„Dažnai nevertiname arba nepastebime to, kas yra arčiausiai mūsų. Ar atkreipėte dėmesį, kaip pasikeitė rajonų aplinka Vilniuje – namai, kiemai ir gatvės? Per ketverius metus atsiradę pokyčiai vėl leidžia mėgautis mus supančiomis erdvėmis. Šiemet miesto infrastruktūros gerinimui ir miesto tvarkymui skiriame dar daugiau pastangų ir apie 144 mln. Eur. Bus išasfaltuota apie 50 km gatvių, nutiesta ir suremontuota 34 km šaligatvių, išasfaltuota apie 13 km žvyrkelių, daugiau kaip 300 kiemų įvairiose seniūnijose, 80 transporto stotelių paviljonų“, – žada Savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža.

Dialogas su gyventojais

Kad pokyčiai pasiektų tuos, kam jie labiausiai reikalingi, sostinės savivaldybė bendradarbiauja su seniūnijomis, kurios geriausiai žino savo poreikius.

Jau yra parengti konkretūs planai kiekvienam rajonui ir numatytos lėšos suplanuotų darbų įgyvendinimui. Daugiabučių namų kiemų tvarkymui šiemet bus skirta apie 2 mln. eurų. Kadangi automobilių stovėjimo trūkumas vis dar nemaža problema, kiemuose ir toliau bus įrenginėjami daugelio jau pamėgti „koriai“. Šiems darbams bus skirta apie 0,5 mln. eurų.

Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

Per ketverius metus sutvarkyta įspūdingas skaičius daugiabučių kiemų sostinėje – net 1205. Taip pat įrengta daugiau nei 40 žaliųjų korių aikštelių kiemuose, kuriose yra net 1600 naujų vietų automobiliams statyti.

Savo kiemuose permainų dar nepajutę vilniečiai jų sulauks jau šiemet, nes prieš ketverius metus užsibrėžta programa sėkmingai tęsiama – bus tvarkomi paskutiniai likę apleisti, duobėti daugiabučių namų kiemai, tiesiami ir remontuojami šaligatviai, gatvės ir dviračių takai, bus asfaltuojami Vilniaus pakraščiuose vis dar esantys žvyrkeliai.

Viešos erdvės – patogesnės ir žalesnės

Jau tradiciškai daugiausia lėšų bus skirta gatvių ir kelių priežiūrai, remontui ir asfaltavimui. Tam Vilniaus miesto savivaldybė jau suplanavo skirti apie 8 mln. eurų, o naujų šaligatvių įrengimui ir remontui – apie 0,8 mln. eurų.

Tai reiškia, kad darbai vyks daug sparčiau. Vilniuje nauja danga buvo paklota net 193,4 kilometrų gatvių, kai 2011–2015 metais kone dvigubai mažiau, tik 79 kilometrai. Taip pat nutiesta 68 kilometrai naujų šaligatvių.

Pagaliau Vilniuje baigėsi dirbtinai ant šaligatvių nupieštų dviračių takų metas, kai ir pėstieji, ir dviratininkai turėjo tilpti ten pat: vieni rizikuodami būti partrenkti, kiti – baikščiai dairytis, ar neišbėgs po ratais koks vaikas.

Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

Vilniuje pradėti kloti naujo standarto raudoni dviračių takai. Per ketverius metus sostinėje jų nutiesta net 39 kilometrai, pastatyta 1700 dviračių stovų.

Net dviračių neturintys vilniečiai, gali patogiai naudotis dviračių nuomos paslaugomis, o nuo šio pavasario sostinėje ima veikti ir elektrinių paspirtukų dalijimosi sistema.

Skatinant vilniečius judėti ir gyventi sveikai nebus pamirštos ir žaliosios erdvės. Vien skverų tvarkymui ir įrengimui bus skirta 1 mln. eurų.
Atsinaujino ne tik viešasis sostinės transportas, tačiau gerinama ir visa infrastruktūra. Kad naujųjų autobusų laukti būtų patogiau net lyjant ar sningant bus atnaujinami ar naujai įrengiami stotelių paviljonai.

Kai tik atšils orai, sostinės gatvėse bei daugiabučių kiemuose ir vėl užvirs darbai. Kaip pasikeis jūsų rajono veidas šiemet, galite sužinoti čia.

Medžiaga parengta pagal Vilniaus miesto savivaldybės užsakymą. Turinys apmokėtas.

Užsakymo nr.: PT_80487427