Vienas pirmųjų Lietuvoje apie prekybos centrų darbo laiko trumpinimą prakalbęs, o vėliau savo kalbas darbais pavertęs D. Dundulis džiaugiasi ryžtingais sprendimais. „Jau seniai galvoje turėjau tokį planą, tačiau kai viešai prasidėjo kalbos ir diskusijos, ar reikia trumpinti prekybos centrų darbo laiką, priimti sprendimą buvo visai nesunku“, – kalbėjo verslininkas.

Paklausas, kodėl „Norfa“ tapo šių sprendimų iniciatore, jos vadovas teigė, kad tokį žingsnį lėmė vakarietiškas požiūris.

„Vis kalbame, kad tampame vakarietiška šalimi, tad kodėl prekybos laikas Lietuvoje neturėtų būti sureguliuotas panašiai, kaip vakarų valstybėse? Sekame tokių šalių kaip Vokietija ar Austrija pavyzdžiu, kur praktiškai visi didieji prekybos centrai dirba vienodu laiku ir laikosi sveikos konkurencijos principų. Prekybos sistema keičiasi ir mes esame pasirengę būti šių neišvengiamų procesų smaigalyje“, – sakė D. Dundulis.

Darbuotojai patenkinti

Šių metų balandį „Norfos“ parduotuvės sekmadieniais pradėjo dirbti 2–3 valandomis trumpiau, o nuo lapkričio mėnesio darbo laikas sekmadieniais sutrumpėjo dar labiau. Dabar didžiosios „Norfos“ parduotuvės sekmadieniais dirba dviem valandom trumpiau (nuo 10 val. iki 20 val.), o mažosios darbą rytais pradeda vėliau – atidaromos nuo 10 val. ir veikia iki 16 val. Pagrindinė tokių pokyčių priežastis, anot D. Dundulio, yra darbuotojų gerovė.

Norfa Švenčionėliuose

„Turime atsižvelgti į savo darbuotojų interesus. Vadovaujuosi tokiu principu, kad tik savo darbo sąlygomis patenkintas žmogus gali efektyviai dirbti. Jei norime išsaugoti savo darbuotojus, turime atsižvelgti į jų poreikius ir gerinti darbo sąlygas. Iš darbuotojų pusės neturėjome jokių nusiskundimų, tai kodėl nepadarius jiems gera, jei mums nuo to neatsitinka nieko blogo?

Nuo pavasario parduotuvių darbo laiką buvome sumažinę viena valanda, o dabar dar viena ir per tą laiką nepamatėme jokių žymių pokyčių kalbant apie apyvartą. Viskas yra labai gerai, todėl trumpinti darbo laiką – visiškai suprantamas sprendimas“, – sakė „Norfa“ įmonių vadovas.

Net ir sutrumpėjus darbo laikui, pasak D. Dundulio, darbuotojų užmokestis dėl to nesumažėjo. Atvirkščiai – nuolat didinanti atlyginimus „Norfa“ tapo vienu iš daugiausiai savo darbuotojams mokančių prekybos tinklų. „Tiek pernai, tiek šiemet įvairių kategorijų darbuotojams buvo didinamas darbo užmokestis. Labiausiai jis didėjo mažiau uždirbantiesiems. „Norfa“ visada pasižymėjo ne tik žemomis kainomis, bet ir vienu didžiausiu darbo užmokesčiu tarp didžiųjų prekybos tinklų“, – teigė verslininkas.

Pirkėjų lūkesčiai

Kalbėdamas apie pirkėjus, „Norfa mažmena“ vadovas atviravo, kad nesusipratimų išvengti nepavyko, tačiau, pasak jo, žmonės greitai turėtų priprasti prie pasikeitusių darbo valandų.

„Buvo, kad pats atvažiavau į parduotuvę 10 valandą ir mačiau, jog žmonės jau laukė prie durų. Tačiau, manau, kad praeis šiek tiek laiko ir pirkėjai žinos, nuo kada iki kada mes dirbame, ir viskas susidėlios į savo vietas. Kaip dabar visi žino, kad parduotuvės standartiškai dirba nuo 8 val. ryto iki 22 val. vakaro, taip ir žinos, kad mūsų laikas sekmadieniais yra kiek kitoks“, – kalbėjo D. Dundulis.

Pasiteiravus, ar dėl sprendimo trumpinti prekybos centrų darbo valandas netenka sulaukti priešiškos reakcijos iš visuomenės ir konkurentų, verslininkas sakė, kad iniciatoriams visada yra sunkiausia.

„Kai esi pirmas, visada susilauki skirtingų nuomonių ir niekada negali tikėtis, kad visi bus tik „už“, bet kaip ir minėjau, per tą darbo laiką, kurį sutrumpinome, perkamoji galia buvo labai nedidelė, todėl tik maža dalis pirkėjų turėjo poreikį apsipirkti. Mes visada atsižvelgiame į daugumą ir jei ateityje matysime, kad pavyzdžiui, kovo 11-ąją pirkėjai nebus suinteresuoti apsipirkti – nedirbsime. Kalbant apie konkurentus, tai čia jau jų reikėtų klausti, kaip jie į tai reaguoja, bet aš manau, kad jie nėra patenkinti tokiais mūsų sprendimais“, – kalbėjo D. Dundulis.

Šventinis laikotarpis

Artėjant šventėms „Norfa“ lieka ištikima sau – gruodžio 24 dieną visos parduotuvės dirbs dvejomis valandomis, o gruodžio 31–ąją – valanda trumpiau. Pirmąją Šv. Kalėdų dieną ir sausio 1-ąją parduotuvės nedirbs.

„Dirbsime standartiškai. Jau keli metai, kai per Kalėdas ir Naujuosius metus nedirbame. Matėme, kad šiomis dienomis apyvarta būna labai maža, todėl kam versti savo darbuotojus eiti ir dirbti? Juk tą šventinį laiką jie gali praleisti su artimaisiais ar draugais“, – sakė D. Dundulis.

Prekybininkų profsąjungos Lietuvoje yra preliminariai sutarusios, kad didieji mažmeninės prekybos tinklai nedirbtų dvi dienas metuose – per Kalėdas ir Velykas, tačiau, anot „Norfa“ vadovo, Naujieji metai neturėtų būti išimtis. „Geriausias sprendimas – visų parduotuvių draugiškas nedarbas švenčių dienomis. Kaip jau ir sakiau, turime siekti vakarietišku modelio, o ne likti prie senojo mąstymo“, – teigė D. Dundulis.

Kada likę didieji prekybos centrai paseks „Norfa“ pavyzdžiu, anot D. Dundulio, prognozuoti nėra lengva. „Kiekvienas prekybos centras turi savų interesų ir kol nebus bendrų kompromisų, sunku kažką ir pasakyti, bet mano pozicija išlieka tokia pati. Idealiausias atvejis – Lietuvos parduotuvės sekmadieniais dirba nuo 10 val. ryto iki 16 val. vakaro bei turi bent tris nedarbo dienos per šventes iki tol, kol nebus priimti kitokie sprendimai“, – sakė „Norfa“ vadovas.

Šiuo metu šalyje veikia 141 „Norfos“ parduotuvė. 2019 metais Lietuvoje planuoja atidaryti 10 naujų ir atnaujintų tinklo parduotuvių.

Užsakymo nr.: PT_79708429