Šiuolaikinę elektroninę muziką kuriančios ir atliekančios grupės „MaNNazz“ vokalistė Kamilė Kielaitė-Sienkevič pasakoja, kad savo atliekamu kūriniu „Blind Bird“ muzikantai nori paskatinti žmones susimąstyti apie planetos ateitį.

„Mūsų planetos likimas ir aplinkosauginiai pavojai – labai dažna tema. Kasdien kalbame apie užterštumą, kertamus miškus, kalnus šiukšlių, tačiau dažnai pamirštame žmogaus vidinį užterštumą – jo mintis ir veiksmus. Kūrinį „Blind Bird“ rašėme tartum kreipimąsi į žmogaus vidų, prašydami gyventi taip, kad ateities kartos turėtų ne ką prastesnį pasaulį, nei turime mes,“ - apie dainos idėją kalba jos autorė ir atlikėja Kamilė Kielaitė-Sienkievič.

Dalis dainos vaizdo klipo nufilmuota Vilniaus regiono nepavojingų komunalinių atliekų sąvartyne – kūrinys ir jo atlikimas simboliškai skatina pamąstyti apie išorinę bei vidinę „švarą“.

„Manome, kad svarbu, kad kiekvienas užduotume sau klausimą – ką galiu padaryti, kad gyventi būtų gera ne tik man, bet ir esantiems aplink mane“, - sako dainininkė.

"MaNNazz" vaizdo klipas /Foto: Marius Mintautas

Grupės vokalistė teigia, kad nors ne visi žmonės susitvarko savo vidines „šiukšles“, situacija keičiasi į gerą.

„Nors ir labai skaudu, kad vis dar atsiranda žmonių, kurie siaubingai elgiasi su gamta, pavyzdžiui, palieka krūvas šiukšlių miškuose, situacija šiuo metu yra geresnė, nei praeityje. Žvelgiant retrospektyviai, manau, kad prieš 10 metų žmonėms atrodė normalu išmesti šiukšlę gatvėje. Dabar jau labai kreivai žiūrima į tokius poelgius. Geras pavyzdys yra pati geriausia prevencija. Kai žmonės mato kitus žmones darančius gerus darbus, jie ir patys keičiasi“, - teigia K. Kielaitė-Sienkevič.

Dėvėti rūbai ne tik madingas, bet ir protingas pasirinkimas

„MaNNazz“ vokalistė teigia, kad sąmoningai elgtis reikėtų ne tik su atliekomis, bet ir protingai vartoti. Mados industrija laikoma viena labiausiai aplinką teršiančių pramonės šakų, todėl Kamilė Kielaitė-Sienkievič mano, kad naujų rūbų pirkimui yra alternatyva – dėvėti drabužiai. Grupė dėvėtus drabužius renkasi vilkėti ir fotosesijų metu.

MaNNazz

„Norime įrodyti žmonėms, kad pirkti ir vilkėti dėvėtus rūbus visai ne gėdingas, o pagirtinas ir madingas poelgis. Tai ne tik protingas būdas taupyti pinigus, bet tai yra sąmoningo vartojimo išraiška. Daugelis mūsų net nesusimąsto apie pilnutėlius sąvartynus ir drabužių pramonės daromą žalą gamtai,“ – apgailestauja atlikėja.

Tekstilės atliekos aplinkoje nesuyra ilgą laiką – priklausomai nuo to, ar pluoštas natūralus, ar sintetinis, irimo laikotarpis gali trukti nuo kelių mėnesių iki kelių ar keliolikos metų, todėl „greita mada“, kai nusibodę drabužiai tiesiog yra išmetami ir pakeičiami naujais, yra itin žalinga planetai.

„Anksčiau žmonėms atrodydavo gėdinga pirkti drabužius dėvėtų rūbų parduotuvėse. Manau, kad dabar situacija keičiasi – žmonės tampa sąmoningesni, keičiasi vertybės ir prioritetai. Mūsų muzikinė grupė renkasi vilkėti dėvėtus rūbus ne tik kasdieniame gyvenime – puošiamės jais ir scenoje. Neteigiu, kad drabužius perku tik dėvėtų rūbų parduotuvėse, bet noriu paskleisti žinutę, kad tai nėra gėdingas, o atvirkščiai – pagirtinas – žingsnis.“, - sako grupės „MaNNazz“ vokalistė.

Užsakymo nr.: PT_80619059