Pasak Mildos Klimašauskaitės, „Microsoft“ debesijos sprendimų produktų vadovės kompanijoje „Telia“, drausti naudoti el. paštą ir kitas darbo programas telefonuose XXI a. tampa beveik nebepriimtina – tempas toks, kad būtina turėti galimybę operatyviai atsakyti el. laiškus ar prieiti prie dokumentų kelyje. Žinoma, būtina pasirūpinti įrenginių ir duomenų saugumu, tačiau tai padaryti yra lengviau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Įmonės, leidžiančios darbuotojams naudotis mobiliaisiais įrenginiais darbo reikmėms, turėtų žinoti kelis dalykus. Pirma, reikia užtikrinti saugumą nuo išorės pavojų, tai yra, tam naudojami išmanieji telefonai turi atitikti saugumo reikalavimus. Juose turi būti įdiegta nauja „Android“ ar „iOS“ operacinės sistemos versija su paskutiniais saugumo atnaujinimais, kad į telefoną neprasprūstų virusai.

Taip pat darbuotojai telefone privalo nustatyti PIN kodą ar kitą užraktą, kad telefoną pametus duomenimis negalėtų pasinaudoti pašaliniai asmenys. Saugumą dar labiau padidina telefone esančių duomenų šifravimas – tokią funkciją turi daugelis verslo klasės išmaniųjų.

Antra, reikia užtikrinti saugumą nuo vidaus pavojų ar žmogiškosios klaidos. Tai galima pasiekti naudojant mobiliųjų įrenginių valdymo priemones, taikant įmonei aktualias saugumo politikas ir nustatymus.

„Daugelis įmonių, kurios naudoja pažangius debesijos sprendimus, nepagalvoja, kad suteikdamos darbuotojams lankstumą ir galimybę dirbti greičiau, operatyviau, jie netenka kontrolės dėl įmonės duomenų, kuriuos tie darbuotojai naudoja kasdien, o tai yra labai svarbu“, – sako M. Klimašauskaitė.

Mobiliųjų įrenginių valdymo (angl. Mobile device management) sprendimai veikia tokiu principu, kad kiekvienas darbinės paskyros prijungimas į naują įrenginį yra matomas ir valdomas įmonės administravimo aplinkoje. Neapdairiam elgesiui, kuris galėtų sukelti labai skaudžių pasekmių, gali būti užkirstas kelias prieš grėsmei iškylant – pavyzdžiui, darbuotojas gali sugalvoti prisijungti prie el. pašto draugo telefone ir užmiršti atsijungti, todėl įmonės duomenys gali tapti pasiekiami pašaliniams asmenims.

Turėdami reikiamus įrankius IT administratoriai gali matyti, keliuose įrenginiuose darbuotojas yra prijungęs darbinį el. paštą ir riboti šį skaičių, ar iškart paklausti darbuotojo, ar toks skaičius įrenginių tikrai reikalingas. Taip pat jie gali neleisti saugoti el. paštu atsiųstų ar per kitas darbines programas gautų failų į telefono atmintį ar asmeninę failų saugyklą, o tik į įmonės suteiktas programas. Tokiu atveju, žmogui nusprendus pakeisti darbovietę, užtenka jį atjungti nuo sistemų, nuotoliniu būdu ištrinti įmonės duomenis iš mobiliuosiuose įrenginiuose esančių darbinių programų ir įmonė gali būti rami, kad tas darbuotojas įmonės duomenų nebeturi.

„Tokie sprendimai labai geri ir tuo, kad net jei telefonas buvo darbuotojo asmeninis, jo asmeninių duomenų įmonė nei mato, nei liečia, tad jis toliau be trikdžių naudosis savo asmeninėmis programomis“, – teigia M. Klimašauskaitė.

Riboti darbuotojų veiklą telefonuose ir nustatyti pageidaujamus saugumo reikalavimus leidžia mobiliųjų įrenginių valdymo sprendimai – tokia paslauga įeina į „Microsoft 365“ paketą.

Šis įrankis leidžia įgalinti arba apriboti galimybes telefone naudoti ne tik darbinį el. paštą, bet ir įvairias biuro programas, „OneDrive“ debesijos paslaugą, bendradarbiavimo programą „Teams“ bei kitus darbui skirtus įrankius, kurių žmonėms gali prireikti tuomet, kai jų nėra darbo vietoje.

Naudodama rinkoje gerai išvystytus ir prieinamus sprendimus, įmonė gali stipriai padidinti savo duomenų saugumą, o darbuotojams nebūtina skubėti į darbo vietą vien tam, kad laiku perskaitytų ir atsakytų į el. laiškus, peržvelgtų ataskaitas ar pakoreguotų kokius nors dokumentus.

Tam, kad darbo reikalai neužgožtų laisvalaikio, telefone ir el. pašto programose žmonės gali nusistatyti, kokiu metu ir kokiais atvejais bus siunčiami įspėjimai apie gautus el. laiškus, kalendoriaus priminimai ir kiti pranešimai, o atostogų metu galima tiesiog atsijungti nuo darbinių programų telefone.

Turite klausimų apie elektroninį paštą, įrenginių valdymą, „Microsoft 365“ ar kitas verslui skirtas IT paslaugas? Kreipkitės į savo „Telia“ vadybininką arba susisiekite telefonu 1816.

Užsakymo nr.: PT_79597675