Gydytis grįžo į Lietuvą

2018 m. balandį atstovaudamas Braunšveigo „Lowen“ komandai Ž. Janavičius patyrė kelio traumą. Trūkęs priekinis kryžminis raištis – tokią diagnozę lietuvis išgirdo iš Vokietijos medikų.

„Tai viena sudėtingiausių traumų, kokias gali patirti profesionalus krepšininkas. Praeityje jau turėjau panašią traumą, todėl, kai gydytojai patvirtino diagnozę, atrodė, kad pasaulis apsivertė aukštyn kojomis. Man buvo iškart aišku, kad prireiks operacijos ir ilgo reabilitacijos proceso“, – prisimena krepšininkas.

Tai žinodamas Ž. Janavičius nieko nelaukė: nusprendė sugrįžti į Lietuvą bei imtis gydymo. Sportininkas kreipėsi į „Gijos Klinikų“ ambulatorinės reabilitacijos vadovą ir Lietuvos nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės gydytoją Vytenį Trumpicką. „Žinojau, kad mūsų šalyje dirba puikūs šios srities profesionalai, o man jau anksčiau buvo tekę gydytis pas daktarą V. Trumpicką, todėl apsispręsti, ar likti Vokietijoje, ar grįžti į Lietuvą, nebuvo sunku. Labai greitai ir lengvai suradome bendrą kalbą su gydytojais bei pradėjome ruoštis operacijai“, – pasakoja įžaidėjas.

Sėkmingai atlikta operacija „Gijos Klinikų“ Chirurgijos centre buvo tik ledkalnio viršūnė. Po jos Ž. Janavičiaus laukė daug kantrybės ir sunkaus darbo pareikalavęs etapas. „Dirbau tik pagal gydytojo rekomendacijas ir laikiausi jo sudaryto plano. Krūvis priklausydavo nuo mano fizinės būklės ir visada buvo koreguojamas atsižvelgiant į gijimo tempą. Manau, kad viskas vyko sklandžiai vien todėl, jog Vytenis nesivadovavo kažkokiais šablonais ar terminais, o reabilitaciją vykdė būtent pagal mano asmenines galimybes“, – sako krepšininkas.

Reabilitacijos metu krepšininkui buvo taikoma CPM pasyvaus judesio terapija, kineziterapija, fizioterapijos procedūros, gydomoji mankšta vandenyje.

Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas V. Trumpickas teigia, kad reabilitacijos metu vadovautis nustatytomis tiksliomis datomis ir išankstinėmis prognozėmis yra neįmanoma. „Reabilitacijos greitis priklauso nuo raumenų sandaros, tinimo stiprumo, žaizdos gijimo. Kitaip sakant, nebūna vienodų reabilitacijų, todėl mums svarbiausia yra įvertinti kiekvieną pacientą atskirai ir paskirti tik jam tinkamą reabilitacijos protokolą. Ne mažiau svarbu – prižiūrėti ir kontroliuoti reabilitacijos eigą bei koreguoti reabilitacijos planą atsižvelgiant į pasiektus rezultatus ir pasikeitusią situaciją“, – aiškina gydytojas.

Sunkus darbas ir tikėjimas

Nors reabilitacija vyko sklandžiai, pačiam krepšininkui visiškai atsigauti prireikė beveik 9 mėnesių. „Kiekvieno žmogaus gijimo laikotarpis po tokios traumos yra skirtingas. Vieniems prireikia metų, kitiems – tik pusės. Mano atvejis buvo optimalus. Visą tą laiką man buvo atliekami tyrimai, lyginamas progresas ir dabar (po 8 su puse mėnesių) buvo nuspręsta, kad galiu pradėti sportuoti su komanda“, – sako pašnekovas.

Ž. Janavičius atvirauja, kad mėnesiai, praleisti be krepšinio, nebuvo lengvi. „Tai buvo tikrai ilgas ir sunkus laikotarpis, tačiau pasitikėjimas gydytojais, kuriems esu dėkingas, bei didelis noras ir vėl paimti kamuolį į rankas motyvavo nesustoti pusiaukelėje“, – teigia krepšininkas.

Didelę patirtį dirbant su sunkias traumas patyrusiais sportininkais sukaupęs V. Trumpickas, paklaustas, kiek svarbus reabilitacijos procese yra pačio gydomojo noras ir pastangos pasveikti, laikosi vienareikšmiškos nuomonės. „Mes pacientams suteikiame visą įmanomą pagalbą, nuo konsultacijos iki pilno atsistatymo, tačiau, kad ir kokias pažangias technologijas benaudotume, jei pats žmogus nebus motyvuotas pasveikti, viskas bus beveik perniek. Todėl reabilitacijos metu labai daug kas priklauso ir nuo pačio paciento motyvacijos pasveikti“, – sako daktaras.

2019 m. sausio 3 d. įvairių amžių Lietuvos krepšinio rinktinėms atstovavęs Ž. Janavičius sužaidė pirmąsias savo rungtynes po traumos. Krepšininkas neslepia, kad jaudulio ir šiokios tokios baimės prieš žengiant ant parketo tikrai būta. „Natūralu, kad sugrįžtant jaučiamas nerimas, ar viskas bus gerai, ar trauma nepasikartos, tačiau greitai pajauti azartą, žaidimo ritmą ir norą laimėti, tad mintys akimirksniu išgaruoja“, – tikina pašnekovas.

Gijos Klinikos CPM pasyvaus judesio terapija

Pasitikėjimas gydytojais

Rungtyniauti jau galintis krepšininkas sako, kad iki dabar dirba pagal specialią programą, kurios dėka tikisi sugrįžti į optimalią formą. „Dirbu su fizinio pasiruošimo treneriais, stiprinu kelį, vis dar konsultuojuosi su gydytojais. Tai tokia programa, į kurią įeina ir krepšinio, ir visiško atsistatymo po traumos pratimai“, – sako sportininkas.

Po sunkios kelio reabilitacijos atsigavęs Ž. Janavičius savo kolegoms, kitų sporto šakų atstovams ir visiems, kurie susidūrė su rimtomis traumomis, pataria atsakingai pasirinkti gydytojus. „Užklupus tokiai nelaimei, svarbiausia yra kreiptis į tinkamus gydytojus. Nuo specialistų kompetencijos priklauso visas gydymo procesas ir galutinis rezultatas, todėl drąsiai sakau – rinkitės atsakingai. Taip pat po operacijos ir reabilitacijos svarbu laikytis gydytojų nurodymų, nepersistengti ir nesivadovauti išankstinėmis prognozėmis. Gyjant daug kas priklauso ir nuo jūsų noro pasveikti bei, žinoma, įdėtų pastangų“, – teigia krepšininkas.

Dabar Ž. Janavičiaus mintys sukasi tik apie krepšinį ir norą padėti naujai savo komandai iškovoti kuo daugiau pergalių. „Traumos jau praeityje, todėl dabar koncentruojuosi į darbą treniruotėse ir aikštelėje. Tikiuosi prisidėti prie komandos pergalių bei linkiu visiems sezoną užbaigti be traumų“, – sako sportininkas ir dar kartą pabrėžia esąs ypač dėkingas operavusiam chirurgui ortopedui traumatologui Rimtautui Gudui ir reabilitologui Vyteniui Trumpickui už profesionalią reabilitaciją.

Vytenis Trumpickas

Užsakymo nr.: PT_80166245