Į mūsų namus jau tuoj pasibels Velykos – pirmoji pavasario šventė, atnešanti gaivumo ir šilumos gūsius ne tik lauke, bet ir namuose. O ką prieš šventes esame įpratę veikti namuose? Visiškai teisingai – tvarkytis. Tačiau neskubėkite išmesti senų daiktų – laida „Atliekų kultūra“ ir vėl pateiks puikių patarimų, ką galima pasigaminti iš antrinių žaliavų, o kam jau reikia ištarti „sudie“.

Jau šeštoji TV laida „Atliekų kultūra“ šį sekmadienio rytą sveikinsis su žiūrovais iš Šalčininkų. Čia susipažinsime su šio miesto gyventojų įpročiais ir kaip jiems sekasi rūšiuoti. Švara mieste ir ypatingi konteineriai nustebins ir visko mačiusius. Šalčininkai dabar tampa miestu, kuriame norisi gyventi!

Laidoje užduosime kertinį klausimą, kurį turbūt dažnas žiūrovas yra uždavęs ir sau – kaip elgtis su stambiomis namuose esančiomis šiukšlėmis? Sena sofa, spinta virtęs šaldytuvas, sulūžusi kėdė ar iki gyvo kaulo nusibodęs ir apiplyšęs kilimas – kodėl laikome ir kaupiame juos savo namuose, kai Vilniaus apskrityje yra įrengta net 17 didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių?

Asociatyvi nuotr.

Rubrikoje „Antras šansas“ susipažinsite su auksarankiu Simu, kuris paauglystės hobį pavertė mėgstama veikla – anksčiau kasdien besivažinėdamas riedlentėmis dabar vaikinas jau atgyvenusias ar sulūžusias riedlentes perdirba į netikėčiausius daiktus! Kodėl jam gimė tokia mintis ir kaip jam sekėsi suburti bendraminčius draugėn – sužinosite laidoje.

Laidoje pamatysite ir netikėtą svečią – dainininką Stanislovą Stavickį – Stano, kuris itin rūpinasi mūsų tvaria kasdienybe ir stengiasi kuo labiau mažinti besaikį vartojimą: „Daugybė dalykų, kuriuos anksčiau įsigydavai visam gyvenimui, šiandien turi būti keičiami jau po metų, atsiradus naujam modeliui, naujai spalvai, ir mane tai erzina. O įpročių pasikeitimai vis tiek turi prasidėti nuo kiekvienos šeimos individualiai“, – įsitikinęs Stano.

Čia pat kompozitorius pastebi, kad gyventi ekologiškiau be jokios abejonės yra brangiau. „Jeigu tu nori ekologiškų pakuočių, kurios suyra, mokėsi tris kartus daugiau. Manau, kad valstybė galėtų paremti ekologiškų pakuočių gamybą mokesčių lengvatomis, tada būtų daug paprasčiau, o dabar susiduriame su problema ir paprastų sprendimų dar nėra“, – svarsto dainininkas. Toks užsidegimas skatina jau dabar imtis veiksmų ir taip pat pasistengti vartoti mažiau nei esame įpratę. Imdami pavyzdį vieni iš kitų galime dar greičiau susitvarkyti savo aplinką, taip padėdami ne kam kitam, o sau patiems.

Asociatyvi nuotr.
Esame auganti ir sociali visuomenė, todėl nešiukšlinimo ir rūšiavimo rezultatai vis labiau ima džiuginti, tačiau prisiminkite, jog „Atliekų kultūros“ kameros yra įjungtos ir nebus išjungtos tol, kol nebefiksuos, kaip mūsų tėvynainiai neteisėtai atsikrato sulūžusiais baldais ar nebenaudojama buitine technika. Netikite, jog tai vyksta? Rubrika „Slapta kamera“ nemeluoja. O jei atpažinsite šiuos „išminčius“ – priminkite jiems apie 600 eurų baudą, kurią galima užsitraukti už neteisėtą tokių daiktų išmetimą neleistinose vietose.

Televizijos laida „Atliekų kultūra“ – sekmadieniais, 11 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

Užsakymo nr.: PT_80772899