Metalo apdirbimo paslaugas teikianti UAB „Vaivora Engineering“ – jauna ir perspektyvi įmonė, kurios atstovai puikiai supranta, jog aplinkos apsauga turi rūpėti mums visiems. Įmonės direktoriaus Aurimo Jablonskio teigimu, atsinaujinti gamybos procesus ir įsigyti aplinkai mažiau kenkiančius įrenginius paskatino ne tik pelno siekis, bet ir noras gyventi švarioje aplinkoje.

Mažesni kaštai ir padidėjęs našumas

A. Jablonskio teigimu, pasinaudoti ES investicijomis paskatino daug veiksnių – vienas jų – gamybos optimizavimas. Nors šiuo metu dar tik vyksta parengiamieji darbai ir laukiama naujų įrenginių, preliminarūs skaičiavimai rodo, kad gamybiniai procesai vyks ne tik sparčiau, bet ir taupiau.

„Apdirbant metalą, labai svarbus įrenginių tikslumas, todėl tai buvo vienas pagrindinių kriterijų renkantis naujas mašinas. Jau artimiausiu metu gausime japoniškas frezavimo stakles, pasižyminčias ne tik precizišku tikslumu, bet ir didžiuliu darbo našumu. Skaičiuojame, kad gamybos procesas turėtų paspartėti 2-3 kartus, o tuo pačiu sunaudosime mažiau elektros energijos ir kitų reikalingų medžiagų, pavyzdžiui, tepalų“, – teigia įmonės vadovas.

Mažins atliekų susidarymą

Taupomi ištekliai – ne vienintelis diegiamų ekoinovacijų privalumas. Naudojant naujus įrenginius, susidarys ir mažiau neperdirbamų atliekų. Anot pašnekovo, tokios atliekos yra problema tiek įmonei, tiek aplinkai.

„Gamybos metu susidarančių atliekų, deja, negalima perdirbti – tai metalo, plastiko dalys su emulsijomis, todėl jas reikia utilizuoti kitais būdais. Tai ir finansinė našta įmonei, nes reikia dengti papildomus kaštus, ir žala gamtai, nes atliekas reikia kažkur laikyti. Nauji įrenginiai iki minimumo sumažins tokių atliekų susidarymą “, – aiškina A. Jablonskis.

Aplinka turime rūpintis visi

Pasak įmonės vadovo, tarp veiksnių, paskatinusių atsinaujinti, bene svarbiausią vietą užėmė galimybė prisidėti prie aplinkos apsaugos. Tai ne tik asmeninė, bet ir visos įmonės pozicija, todėl ir jos veikla optimizuojama taip, kad būtų kuo mažiau kenksminga aplinkai.

„UAB „Vaivora Engineering“ – auganti įmonė, kurioje dirba daug jaunų žmonių, todėl vadovaujamės ne tik pelno siekiu, bet ir noru pasirūpinti gamta. Mums rūpi, kokioje aplinkoje gyvensime ateityje bei kokią ją paliksime savo vaikams, todėl visus gamybinius procesus, kiek tai įmanoma, stengiamės orientuoti pirmiausia į aplinkos apsaugą“, – sako pašnekovas.

Įmonės, siekiančios diegti ekoinovacijas, gali pasinaudoti ES investicijomis ir teikti paraiškas finansavimui gauti pagal Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojamas ES investicijų priemones.

Daugiau informacijos apie priemonę „Eco-inovacijos LT+“ galima rasti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ir ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_80843673