Tačiau visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad šis neigiamas, nuo sovietmečio išlikęs reiškinys sparčiai nyksta. Tą tvirtina ir patys medikai ir įvardija ne vieną priežastį. Didelę įtaką korupcijos mažėjimui daro jaunoji medikų karta, kurios atstovai iš principo atsisako imti iš pacientų bet kokias dovanas ir tikina, kad ne dėl kyšių jie pasirinko mediko kelią, o savo darbą visada stengiasi atlikti kiek įmanoma geriau.

Vadovaujasi gydymo schemomis

Kitą priežastį, kodėl nereikia gydytojui duoti kyšio, nurodo Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikos Onkologijos skyriaus vadovė, gydytoja onkologė-chemoterapeutė doc. Rasa Jančiauskienė. Jos teigimu, gydytojo darbas yra gana reglamentuotas. Dažnai jis vadovaujasi nustatytais gydymo algoritmais, tam tikromis, dažniausiai tarptautinių profesinių medikų organizacijų nustatytomis rekomendacijomis. Vietos improvizacijoms lieka ne tiek jau daug. Paciento atnešta dovana nepakeis gydytojo kvalifikacijos, nepakreips gydymo eigos ir sveikti greičiau nepadės. Gydytojo tikslas visada yra padėti pacientui įveikti ligą priimant pačius geriausius sprendimus.

Medikė atkreipia dėmesį į tai, kad onkologijoje yra labai daug ligų, įvairių navikų formų. Visuomet reikia atsižvelgti į naviko morfologines ypatybes, molekulinius žymenis, įvertinti, ar tas navikas turi kažkokius receptorius, ar neturi, yra ar ne kažkokia mutacija. Remiantis visa ta informacija ir sudaromos ligos gydymo gairės.

Dėl gydymo sprendžia komanda

Reikia pabrėžti tokį specifinį onkologinių ligų gydytojo darbo bruožą – darbą daugiadalykėse komandose, kuriose sprendžiami ilgalaikės gydymo taktikos klausimai. Komandos aptarimuose, kur pateikiami ir analizuojami konkretaus paciento duomenys, dalyvauja visi pagrindiniai specialistai, dalyvaujantys to paciento ligos diagnostikoje ir gydyme: chirurgas, turintis patirties konkrečių navikų gydyme, onkologas-chemoterapeutas, onkologas-radioterapeutas, radiologas, kuris pristato kompiuterinės tomografijos, magnetinio rezonanso tyrimus, kartais pasakantis, ką jis pastebėjo, kas iki tol nebuvo aprašyta, pastebėta. Aptarimuose dalyvauja ir patologas, kuris tiria visą naviko medžiagą, analizuoja ją per mikroskopą. Taigi, kokią geriausią gydymo taktiką pasirinkti sprendžia mažiausiai 5 specialybių gydytojai, kartais dalyvauja ir kiti specialistai, kurių reikia konkrečiu atveju.

Medikų komanda nusprendžia nuo kokio gydymo metodo pradėti – nuo chirurgijos ar nuo vaistų. Gal reikia naviką sumažinti ir tik tada operuoti, kad gydymas duotų geriausių rezultatų. Visa tai nusprendžia ne vienas gydytojas, o daug. Tai kuriam gi tas pacientas galėtų duoti kyšį? Ir ar ta dovana kaip nors pakeistų gydymą?

Daugiadalykės onkologijos srities medikų komandos dirba penkių didžiųjų Lietuvos miestų ligoninėse, kur teikiama kompleksinė onkologinė pagalba. Čia sutelktos geriausios specialistų pajėgos.

Nykstantis reiškinys

Docentė R. Jančiauskienė teigia, kad savo aplinkoje ji matanti, kad neoficialus atsidėkojimas gydytojams yra išeinantis reiškinys. Jai pačiai jau sunku prisiminti tokius pacientų bandymus. Gydytoja mano, kad vadinamas smulkusis kyšininkavimas medicinoje nebėra tikra problema, yra kitų sričių, kur tai didesnė aktualija.

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

Užsakymo nr.: PT_80722777