Laiku pasėjus – geras rezultatas

„Agrokoncerno“ agronomė – konsultantė Marijampolės regione Loreta Jurgelaitienė sako, jog geriausiai žiemoja tie augalai, kurie pasiekia reikiamą išsivystymą. Geriausiai žiemos šalčius pakelia tokie rapsai, kurie turi 8 užaugusius lapus, augalo kaklelio storis siekia 8-10 milimetrų, o augimo kūgelis virš žemės paviršiaus pakyla iki 3 cm. Tokios brandos iki šalčių Lietuvoje paprastai pasiekia rapsai, pasėti rugpjūčio 10-20 dienomis, tokiu laiku žemdirbiams sėti rapsus ir rekomenduoja „Agrokoncerno“ konsultantai.

Apsilankius pas ūkininką Marijampolės rajone L.Jurgelaitienė apžiūrėjo žieminių hibridinių rapsų lauką, kuris gerai pasiruošęs žiemojimui. Čia rugpjūčio 15 dieną po žieminių kviečių buvo pasėta rapsų veislė ‘Mercedes‘.

Kai rapsai užaugino po 4-6 lapelius, laukai buvo purškiami augimo reguliatoriumi ir fungicidu nuo ligų, taip pat buvo tręšiami makro ir mikro trąšomis. Tokie rapsai lapkričio pradžioje buvo gerai pasiruošę žiemojimui – pakankamai dideli, kad gerai iškęstų šalčius, bet neperaugę. Pasėlio augalai jau turėjo po 6-9 lapus, kaklelio storis pasiekęs 7-9 mm, augimo kūgelis pakilęs 2,5-3 cm. virš žemės paviršiaus, šaknies ilgis siekė 20-25 cm.

Nepavyko sustabdyti rapsų augimo

L.Jurgelaitienė pasakoja, jog šiemet akivaizdžiai buvo susidurta su situacija, kai per anksti pasėti rapsų pasėliai perauga ir dėl to jiems sumažėja galimybė sėkmingai žiemoti. Kai kurie ūkininkai vasaros pabaigoje nepaisė specialistų rekomendacijų ir pasėjo per anksti. Ilgas ir šiltas ruduo bei labai ankstyva sėja leido rapsų pasėliams ilgai augti ir pasėliai peraugo. Kaip pastebėjo agronomė, paskubėjusiems ir rekomendacijų nepaisiusiems ūkininkams nepadėjo net tris kartus pakartotas augalų purškimas augimo reguliatoriais, kurie lėtina augimo procesus.

Susiklosčius tokiai situacijai labai išryškėjo problema, su kuria susidurs ūkininkai pavasarį – rapsai peraugo, todėl tikėtina, kad pavasarį rekomendacijų nepaisę ūkininkai turės rūpesčių dėl žieminių rapsų pasėlių – didesnis augalas yra lengviau pažeidžiamas šalčio, sniego danga taip pat gali padaryti daug žalos pasėliams.

„Tie augintojai, kurie paisė specialistų rekomendacijų ir neskubėjo su žieminių rapsų sėja, šiandien turi tinkamai žiemai pasiruošusius pasėlius, kurie turi daug didesnę teigiamo žiemojimo tikimybę. Savo partnerius visuomet raginame pasinaudoti mūsų sukaupta ilgamete patirtimi ir nedaryti skaudžių klaidų“, - sako „Agrokoncerno“ agronomė-konsultantė. UAB Agrokoncernas komanda ragina visuomet laikytis technologinių rekomendacijų, nes tik jų laikymasis padaro augintojų ūkius stabilesniais ir rentabilesniais.

Užsakymo nr.: PT_79578871