„Po miestą važinėja Atliekų vežėjų kontrolės skyriaus darbuotojai, kurie vertina konteinerinių aikštelių būklę. Pastebėjus, kad tam tikrose vietose neleistinai atvežamos atliekos – įrengiama vaizdo stebėjimo kamera. Situacija stebima maždaug 3 – 7 paras, o neužfiksavus pažeidimų, kameros perkeliamos į kitas aikšteles“, – pasakoja VASA direktorius Rimantas Juknevičius.

Vilniuje šiuo metu veikia 6 vaizdo stebėjimo kameros, skirtos fiksuoti konteinerinėse aikštelėse vykdomus pažeidimus.

Kameros gyventojų nusižengimus Vilniuje fiksuoja jau beveik du mėnesius. Aikštelės stebimos tiek dieną, tiek naktį, o užfiksuoti nusižengimai perduodami analizuoti Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui.

„Vaizdo medžiaga nagrinėjama, o identifikuoti tvarkos pažeidėjai patraukiami administracinėn atsakomybėn – išrašomi protokolai ir skiriamos baudos, kurios siekia iki 600 eurų. Baudos dydis priklauso nuo įvairių faktorių – ar pažeidėjas gailisi, ar padarė nusižengimą pirmą kartą, ar susitvarkė – atvažiavo surinko šias atliekas. Kartais užtenka įspėjimo“, – teigia R. Juknevičius.

Dažniausi pažeidimai – paliekamos didelių gabaritų atliekos

Gruodžio – sausio mėnesiais kameromis buvo stebimos 42 konteinerinės aikštelės ir užfiksuoti 79 viešosios tvarkos pažeidimai. Dažniausi pažeidimai – paliekamos didelių gabaritų atliekos, tokios kaip seni baldai, elektros prietaisai, padangos. Kas mėnesį tokių netinkamai paliktų atliekų Vilniaus mieste surenkama apie 250 tonų.

„Tokio tipo atliekas reikia vežti į didelių gabaritų atliekų aikšteles. Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras (VAATC) sostinėje tokių aikštelių įrengė net penkias. Čia atliekos iš gyventojų priimamos nemokamai, – sako VASA vadovas.

VAATC planuoja Vilniuje pastatyti dar šešias naujas didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles tam, kad pagerėtų aikštelių pasiekiamumas visų rajonų gyventojams ir būtų išplėsti atliekų surinkimo pajėgumai.

„Deja, dalis žmonių didelių gabaritų atliekas tiesiog palieka mišrių komunalinių atliekų konteinerių aikštelėse“, – apgailestauja VASA vadovas.

Kartais kameros užfiksuoja itin kurioziškus pažeidėjus. „Esame užfiksavę žmogų, kuris šalia konteinerių iškrovė iš automobilio langus ir duris, prie jo priėjo kitas gyventojas, parodė, kad jis yra stebimas, paaiškino, kad neteisingai elgiamasi, bet pažeidėjas nekreipdamas dėmesio toliau tęsė krovimo darbus ir juos baigęs tiesiog nuvažiavo. Itin įstrigo ir atvejis, kai į aikštelę atėjęs žmogus išrovė informacinę lentą, kurioje rašoma apie tinkamą atliekų išmetimą, ir tiesiog nuėjo“, – pasakoja R. Juknevičius.

Jau pastebimi teigiami rezultatai

Pasak VASA vadovo, konteinerinėse aikštelėse įrengtos vaizdo stebėjimo kameros pasitelktos ne siekiant bausti gyventojus, o skatinti juos apmąstyti savo veiksmus.

„Nors sistema veikia tik kelis mėnesius, pokytis akivaizdus ir tik teigiamas. Tam tikros konteinerinės aikštelės buvo tapusios tikrais sąvartynais, tačiau, pradėjus taikyti šią informacinę priemonę, įspėjus ir atsakomybėn patraukus tvarkos pažeidėjus, situacija pagerėjo. Dabar tose vietose pasitaiko tik pavieniai nusižengimai“, – sako R. Juknevičius.

Užfiksuoti nusižengimai yra viešinami internete ir sulaukia didelio gyventojų dėmesio, ypač, kai žmonės pamato savo pažįstamus ar kaimynus, kurie jų kieme krauna senas padangas, statybos ir kitas atliekas.

„Gyventojai, peržiūrėję filmuotą medžiagą, aptaria pažeidimus su artimaisiais, diskutuoja, dalinasi komentarais socialiniuose tinkluose ir galų gale pagalvoja apie savo pačių elgesį. Visi turime suprasti, kad 21 amžiuje su atliekomis reikia elgtis sąmoningai, kad turime tausoti gamtą ir elgtis protingai“, – sako VASA vadovas.

Užsakymo nr.: PT_80305849