„Visai neseniai, ruošdamasis olimpiadai jaunimui apie aplinkosaugą, pradėjau labiau domėtis išmetamų atliekų problema. Ėmiau skaityti apie plaukiojančius šiukšlių žemynus Ramiajame vandenyne, pradėjau sekti, kiek atliekų išmetu pats. Tai – akis atveriantys dalykai, apie kuriuos iki tol nebuvau susimąstęs“, – pasakoja P. Ambrazevičius.

Iš įvairių projektų televizijos žiūrovams pažįstamas vyras sako namuose atliekas intensyviai rūšiuojantis jau trejus ar ketverius metus. Iš bendro atliekų srauto visuomet stengiasi atskirti popierių, plastiką, stiklą, priduoti specialiu ženklu pažymėtą tarą.

Šiukšlės vandenyne

„Net mieste, jei išgeriu vandens buteliuką ir neturiu kur jo pasidėti, nemetu į šiukšliadėžę – padedu šalia, nes tikrai atsiras, kas paims ir priduos. O stiklą, popierių ir plastiką rūšiuoti labai patogu, nes tam skirtos aikštelės – arti namų. Kol kas man pusiau požeminiai konteineriai atrodo gerokai patogesni nei senieji vadinamieji „varpeliai“. Beje, atsitiktinai sužinojau, kad Vilniuje rūšiuojamas atliekas galima mesti į tam skirtus konteinerius, esančius bet kurioje aikštelėje, nebūtinai stovinčioje arčiausiai namų. Rūšiuoti galima nemokamai visame mieste“, – dalijasi P. Ambrazevičius.

Jis pasakoja neseniai įsigijęs ir specialią komposto dėžę, siekdamas dar labiau sumažinti į sąvartynus išmetamų atliekų kiekius.

„Persikraustėme į naujus namus, kur turime savo kiemą: čia ir pagrėbti reikia, ir žolę nupjauti, tad ta komposto dėžė pasidarė labai reikalinga. Stengiamės kaip įmanoma daugiau panaudoti net mums nebereikalingus daiktus. Net dar tinkamų nešioti batų neišmetu: vienas mano bičiulis jaunimui renka sportinius batelius, nes jie greitai auga, ir tam tikro dydžio batelių jiems reikia tik mėnesiui ar dviem – neapsimoka pirkti naujų. Tad aš tiesiog atiduodu savo, kurie yra dar neblogos kokybės“, – tvirtina P. Ambrazevičius.

Užsakymo nr.: PT_79983339