Vilniaus mieste ir regionuose „Atliekų kultūra“ projekto metu yra planuojama daugiau nei 40 renginių atliekų rūšiavimo tema. Pirmoji šio ciklo dalis įvyko gruodžio mėnesį ir per dvi savaites buvo aplankyta net 19 mokyklų, kuriose visi dalyviai susipažino su „Atliekų kultūros“ projektu bei įgavo naujų žinių apie rūšiavimą.

Renginio VGTU licėjuje akimirka

Rūšiavimo svarbą pabrėžia specialistai: „Jeigu visiškai nustotume rūšiuoti, tai visa Lietuvos teritorija galėtų pasidengti vienu sluoksniu, apie 20 cm aukščio, atliekų“, – sukaupiamų atliekų skaičių komentavo UAB „Energesman“ gamybos vadovas Pavel Aleinikov. Būtent todėl visuomenė turi būti edukuojama atliekų rūšiavimo klausimais bei skatinama elgtis sąmoningai.

Renginių metu buvo pateikta vizualinė bei interaktyvi informacija, kaip reikia taisyklingai rūšiuoti ir išmesti pavojingus bei įprastuose konteineriuose negalimus rūšiuoti daiktus. Ar žinote, kur reikėtų dėti senas automobilio padangas? „Žmonės visiškai nemokamai gali atiduoti į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles“, – patikino Pavel Aleinikov. Per metus galite atiduoti 4 padangas. Pilną priimamų atliekų kiekių sąrašą galite rasti www.vaatc.lt internetinėje svetainėje.

Renginio VGTU licėjuje akimirka

Gyventojai jau yra džiuginami požeminiais ir pusiau požeminiais atliekų konteineriais, kurių privalumai taip pat buvo aptarti renginių metu: „tyrimai rodo, kad tai yra pigiau, be abejonės švariau, patogiau ir estetiškiau“, – išskyrė . Prie naujų Vilniaus miesto daugiabučių neretai galima pamatyti įvairaus dydžio konteinerius skirtingoms atliekoms mesti.

Per renginius dalyviai buvo kviečiami atlikti interaktyvias užduotis, kaip, tarkime, „Laimės rato“ sukimas – kiekvienas iš rato skaičių slėpė klausimus, susijusius su atliekų rūšiavimo tema ir rinko taškus, už kuriuos paskui gavo įvairius prizus.

Renginio ambasadorius Vidas Bareikis taip pat pasisakė apie atliekų rūšiavimo kultūrą: „Aš pats gyvenu Balsiuose ir važiuoju pro mišką. Ir jeigu pamatau miške paliktus maišus šiukšlių – stabteliu. Ačiū Dievui, kad tų maišų ten nėra 10 ar 100. Ir jeigu aš juos išmetu – ten jau pasidaro švariau. Lygiai taip pat, manau, kiekvienas taip prisidėjęs gali visa tai gerinti. Bet vėlgi aš visa tai suversčiau į auklėjimą, nes aš su savo sūnumi labai daug apie tai šneku ir jis jau turi tokį refleksą, kad kai mato kokią šiukšlę – pakelia ir išmeta. Labai linkėčiau vieniems kitus skatinti ir bendrai keisti tą mūsų nedidelį darželį, kurį galime labai gražiai susitvarkyti“.

Pusė renginių ciklo jau praėjo, o kita dalis numatoma 2019 metų pavasarį. Sekite naujienas „Atliekų kultūra“ Facebook paskyroje bei www.vaatc.lt internetinėje svetainėje.

Užsakymo nr.: PT_80066221