Kaune skalbimo paslaugas teikiančios UAB „Skalbsena“ vadovas Saulius Jonaitis pastebi, kad įmonės verslo klientams vis labiau rūpi, ar skalbiama su ekologinėmis medžiagomis, ar paslauga atliekama ekonomiškai. Pastaroji sąlyga daro įtaką ir paslaugų kainai.

Viešbučiai pirmumą teikia ekologiškai skalbtai patalynei

„Didžiausi mūsų klientai – viešbučiai, sužinoję, kad investuojame į neigiamą poveikį aplinkai mažinančią įrangą, prašo pasidalinti informacija apie skalbimui naudojamą įrangą ir priemones. Jie apie tai nori informuoti savo svečius. Klientai vis dažniau atkreipia dėmesį, ar naudojama patalynė buvo išskalbta ekologiškai. Ši, atrodytų smulki detalė, tampa vis svarbesniu viešbučių privalumu“, – pastebi S. Jonaitis.

Pašnekovas pastebi, kad ekologiškai skalbta patalynė – nėra tik viešbučių įvaizdžio gerinimo priemonė. Anot jo, ir kiti sektoriai vis labiau stengiasi sumažinti naudojamos energijos ir skalbiklių kiekius, į aplinką išskirti kuo minimaliau kenksmingų medžiagų, kad būtų nekenkiama gamtai.

Išteklius tausojantiems sprendimas diegti – ES investicijos

Bendrovė „Skalbsena“ neigiamą poveikį aplinkai mažinančią įrangą įsigijo pasinaudojusi Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojama ES investicijų priemone „Eco-inovacijos LT+“.

„Poreikis atnaujinti įrangą kilo iš augančio vartotojų sąmoningumo naudotis kuo mažiau aplinkai kenkiančiomis paslaugomis. Įsigijome inovatyvią švedų džiovinimo įrangą, kuri Švedijoje buvo pristatyta vos 2018 m. gruodį, inovatyvius belgiškus lyginimo aparatus ir vandens šildymo katilą, kuris sunaudoja mažiau energijos vandeniui sušildyti, todėl sumažėjo į aplinką išmetamų dujų kiekis“, – pastebti S. Jonaitis.

Pašnekovas pabrėžia, kad atnaujinus įrangą įmonė pradėjo naudoti ir ES sertifikuotas ekologiškas priemones skalbimui. Įmonės vadovas paaiškina, kad šios priemonės kainuoja brangiau, bet tokį pasirinkimą lemia klientų poreikis – jie atkreipia vis didesnį dėmesį į tai, kokiomis priemonėmis skalbiama tekstilė.

Šiuo metu chemijos pramonė aktyviai ieško būdų pagaminti lengvai vandenyje irstančias skalbimo priemones. Tokį poreikį lemia buitinėse nuotekose nuo įvairių skalbiklių likę chloro organiniai junginiai, kurie yra agresyvūs aplinkai. Patekę į upes šie junginiai, prieš užtvankas ir kitas mechanines kliūtis sudaro putų dangą, veikiančią labai panašiai kaip naftos plėvelė. Tokia situacija lemia augantį ekologiškų valymo priemonių poreikį rinkoje.

Sumažino išmetamų dujų kiekius

Bendrovės „Skalbsena“ vadovas pasakoja, kad nepaisant didesnių sąnaudų valymo priemonėms, įmonės našumas padidėjo: „Nauja įranga greičiau ir ekonomiškiau naudoja vandenį, elektrą ir kitus išteklius. Ne tik pakilo mūsų našumas, bet ir sumažinome išmetamų dujų kiekį ir jų sąnaudas, nes daugumai įrenginių buvo įvesta dujinė sistema.“

Įmonės, siekiančios diegti ekoinovacijas, kurios sumažintų neigiamas klimato kaitos ir šiltnamio efekto pasekmes, gali pasinaudoti ES investicijomis ir teikti paraiškas finansavimui gauti.

Daugiau informacijos apie priemonę „Eco-inovacijos LT+“ galima rasti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ir ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_80751893