„Kompiuteris dažnai yra pagrindinis kasdienio darbo įrankis, todėl renkantis jį svarbu atsižvelgti į kur kas daugiau dalykų, nei pliki techniniai parametrai. Ko gero, esate pastebėję, kad identiškus techninius duomenis – tokios pat spartos procesorių, tiek pat vidinės ir operatyviosios atminties, tokios pat raiškos ekraną ir panašiai – turinčių įrenginių kainos kartais skiriasi keliasdešimt procentų ar net keliais kartais. Šis skirtumas nėra iš piršto laužtas, mat ir patys įrenginiai gali skirtis kaip diena ir naktis, tereikia pasidomėti, kodėl taip yra ir įvertinti gaunamą naudą“, – teigia „Telia“ produktų pardavimo vadovas Arnas Maslinskas.

Didesnis saugumas

Kompiuterio veikimo spartą ir patikimumą lemia ne tik gigahercais išreikšta procesoriaus sparta ar operatyviosios atminties gigabaitų kiekis, bet ir tai, kokios kartos detalės naudojamos. Natūralu, kad tokius pat parametrus turintys aštuntos kartos „Intel Coffee Lake“ procesoriai ar ketvirtosios kartos operatyvinė atmintis (DDR4 SDRAM) veiks greičiau ir patikimiau nei senesnė įranga.

Kompiuterinės įrangos ekspertas atkreipia dėmesį ir į tai, kad verslo klasės kompiuteriai turi papildomas saugumo funkcijas, apie kurias žmonės net nesusimąsto. „Standartinė apsauga, „Trusted Platform Module“ lustas, kurio viena iš funkcijų yra saugoti vartotojo autentifikacijos duomenų informaciją – slaptažodžius, sertifikatus ar šifravimo raktus. Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Rusijoje, Kinijoje, Baltarusijoje ir Kazachstane, jis net yra uždraustas. Dalies gamintojų aukštesnės klasės kompiuteriai turi prevencinę apsaugą nuo kompiuterio BIOS perrašymo“, – vardina A. Maslinskas.

BIOS yra atsakinga už kompiuterio darbą. Jei į kompiuterį prasmukęs virusas sugeba perrašyti BIOS, jis gauna pilną prieigą prie kompiuterio valdymo. Neturint integruotos apsaugos, apie perrašytą BIOS sužinoti yra labai sunku, jos neaptinka antivirusinės sistemos, o tokio tipo virusą pašalinti yra itin sudėtinga – nepadeda nei disko keitimas, nei operacinės sistemos perrašymas.

Greitesnis remontas

A. Maslinskas pastebi, kad net stambios įmonės, skiriančios didelius biudžetus infrastruktūrai ir jos apsaugai, retai susimasto apie prie tos infrastruktūros prijungtus galinius įrenginius – kompiuterius ar net spausdintuvus. Jie įprastai ir būna silpnoji grandis, su kuria dirbantis darbuotojas dažnu atveju IT srityje ne itin pasikaustęs, nes jam tai tiesiog nei įdomu nei aktualu.

Kitas verslo klasės kompiuterių išskirtinis bruožas – gamintojo garantinis aptarnavimas. „Verslo klasės kompiuteriai gali būti komplektuojami su garantija, užtikrinant vienos darbo dienos reakcijos laiką su atvykimu į įmonę. Gedimo atveju klientui nereikia vežti kompiuterio į serviso centrą, užtenka paskambinti ir kitą darbo dieną meistrai atvyks jo pasiimti nurodytu adresu, o atstačius darbingumą įrenginys bus pristatytas atgal. Be to, verslo serijos kompiuteriai sutaisomi gerokai greičiau nei namams skirti įrenginiai“, – teigia A. Maslinskas, pridurdamas, kad esant būtinybei kompiuteriai gali būti komplektuojami su papildoma garantine paslauga, kuri garantinio įvykio metu klientams leidžiama pasilikti kietąjį diską, taigi jie gali būti ramūs, kad konfidenciali įmonės informacija nepaliks biuro.

Darbo kompiuteris turi ne tik greitai ir patikimai veikti, užtikrinti saugumą, bet ir būti patogus, o darbo vieta – ergonomiška. Jei naudojate nešiojamą kompiuterį, darbo vietoje visada rekomenduojame naudoti papildomą monitorių, jis turi turėti ekrano aukščio ir posvyrio kampo reguliavimo funkciją, taip dirbsite patogiau ir efektyviau. Akys mažiau varginamos, kuomet naudojamas matinį paviršių turintis ekranas su plačiu matymo kampu. Jei daug dirbama su įvairiomis lentelėmis ir keliomis programomis vienu metu, vertėtų apsvarstyti galimybę naudoti du monitorius – remiantis tyrimais, tokiu atveju darbo našumas gali padidėti iki 35 proc.

Kompiuterio keitimas – atsakinga užduotis

Jei įmonė nusipirko naują kompiuterį, kaip elgtis su senuoju? Visų pirma, derėtų perkelti visus reikiamus duomenis ir programas į naują kompiuterį. Tai galima atlikti pasinaudojant debesijos paslaugomis, tokiomis kaip įrenginių valdymo ir priežiūros sprendimas „Microsoft 365“.

Kai reikiami duomenys perkelti, „Telia“ ekspertas pataria išvalyti kietąjį diską, naudojant specialią programinę įrangą – ją turi daugelis verslo klasės kompiuterių, arba tokias programas galima įsigyti atskirai. Jei diske buvo laikomi itin slapti duomenys, diskus vertėtų pasilikti arba sunaikinti fiziškai. Tuomet seną kompiuterį belieka utilizuoti, pasinaudojant specializuotų įmonių paslaugomis.

Naujų darbo vietų paruošimą taip pat galima patikėti šios srities profesionalams specializuotose IT įmonėse, kurie pasirūpins duomenų perkėlimu, programų diegimu ir saugia senos įrangos utilizacija.

Užsakymo nr.: PT_79643313