Būtent Rygoje prieš kiek daugiau nei 500 metų turgaus aikštėje buvo pastatyta ir papuošta pirmoji Kalėdų eglė. Prisimenant šį itin svarbų faktą, kiekvienais metais Latvijos sostinė tampa ir pasaulio Kalėdų eglučių sostine – visą miestą papuošia daugiau nei 40 skirtingų ir originalių meno objektų.

Šios modernios kalėdinės eglutės stebina kūrėjų išmone bei medžiagų, panaudotų jų kūrimui, gausa – pradedant šviesos instaliacijomis ir baigiant mediena, stiklu, plytomis. Daugiausia kalėdinių eglučių papuošia Rygos senamiestį bei miesto centrą.

Miesto svečiai kviečiami eglutes apžiūrėti 2018-12-7 – 2019-01-13 dienomis.

Šventinei nuotaikai – tradicinės Kalėdinės mugės

Gruodį apsilankius Rygoje nesunku pasinerti į kalėdinę nuotaiką – miestas pakvimpa imbieriniais sausainiais ir karštais kalėdinias gėrimais, o centre šurmuliuoja mugės. Du didžiuliai kalėdiniai miesteliai yra įsikūrę pačioje sostinės širdyje: Katedros ir Līvu aikštėse, o trečiasis – „Esplenāde“ parke.

Mugėse rasite įvairių kalėdinių dovanų net ir patiems išrankiausiems – megztos skaros, pirštinės ir kojinės, rankų darbo kvepiančios žvakės, medžio dirbiniai, papuošalai. Jei vaikščiodami mugėse išalksite, galėsite paskanauti tradicinių šildančių žiemos patiekalų, pavyzdžiui, pilkųjų žinių su šonine – toks maistas ne tik sušildys žvarbią dieną, bet ir suteiks jėgų toliau apžiūrinėti muges.

• Katedros aikštės mugė:
Nuo 2018 gruodžio 1 dienos iki 2019 metų sausio 6 dienos
Laikas:10:00 – 20:00 val. (penktadieniais ir šeštadieniais iki 22:00 val.)
Vieta: Katedros aikštė, Rygos senamiestis

• Līvu aikštės mugė:
Nuo 2018 lapkričio 23 dienos iki 2019 metų sausio 6 dienos
Laikas: 10:00 – 20:00 val.
Vieta: Līvu aikštė, Rygos senamiestis

• Esplanāde parko mugė:
Nuo 2018 lapkričio 30 dienos iki 2019 metų sausio 6 dienos
Laikas: 11:00 – 19:00
Vieta: „Esplanāde“ parkas, Ryga

Ieškantiems išskirtinių dovanų – Kalnciema kvartalo turgus

Kalėdinis turgus rengiamas renovuotų XIX amžiaus medinių statinių kieme, o jo išskirtinumas – aukščiausios kokybės, gardžios ir kvapnios dovanos.

Turgaus lankytojai gali paskanauti čia pat ruošiamų kalėdinių gėrimų ar tradicinių patiekalų. Kalnciema kalėdinės mugės organizatoriai siūlo ir nemokamą visai šeimai skirtų renginių programą: savaitgaliais čia vyksta knygų pristatymai, filmų peržiūros, koncertai, įvairios dirbtuvės, skaitomos paskaitos.

Kalnciema kvartalo turguje prekiaujama ne tik gardžiais saldumynais, bet ir ekologiškais maisto gaminiais, išskirtiniais vietos menininkų ir amatininkų darbais. Dėl itin draugiškos atmosferos šį turgų ypač mėgsta vietiniai.

• Kalnciema kvartalo turgus
Kiekvieną šeštadienį (gruodį – ir sekmadieniais)
Laikas: 10:00 – 16:00 val.
Vieta: Kalnciema kvartalas, Kalnciema gatvė nr. 35

Meno gerbėjams – Rygos dizaino mugės

Latvijos meno akademijos rengiama „Yarmarka“ – studentų darbų paroda, mugė ir labdaros renginys – vienas iš spalvingiausių vizualiojo meno renginių. Čia apsilankiusieji gali įsigyti daugiau nei 300 jaunųjų menininkų darbų: paveikslų, interjero ir dizaino detalių, juvelyrinių dirbinių, dizainerių drabužių ir kitų meno kūrinių.

„Yarmarka“ – puiki galimybė jauniems kūrėjams pristatyti savo darbus platesnei publikai ir užsidirbti. Svarbu tai, kad dalį lėšų, gautų už parduotus kūrinius, pradedantys menininkai skiria Latvijos meno akademijos pastato renovacijai. Mugės lankytojams tai unikali proga už prieinamą kainą įsigyti meno kūrinių, kurių vertė ateityje tik augs.

Jei menas ne jums, visada galite aplankyti Kalėdinių dovanų ir Naujųjų metų muges, kuriose turėsite galimybę įsigyti įvairiausių suvenyrų, paskanauti garuojančių skanėstų bei išrinkti šventinę dovaną savo artimajam.

• „Yarmarka“ kalėdinė mugė:
Nuo 2018 gruodžio 15 dienos iki 2018 gruodžio 27 dienos
Laikas: 11:00 – 20:00 val.
Vieta: Latvijos meno akademija, Kalpaka bulvāris 13

• Kalėdinių dovanų mugė:
2018 metų gruodžio 15–16 dienomis
Vieta: VEF kvartas, Ieriku gatvė nr. 5A, Ryga

• Naujųjų metų mugė:
2018 metų gruodžio 22–23 dienomis
Vieta: „Zuzeum“, Lāčplēša gatvė nr, 101, Ryga

Žiemos naktys Rygos zoologijos sode

Tamsiausiu metų laikotarpiu Rygos zoologijos sodas jau ne pirmus metus organizuoja unikalų renginį „Žiemos naktys zoologijos sode“. Idėjos sumanytojai vietos gyventojams ir miesto svečiams siūlo galimybę apsilankyti zoologijos sode neįprastu metu – vėlai vakare.

• Rygos zoologijos sodas
Nuo 2018 gruodžio 21 dienos iki 2019 metų sausio 27 dienos
Darbo laikas: 16:00-19:00 val.
Vieta: Rygos zoologijos sodas, Meža prospekts 1, Ryga

Žiemos saulėgrįžos šventė po atviru dangumi

Žiemos saulėgrįža minima trumpiausią metų dieną ir ilgiausią naktį. Nuo pat žilos senovės Žiemos saulėgrįža arba tiesiog Kalėdinio blukio šventė žmonių buvo švenčiama turint konkretų tikslą: nuginti šalin tamsą, šaltį, praeinančių metų nesėkmes, blogybes ir slogias mintis. Žmonės iš vieno kiemo į kitą velka blukį, kol galiausiai, sugėrusį visas negeroves, ima ir sudegina. Blukio sudeginimas simbolizuoja naujų Saulės metų pradžią ir pačią Saulę. Tai metas burtams, ateities spėlionėms, palinkėjimams, žaidimams ir, žinoma, dovanoms.

• Žiemos saulėgrįžos šventė
Laikas: 2018 gruodžio 22 diena, 13:00–17:00 val.
Bilietai: 0.70–2.00 Eur
Vieta: Latvijos etnografinis muziejus po atviru dangumi, Brīvības gatve 440, Ryga

Naujųjų sutikimas Rygoje

Gruodžio 31-sios vakarą Rygos gyventojai ir miesto svečiai kviečiami kartu su šeima ir draugais Naujuosius pasitikti Lapkričio 11-osios krantinėje. Ten jų lauks Latvijos muzikos žvaigždžių koncertas, o vidurnaktį naktinį dangų nuspalvins įspūdingi fejerverkai. Organizatoriai žada ir gausų valgių ir gėrimų asortimentą. Sušalusius sušildys įvairios ugnies instaliacijos.

• Naujųjų metų sutikimo šventė:
Laikas: 22:00-02:00 val. (fejerverkai 00:00)
Įėjimas: nemokamas
Vieta: Lapkričio 11-osios krantinė, 11.novembra krastmala, Ryga

Rygos gatvės maisto festivalis

Trečius metus iš eilės, ieškodami tikrųjų latviško skonio paslapčių, šefai iš geriausių Rygos restoranų priėmė iššūkį – „Rygos gatvės maisto festivalyje“ sukurti žiemai būdingus šventiškus skonius. Pasitelkdami savo įgūdžius, šefai pasiruošę pagaminti patiekalus, kurių paprastai neišvysite restoranų meniu sąraše, todėl minėdami Naujuosius metus, geriausi Rygos virtuvės meistrai pasiryžę pranokti net didžiausių gurmanų lūkesčius.

• Gatvės maisto festivalis
2019 sausio 12 diena
Darbo laikas: 12:00-20:00 val.
Vieta: Rygos senamiestis, Kalku ir Valnu gatvių sankirta

Ieškote daugiau informacijos ir įkvėpimo kelionei į Rygą? Apsilankykite Latvia.Travel puslapyje internete ir pamėkite oficialią paskyrą „Instagram“ @EnjoyLatvia. Planuodami kelionę, nepamirškite pasinaudoti www.latvia.travel/trip-planner/.

Užsakymo nr.: PT_79855951