Panevėžyje įsikūrusi viena didžiausių plastikinių ir guminių gaminių gamybos įmonė Lietuvoje „Stigma“ palaiko šią idėją. Įmonės teisininkė Eglė Krikščiūnienė pasakoja, jog bendrovė taiko ekoinovacijas tam, kad atitiktų užsakovų poreikius, kurie leidžia ne tik pajusti ekonominę grąžą, bet ir prisidėti prie aplinkos apsaugos.

Draugiškas gamtai verslas

UAB „Stigma“ specialistė pasakoja, kad pasinaudojus ES fondų investicijomis įmonei sėkmingai pavyko atnaujinti turimą įrangą: „Už gautas investicijas įsigijome 8 naujas, skirtingo galingumo plastmasės liejimo stakles. Naujos įrangos dėka įmonė galėjo pradėti naudoti kokybiškesnę žaliavą, kuri yra tvirtesnė, atsparesnė šalčiui ir smūgiams, bei leidžianti mums išnaudoti mažiau elektros energijos ir tepalų. Šių pokyčių dėka galime daugiau dirbti su antrinėmis žaliavomis.“

Įmonės atstovė pastebi, jog įdiegtos ekologiškos inovacijos padeda ne tik gauti didesnę ekonominę grąžą įmonei, bet ir būti socialiai atsakingiems ir draugiškiems aplinkai: „Mes pradėjome naudoti daugiau antrinių žaliavų, kurios yra tvirtesnės – ilgiau naudojamos, padedančios mažinti atliekų kiekį. Šių pokyčių dėka mūsų produkcijos kainos sumažėjo, o mes tapome dar patrauklesni užsakovams.“

Prisitaiko prie pirkėjų poreikių

Įmonės atstovė teigia, jog ekoinovacijos tampa vis aktualesnės klientams: „Pirkėjams rūpi, jog užsakomos prekės būtų kuo mažiau kenksmingos gamtai, skatintų atsakingą vartojimą. Mes geriname socialiai atsakingos įmonės įvaizdį ir taip tampame patrauklesni savo pirkėjams.“

Taip pat E. Krikščiūnienė pasakoja, kad klientai ieško draugiškų aplinkai gaminių: „Dirbame su daugeliu užsakovų, kurie labai atsakingai žiūri į aplinkos apsaugą. Nors gamybos procesai įmonėje niekada nesustoja, mes visuomet dairomės galimybių atsinaujinti – todėl ieškome tokių įrenginių ir technologijų, kad plečiantis jos būtų draugiškesnės aplinkai. Ir, žinoma jog atitiktume savo užsakovų poreikius“.

Investuos ir ateityje

Taikydama žaliąsias technologijas įmonė įžvelgia abipusę naudą – tiek gamtai, tiek pirkėjui. E. Krikščiūnienė pastebi, jog įdiegus būtent šias naujas technologijas, įmonės žaliavų sunaudojimas sumažėjo net 20%.

Pasak jos, vykstant intensyviai gamybai ir kylant poreikiui naujiems įrenginiams, įmonė ir ateityje planuoja plėtoti žaliąjį verslą.

Įmonės, siekiančios diegti ekoinovacijas, kurios sumažintų neigiamas klimato kaitos ir šiltnamio efekto pasekmes, gali pasinaudoti ES investicijomis ir teikti paraiškas finansavimui gauti.

Daugiau informacijos apie priemonę „Eco-inovacijos LT+“ galima rasti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ir ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_80779311