Tokią tendenciją įžvelgia ir UAB „Leovira“, Vilniuje gaminančios vėdinimo sistemas, generalinis direktorius Donatas Virbickas. Pasak jo, modernizuojant gamybinius procesus, išsirinkti aplinką tausojančius įrenginius nesunku, nes jų rinkoje apstu, vis dėlto, ekologiška produkcija vis dar padeda išsiskirti iš kitų vėdinimo sistemų gamintojų.

Rasti aplinkai draugiškus gamybos sprendimus nėra sunku

UAB „Leovira“ pasinaudojo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojama ES investicijų priemone „Eco-inovacijos LT+“, o projektas, kurio metu bus atnaujinami gamybos procesai, jau pasiekė pusiaukelę. Anot įmonės vadovo, atnaujinti turimą įrangą ir investuoti į technologines ekoinovacijas paskatino ne tik galimybė pasinaudoti ES investicijomis, bet ir tai, kad tobulėjant gamybos technologijoms, šiandien rinkoje labai lengva rasti puikiomis našumo ir gamybos optimizavimo charakteristikomis pasižyminčius ekologiškus įrenginius.

„Aplinkosauginių idėjų populiarėjimas ventiliavimo sistemų gamybos pramonėje jaučiamas gana stipriai. Rinkdamiesi naujus įrenginius, svarstėme tik ekologiškus variantus, nes jie ne tik prisideda prie aplinkosaugos, bet ir pasižymi didesniu našumu ar geresniu gamybos optimizavimu, todėl tokių pasirinkimų rinkoje šiuo metu labai daug. Žinoma, įtakos turėjo ir faktas, kad norėdami juos įsigyti, galėsime pasinaudoti ES investicijomis“, – teigia D. Virbickas.

Sutaupyti ištekliai – nauda ir įmonei, ir gamtai

Pasak pašnekovo, įmonė ES investicijomis pasinaudojo įrangos įsigijimui, kurios pagalba bus siekiama didesnio našumo ir labiau taupyti išteklius. Tarp jų ne tik mašinos, kurių naudojimas mažina susidarančių atliekų kiekį, bet ir naujos kartos pjaustymo lazeris, naudojantis mažiau energijos.

„Pasinaudoję ES parama, senus gamybinius procesus pakeisime naujais. Visų pirma, nauji įrenginiai mažins susidarančių atliekų kiekį, o tai nauda ir mums, nes mažiau jų reikės utilizuoti, ir gamtai. Taip pat, naujos kartos pjaustymui skirtas lazeris padidins darbų spartą, o tuo pačiu naudos ir mažiau energijos – taip sutaupysime lėšų“, – pasakoja įmonės vadovas.

Kokybės ženklas rinkoje

Pašnekovas teigia, kad nors visas pramonės sektorius sparčiai juda ekologiškos gamybos link, proceso metu naudojami aplinkai draugiški sprendimai Lietuvoje vis dar padeda išsiskirti iš konkurentų. Tuo tarpu, kalbėdamas apie ateities planus, D. Virbickas užsimena, kad ketina klientų ieškoti ir užsienio šalyse – visų pirma kaimyninėje Skandinavijoje. Anot jo, patekti į kitas rinkas labai sudėtinga, tačiau ekologiškos produkcijos ženklas tam gali labai pasitarnauti.

„Ateityje norėtume prekiauti ir Skandinavijos šalių rinkose, tačiau ten konkurencija didžiulė ir įsitvirtinti labai sudėtinga. Tausojant aplinką pagamintos vėdinimo sistemos jiems taip pat nėra naujiena, todėl nors su savo produkcija ir nebūsime išskirtiniai, šiuo aspektu nenusileisime vietiniams, o tai jau nebloga pradžia“, – sako D. Virbickas.

Įmonės, siekiančios diegti ekoinovacijas, gali pasinaudoti ES investicijomis ir teikti paraiškas finansavimui gauti.

Daugiau informacijos apie priemonę „Eco-inovacijos LT+“ galima rasti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ir ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_80826411