Kaune įsikūrusios pramoninės įrangos projektavimo ir gamybos įmonės „SDL Engineering“ vadovas Aleksas Nekrošius teigia, kad naujų, energiją taupančių įrenginių įsigijimas buvo pamatuota investicija, ne tik leidusi optimizuoti gamybą, bet ir kelis kartus sumažinti elektros energijos kaštus. Anot pašnekovo, puikūs rezultatai lėmė tai, jog panašios investicijos planuojamos ir ateityje.

Sprendimas naudingas ir gamtai, ir verslui

Nors daugeliui įmonės, siekiančios dirbti kuo ekonomiškiau, ir gamtos apsauga sunkiai siejasi, A. Nekrošius pateikia kitą požiūrį ir teigia, jog tai labai susiję dalykai.

„Gamybos kaštų optimizavimas ir aplinkos apsauga yra stipriai tarpusavyje susiję aspektai. Man neteko girdėti apie pramonines įmones, diegiančias naujus „žalius“ sprendimus tik aplinkosauginiais tikslais. Šie du dalykai yra neatsiejami – verslininkai pasinaudodami Europos Sąjungos (ES) fondų investicijomis ekoinovacijų diegimui pasiekia abu tikslus“, – pasakoja pašnekovas.

Tas pats produktas sunaudojantis mažiau išteklių

A. Nekrošiaus teigimu, prieš pasinaudojant ES fondų investicijomis technologinėms ekoinovacijoms diegti, įmonė jau kuris laikas ieškojo būdų gamybos optimizavimui, o pasinaudojus Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojama priemone „Eco-inovacijos LT+“, už ES fondų investicijas įsigyti įrenginiai leido pasiekti tokių pačių gamybinių rezultatų, sunaudojant mažiau išteklių.

„Siekdami sumažinti gamybines išlaidas, pasinaudojome ES finansavimu ekoinovacijų diegimui. Už gautus pinigus įsigijome naujus, našesnius įrenginius, skirtus gaminti automobilių ir metalo apdirbimo pramonėse reikalingus prietaisus. Atsinaujinę vis dar gaminame tokius pačius produktus, tik su žymiai mažesnėmis laiko ir elektros sąnaudomis“, – teigia pašnekovas.

Jo teigimu, tai leido atsisakyti trečiųjų šalių paslaugų, taip dar labiau optimizuojant gamybą: „Pasinaudojus ES fondų investicijomis, atsirado galimybė atsisakyti subrangovų paslaugų. Taip papildomai sumažinome transporto išlaidas, kuriuo naudojomės gaminamos produkcijos pristatymui kitoms procese dalyvavusioms šalims.“

Ekologiškas inovacijas diegs ir ateityje

Pasiteisinusios investicijos ir toliau skatina atsinaujinti įrengimus. Anot pašnekovo, įmonė šiuo metu planuoja naujus pirkinius, o jų įsigijimui ketina ir toliau naudotis ES fondų investicijomis.

„Artimiausiu metu planuojame investuoti į naujas gaminių apdirbimo stakles. Mūsų paskaičiavimais, pasinaudojus ES fondų lėšomis ekoinovacijoms, galėtume įsigyti įrangą, kuri leistų 4-5 kartus sumažinti energijos sunaudojimą ir taip dar labiau prisidėti prie gamybos optimizavimo“, – pasakoja A. Nekrošius.

Šalies įmonės vis dar gali kreiptis dėl ES fondų investicijų į technologinių ekoinovacijų diegimą ir skatinimą, siekiant sumažinti neigiamas klimato kaitos ir šiltnamio efekto pasekmes.

Daugiau informacijos apie priemonę „Eco-inovacijos LT+“ galima rasti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos ir ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_80730973