu atstumu;
• Dirbant sėdimą darbą greičiau pavargsta akys.

Asociatyvi nuotr.

– Kodėl tiek mažai žmonių Lietuvoje nešioja išmaniuosius akinius?

– Prieš 60 metų pirmuosius išmaniuosius akinius VARILUX išrado Bernardas Maintenazas. Vakarų Europoje per šį laikotarpį buvo daug socialinių edukacinių kampanijų, kurių metu visuomenė turėjo galimybę gauti išsamią informaciją apie presbiopijos sukeltus regėjimo sutrikimus ir išmaniuosius akinius, leidžiančius matyti aiškiai bet kuriuo atstumu. Lietuvoje informacijos apie tai trūksta, todėl visuomenėje sklando eilė klaidingų mitų apie išmaniuosius akinius. Daugelis žmonių įsitikinę, jog tai brangus malonumas, nors tai netiesa. Dauguma klaidingai mano, kad prie išmaniųjų akinių sunku priprasti ir tam reikia skirti daug laiko. Dar vienas neteisingas mitas: su išmaniaisiais akiniais negalima vairuoti. Socialine kampanija norime kovoti su šiais mitais. Noriu visus pakviesti apsilankyti edukacinėje interneto svetainėje www.laikasmatyti.lt, kur rasite išsamią informaciją apie presbiopiją ir išmaniuosius akinius, taip pat apie optikos salonus, kur galite pasitikrinti regėjimą nemokamai ir gauti nuolaidas išmaniesiems akiniams įsigyti.

Kiekvienas žmogus, kurį kamuoja presbiopija, turi žinoti apie išmaniųjų akinių teikiamus privalumus aiškaus regėjimo ir stiliaus srityse. Palyginti su tradiciniais bifokaliniais ir trifokaliniais lęšiais išmanieji daugiažidininiai lešiai leidžia:

• Aiškiai matyti bet kuriuo atstumu (ne dviem arba trim skirtingais atstumais kaip tradiciniai lęšiai);
• Išvengti vaizdo šuolių, kurį dažnai sukelia tradiciniai bifokaliniai ar trifokaliniai lęšiai. Juose objektų aiškumas keičiasi, kai akis juda per lęšių linijas. Išmanieji lęšiai šio efekto neturi;
• Išmaniuosiuose lęšiuose nėra matyti bifokalinių eilučių. Todėl su daugiažidininiais arba multifokaliniais išmaniaisiais akiniais atrodysite jaunatviškai. Jie estetiškai gražesni. Vakarų Europoje žmonės tai laiko didžiuliu privalumu.

Šiandien premium klasės išmanūs lęšiai yra labai patogūs. Tai užtikrina šiuolaikinė ypatingai tiksli skaitmeninė „free-form“ („laisvos formos“) išmaniųjų lęšių projektavimo bei gamybos sistema.

Užsakymo nr.: PT_80974761