Subūrę stiprią klaipėdiečių kandidatų į savivaldybės tarybą komandą, su šūkiu „Nauja jėga Klaipėdai!” konservatoriai nusiteikę pakeisti tai, kas buvo nejudinama daugiau kaip du dešimtmečius: „Ligšiolinis miesto valdymas tėra veiklos imitacija, neišpildyti valdančiųjų pažadai lyg tie spalvingi burbulai leidžiasi žemyn ir vienas po kito bliūkšta, skatindami vis didesnį gyventojų nusivylimą“.

- Daugiau kaip du dešimtmečius miestą valdė ta pati politinė jėga. Klaipėdoje nuosekliai mažėja gyventojų, nesprendžiamos taršos problemos, nesubalansuoti miesto ir uosto santykiai. Mieste laukiama permainų, bet tas laukimas užsitęsė jau labai ilgai.

- Žmonės laukia pokyčių – tai akivaizdu. Stringantys investiciniai projektai, nevaldoma tarša, apleisti daugiabučių kiemai, aiškios ir ryžtingos valdžios lyderystės nebuvimas sprendžiant sveikatos priežiūros, miesto ūkio problemas – visa tai – per ilgai užtrukusio liberalų valdymo palikimas. Regis, klaipėdiečiai jau suprato, kad toliau einant šiuo keliu ne tik nebus proveržio, bet miesto augimas apskritai sustos.

- Panašu, kad esate ryžtingai nusiteikę pakeisti miesto valdžią. Jūsų komandoje matome naujų žmonių, kurie net nėra partijos nariai. Partijoje neatsirado galinčių prisiimti atsakomybę?

- TS-LKD partija atsinaujina. Mes suprantame, kad negalime stovėti vietoje, darbui dėl Lietuvos turime kviesti telktis visus, kurie neabejingi šalies ir miesto ateičiai ir nori bei geba prisiimti atsakomybę. Vesti mūsų partijos sąrašą savivaldos rinkimuose pakvietėme žinomą Klaipėdos verslininką Aidą Kaveckį, kuris jau daug metų savo iniciatyva ir lėšomis rūpinosi miesto paveldo objektų atstatymu. Jo pastangomis vietoj buvusio apleisto skersgatvio senamiestyje įkurtas „Friedricho pasažas“, atstatytas miesto simbolis burlaivis „Meridianas“, seniausia miesto „Žalioji vaistinė“. Labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad šis žmogus sutiko prisijungti prie mūsų komandos, jo patirtis ir gebėjimai bus labai vertingi dirbant savivaldybės taryboje. Taip pat mūsų sąraše tokie garbūs klaipėdiečiai kaip Vokietijos Federacinės Respublikos garbės konsulas Klaipėdoje Doc. Dr. Arūnas Baublys, gydytojas kardiologas Aušrius Poviliūnas, dabartiniai tarybos nariai Prof. Rimantas Didžiokas, Arūnas Barbšys, sąraše kaip niekada daug jaunimo, jie visi nusiteikę dirbti Klaipėdai, o tai svarbiausia.

- Šie rinkimai Klaipėdoje išties neeiliniai. Tokios kandidatų gausos ir tokios aršios konkurencijos dar nėra buvę. Ką įvardytumėte savo rimčiausiu varžovu?

- Visus oponentus vertinu rimtai, išskyrus vieną, kuris apskritai neturėjo dalyvauti rinkimuose, nes sulaužė priesaiką ir nuosekliai veikė prieš Lietuvos valstybę. Norėtųsi, kad visi kandidatai dalyvautų rinkimuose skaidriai ir sąžiningai. Norisi lygiavertės kovos, o rinkėjai neturėtų būti klaidinami.

Kęstučio Macevičiaus nuotr.

- Kalbate apie Arvydą Vaitkų ir Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos kampanijos rėmėjus?

- Būtent. Situaciją įvardyčiau kaip gana grėsmingą. Tai panašu į neskaidrią schemą: Klaipėdos uoste veikiančios įmonės, skirdamos finansinę paramą ir su savo atstovais dalyvaudamos rinkimuose, panašu, siekia valdžios, o pasinaudojant ja ir palankumo sau. Uostas su savo įmonėmis ir jų interesais negali valdyti miesto. Miestas yra uosto šeimininkas ir savivaldybė, atstovaudama visų klaipėdiečių interesams, privalo pasiekti, kad santykis su uostu būtų darnus ir teiktų abipusę naudą. Suprantame, kad Klaipėdos uostas turi plėstis, tačiau miesto valdžia privalo išsiderėti konkrečią naudą, kurią pajustų klaipėdiečiai. Žmonės neturi kentėti dėl to, kad gyvena uosto pašonėje. Priešingai – mes galime pasiekti, kad visiems būtų gerai.

- Jūsų rinkimų programa ambicinga. Nemokamas viešasis transportas, naujai steigiamos seniūnijos, nemokamas darželinukų maitinimas, taršos valdymo priemonės – kai kam visa tai skamba nerealiai, nes kainuos brangiai. Kur gausite pinigų?

- Privalome būti ambicingi ir ryžtingi, bet ambicijos neturi virsti tik didele ir skambia strategija popieriuje. Tai aiškus planas ir darbai, kurių imsimės nedelsdami.
Be abejo, ambicijos ir tikslai turi būti pamatuoti, pagrįsti skaičiavimais, ekonomine logika, būtinybe. Tai suprasdami renkamės priemones, kurios duotų ne trumpalaikį efektą, o įvairiapusę ir apčiuopiamą naudą miestiečiams. Norint įvesti nemokamą viešąjį transportą visiems Klaipėdos miesto gyventojams reiktų iš biudžeto papildomai skirti 5-6 mln. eurų. Dar panašios sumos prireiktų norint kompensuoti darželinukų maitinimą. Ar tai per dideli pinigai siekiant paremti klaipėdiečių šeimas? Mes taip nemanome. Ir tai visiškai nereiškia, kad ruošiamės nuskriausti kitas visuomenės grupes. Viskas priklauso nuo to, ką pasirenkame savo prioritetais. Papildomų lėšų į biudžetą žadame surinkti peržiūrėję savivaldybės investicinių projektų sąrašą, pertvarkę ir sujungę į vieną savivaldybės komunalines įmones, įgyvendinę kitokį uosto ir miesto santykių modelį, su mieste veikiančiomis pramonės įmonėmis sutarę dėl materialinių įsipareigojimų siekiant užtikrinti taršos prevenciją ir kontrolę.

- Pastaruosius dešimt metų Klaipėda nuolat netenka gyventojų. Ar manote, kad nemokamas transportas ar kompensacijos už darželinukų maitinimą gali padėti susigrąžinti išvykusius ir pritraukti naujų gyventojų?

- Neabejoju, kad tai prisidės prie miesto patrauklumo, o mes norime, kad Klaipėda taptų geriausia vieta gyventi. Tai visiškai realu, kai uosto plėtra bus subalansuota, oro tarša suvaldyta, o gyvenamoji aplinka tvarkinga. Žinoma, ir to neužtenka. Miestui trūksta aktyvaus, įvairaus kultūrinio vyksmo. Mes turime planą, kaip tai pakeisti. Į Klaipėdą žmonės norės atvykti ne kelioms dienoms per Jūros šventę ar Klaipėdos šviesų festivalį, bet visam laikui.

- Tradicinis klausimas prieš rinkimus: jeigu laimėtumėte, su kuria iš Klaipėdos politinių jėgų sudarytumėte bendrą koaliciją?

- Esame pasirengę dirbti su visais, kurie žvelgia ta pačia kryptimi, supranta Klaipėdos problemas ir yra pasiryžę jas spręsti. Kai nori priimti miestui svarbius sprendimus, tu tam arba turi balsų ir palaikymą, arba ne. Todėl mes bandysime formuoti kuo platesnę koaliciją, kad taryboje dirbtume kaip galima efektyviau. Tačiau ko neleisime taryboje, tai daryti gėdos Klaipėdai žeminant Lietuvą ir mūsų didvyrius, ir neleisime tarybos naudoti savų verslo interesų gynimui žmonių sveikatos sąskaita. Net ir tada, kai tai susiję su uosto reikalais.

Politinė reklama, bus apmokėta iš TS-LKD kandidatų sąrašo Klaipėdos miesto rinkimų apygardoje Nr. 20 sąskaitos.

Užsakymo nr.: PT_80435547