Jeigu šią vasarą bent kelioms dienoms buvote atsikvėpti toliau nuo miesto centro, veikiausiai tokią kepsninę jau matėte – lengvai įsimenantis siluetas, storos keraminės sienelės, apvalus dangtis, ketaus kaminas ir nuostabus, apetitą žadinantis kvapas. Ir nežinia kodėl, sunku tai paaiškinti, tačiau dažniausiai aplink tokį įrenginį sukasi vyrai.

Matyt, sutiksite, kad toli gražu ne kiekvieną vyrą domina maisto gamyba. Kai kuriems virtuvė iki šiol nepažinta teritorija. Tačiau su kamado reikalai priešingi: neperdedant galima konstatuoti, kad dažniausiai tokioje kepsninėje kaitinti ir čirškinti imasi būtent vyrai. Tiesa, reiktų pripažinti, neretai tokią dovaną apdairiai gavę iš savo mylimų moterų. Ir nors aromatingus, šviežiu dūmu dvelkiančius, sultingus (ypač barbekiu!) patiekalus mėgsta visa šeima, vis dėlto jų gamybą dažniausiai į savo rankas griebia stipriosios lyties atstovai.

„KamadoClub“ produkcija (FotoKuosa nuotr.)

Tokiose situacijose jų žmonos, draugės ir seserys lieka labai patenkintos: štai, pagaliau, maniškis net neprašomas atsiraitojo rankoves ir išmoko truputį daugiau nei pasišildyti pietus, išsivirti makaronus ar pasikepti kiaušinienę. Neįtikėtina, pradėjo domėtis mėsos rūšimis, prieskoniais, temperatūromis. Ir kai damos giria patiekalų skonius, jis dažniausiai gudriai šypsosi ir linksi galva. Nors, jeigu tiesiai paklaustum, tikrai mielai pasakotų, kaip kepti šašlykai sultingiausi, o jau šonkauliukai – gerai parūkyti viskio statinės dūmu, ne tas žodis, kokio skanumo, ką jūs.

Draugų ir kaimynų reakcija dažnai būna panaši, mat visi norėtų būti pakviesti prie bendro stalo. Ypač dabar, kai rudens orai jau atvėso, o kamado savininkai ir toliau, tarsi nieko nebuvę, maloniai erzina aplinkinius skrudinamo viščiuko, čirškinamos išpjovos, troškinamo plovo ar rūkomos šoninės aromatais. Kodėl gi ne? Juk tokia kepsninė net siaučiant pūgai visiškai stabiliai išlaiko nustatytą temperatūrą mažiausiai aštuonias, o kartais netgi dvylika valandų.

„KamadoClub“ produkcija (FotoKuosa nuotr.)

Po truputį artėja svarbiausios metų šventės ir reiktų tikėtis ne tik gardžių kvapų, tačiau norėtųsi ir pūgos, daug sniego bei pabalusių eglių. Galbūt vairuotojai su tuo ir nesutiks, bet žiemos šventadieniai visuomet daug romantiškesni su baltuma, kažkur rūkstančiu gardžiu dūmeliu ir tūkstančiais žmonių, besiblaškančių po parduotuves. Nesvarbu, jaunas ar pagyvenęs, turtingas ar nelabai, gyvenantis čia ar atvykęs pasisvečiuoti, - visi karštligiškai ieško dovanų savo artimiesiems.

„KamadoClub“ produkcija (FotoKuosa nuotr.)

Laimingi tie anksčiau aprašyti svečiai, kolegos, draugai ir šeimyniškiai, turintys savo būryje svetingą keraminės kepsninės savininką. Jie ne tik pamaloninami gardžiais patiekalais, tačiau ir visuomet gali lengvai pradžiuginti jų autorių, žingsniuojantį po BBQ skonio pasaulį. Juk koks didelis dovanų pasirinkimas, pradžiuginsiantis bet kurį foodie: pradedant paprasčiausiais grotelių šveistukais ar mėsos termometru ir baigiant ketaus kazanais arba, pavyzdžiui, šiuolaikiško dizaino švedišku elektriniu uždegikliu. O jei tai tėtis, mylimasis ar puikus vadovas, galbūt jį pradžiugintų tikrų tikriausias BBQ kalėdinis dovanų rinkinys, su padažais ir prieskoniais? Ir, žinoma, akį traukiančiu dideliu raudonu kaspinu.

„KamadoClub“ produkcija (FotoKuosa nuotr.)

Žinoma, tokie jau esam: dažniausiai dovanodami kažką kitam šio bei to tikimės ir sau. Dovanojant Kamado atveju mūsų tokios slaptos užmačios dažniausiai liks pateisintos, ir gavę malonią dovaną mus vėl pakvies prie šventinio vaišių stalo, nukrauto įdomiais, šviežiais ir sočiais patiekalais. Dažniausiai vis įvairesniais, mat gyva ugnis kepsninės apačioje nebyliai skatina improvizuoti su receptais, kurti savo variantus ir ragauti, ragauti, ragauti. Juk bet kokia kepsninė, anglys ir net įmantriausi patiekalai verti tiek, kiek malonių emocijų sau ir aplinkiniams jie suteikia. O, tai visai nemažai!

Daugiau informacijos apie kamado kepsnines galite rasti adresu www.kamadoclub.lt. Ten galima rasti ne tik jų išsamias charakteristikas, bet ir daugybę priedų, dovanų idėjų ir kitos naudingos informacijos.

Ir, kaip pasakytų Steve’as Jobs’as, dar vienas dalykas. Jeigu savo kieme, balkone, sodyboje ar terasoje jau turite kamado, būtinai išmėginkite autorinį „Kamado Club“ meistro Ramūno Golco kalėdinės rūkytos lašišos receptą (kuris laisvai gali tapti ir Kūčių patiekalu, tikra stalo pažiba).

„KamadoClub“ produkcija (FotoKuosa nuotr.)

Lašišos receptas 5 asmenims

Jums prireiks: 1 kg šviežios lašišos filė,
stiklinės rudojo cukraus,
pusės stiklinės druskos
šlakelio viskio (100 g)
Paruošimas: lašišą supjaustome į penkias dalis. Druską sumaišome su cukrumi ir viskiu,
gautu mišiniu aptepame lašišos gabalėlius, kuriuos sudedame į indą ir paliekame šaldytuve 2-4 valandoms. Į vandens vonelę merkiam viskio bačkų gabalėlius (arba kitokią dūmui generuoti skirtą gerai išdžiovinto vaismedžio ar kietmedžio malkelę)

Kepimas: įkaitiname kepsninę iki 110oC, ant įkaitusių anglių dedame išmirkytus viskio bačkų gabaliukus (2-3), dedame deflektorių. Išimame lašišą iš šaldytuvo, gerai ją nuplauname, nusausiname ir dedame ant grotelių.

„KamadoClub“ produkcija (FotoKuosa nuotr.)

Lašišą rūkome iki vidinė temperatūra pasieks 60oC arba apie 30-40 min.
Garnyrui geriausia rinktis ant grilio keptas daržoves, pavyzdžiui, vyšninius pomidoriukus, cukinijos griežinėlius ir sviestinį kukurūzą. Norint egzotiškų ir aromatingų naujų patyrimų rekomenduojama daržoves parūkyti kartu su lašiša – svečių aikčiojimas garantuotas.

Užsakymo nr.: PT_79601675