Dažniausi negalavimai

„Nėštumas nėra liga – tai yra tik tam tikra viso organizmo būsena nėštumo laikotarpiu“, – sako akušerė I. Joneliūnienė.

Natūralu, kad tuo laikotarpiu keičiasi ir nėščiųjų fizinė sveikata. Moterys dažnai skundžiasi nugaros skausmais, pilvo raumenų tempimo žemyn pojūčiais, taip pat ir kojų skausmais bei tinimais. Akušerė teigia, kad viso to priežasčių yra daug: mažėjant judėjimo aktyvumui silpnėja nugaros bei pilvo sienos raumenys, dėl augančio kūdikio padidėja gimda, galiausiai, dėl kūno masės pokyčių didėja apkrova pilvo raumenims bei raiščiams.

Kūdikio besilaukianti G. Žemaitė pasakoja, kad pirmasis ir antrasis jos laukimosi periodai skiriasi – pastarasis daug brandesnis. Šį kartą moteris stengiasi atsakingai klausyti gydytojos rekomendacijų ir išvengti per didelio svorio prieaugio. „Laukiantis pirmagimio priaugau net 25 kilogramus. Viliuosi, kad šio nėštumo metu pavyks priaugti iki 16 kilogramų”, – dalijasi moteris.

Ilona Joneliūnienė

Pasak G. Žemaitės, ji, kaip ir kitos moterys, susiduria su nėščiosioms įprastais skausmais bei sveikatos negalavimais. „Savijauta labai priklauso nuo pačio nėštumo. Jei jis nekomplikuotas, tuomet ir moteris neturi nusiskundimų dėl sveikatos. Šiuo metu man jau 36 nėštumo savaitė ir pasireiškia dažniausi trečiojo trimestro nėštumo simptomai. Jaučiuosi turinti mažiau energijos, vargina skrandžio skausmai, padidėjęs rūgštingumas dėl spaudimo. Dažnai pritrūksta oro, ypač lipant laiptais”, – savijautą apibūdina kūdikio besilaukianti moteris.

Pašnekovė pasakoja, kad su padidėjusiu skrandžio rūgštingumu ji kovoja koreguodama savo mitybą. „Vengiu rūkytų ir keptų gaminių, valgau daug daržovių ir vaisių”, – detalizuoja moteris.

Pagalba nėštumo metu

Pasak I. Joneliūnienės, visus nepageidaujamus pojūčius ir skausmus galima lengvinti pritaikius grupines ar individualias mankštas, kurios gali būti atliekamos tiek sausumoje, tiek vandenyje. Pavyzdžiui, galima rinktis nėščiųjų mankštą vandenyje ar jogos studijas.

Būsimoms mamoms būtinas dažnas poilsis ir patogi avalynė, tačiau padėti gali ir kai kurios ortopedijoje bei reabilitacijoje naudojamos specializuotos priemonės, pavyzdžiui, ortopediniai diržai ar kompresinės kojinės, kurios palengvina kasdienybę.

Prilaikantieji diržai, kitaip dar vadinami nėščiųjų diržais, kaip ir korsetai ar specialios kelnaitės, padeda prilaikyti pilvo sienos raumenis bei tolygiau paskirstyti vis didėjantį svorį vidurinėje kūno dalyje. Sumažinus nugarai ir juosmens sričiai tenkantį krūvį, kaip mat sumažėja ir patiriami nugaros skausmai. Kitas šių ortopedinių priemonių privalumas – sumažėjęs šlapimo pūslės spaudimas, dėl kurio ne tik rečiau teks bėgioti į tualetą, tačiau ir nebus jaučiamas nemalonus jausmas.

Besilaukianti G. Žemaitė pasakoja, kad minėtą diržą nešioja nuo 5 nėštumo mėnesio. „Nėščiosios diržas palengvina vaikščiojimą. Jo dėka neskauda nugaros, netempia pilvo”, – teigia moteris.

Akušerė pabrėžia, kad besilaukiančioms moterims ortopedinių diržų nereikėtų griebtis per anksti. „Nėščiųjų diržus ar korsetus dėvėti patariame skausmų varginamoms būsimoms mamos ne anksčiau nei nuo nėštumo vidurio, didesnio fizinio aktyvumo metu“, – akcentuoja I. Joneliūnienė.

RelaxSan pėdkelnės nėščiosioms aktyvina kraujotaką

Kompresinės kojinės ar pėdkelnės taip pat puikiai pasitarnauja nėštumo metu: saugo nuo venų plėtimosi ir mažina kojų sunkumo bei skausmo pojūčius. Itin greitai augant svoriui ar kūnui kaupiant vandenis, venų problemos pasireiškia kur kas dažniau. Tokiu atveju specialistai gali patarti kompresines kojines nešioti jau nuo trečiojo nėštumo mėnesio iki gimdymo ar netgi kurį laiką po jo. Praktikoje pastebima, kad būsimos mamos retai išnaudoja ortopedinių priemonių galimybes.

„Laukiantis tinsta kojos, tad šios kojinės arba kompresinės pėdkelnės itin gelbsti. Jų pagalba kojos nepavargsta, nes kraujas venose gali normaliai cirkuliuoti. Taip galima išvengti ir venų išsiplėtimo”, – specialių priemonių naudą vardija būsima mamytė. G. Žemaitė priduria, kad besilaukiančios moterys turi ypatingai rūpintis savimi, save mylėti ir, jei tik gali, pasistengti palengvinti savo nėštumą specialiomis priemonėmis, mat taip laukimas neprailgsta ir tampa labai maloniu gyvenimo periodu.

Vis tik akušerė įspėja, kad apsiriboti tik specialiomis ortopedinėmis priemonėmis nepakanka, būtina įdėmiai sekti savo sveikatą ir gydytojo nurodymus. „Nėštumas, ypač paskutiniais mėnesiais, gali sukelti daug įvairių indikacijų, kurios silpnina mamos organizmą, tad specialistas, atlikęs tyrimus, patars, ar užtenka poilsio ir ortopedinių priemonių, ar reikia rimtesnės pagalbos”, – reziumuoja I. Joneliūnienė.

Užsakymo nr.: PT_80545741