Naujas poreikis renovuotiems būstams

„Anksčiau natūralios ventiliacijos gyvenamajame būste pakakdavo, kadangi namai pasižymėjo nesandarumu – pro langus, duris ir kitus plyšius patekdavo lauko oras ir taip vėdindavo gyvenamąją patalpą. Dėl tokios situacijos nebuvo poreikio atskirai vėdinimo sistemai. Renovuoti daugiabučiai tampa kur kas sandaresni, todėl reikia spręsti ir jų vėdinimo klausimą“ – paaiškina BETA projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyrius specialistas Rimas Kalvaitis.

BETA specialistas paaiškina, kad įprastai senos statybos daugiabučiai turi tik natūralius vėdinimo kanalus, bet dažnu atveju jų vėdinimo našumas nėra pakankamas.

„Dažniausiai daugiabučių gyventojai vėdina patalpą praverdami langą. Šaltuoju metų laiku tai yra nuostolinga finansiškai, nes taip eikvojama šiluminė energija – išnaudojama daugiau sąnaudų šildymui. Siekiant išvengti papildomų išlaidų, renovuojamų daugiabučių gyventojams siūloma įsirengti mechaninį oro vėdinimo būdą ir vienas iš jų yra rekuperatorinis įrenginys“, – paaiškina R. Kalvaitis.

Kaip įrengiama rekuperacinė sistema?

BETA specialistas paaiškina, kad rekuperacinės vėdinimo sistemos įrenginiai yra projektuojami keliose gyvenamo būsto patalpose, ten kur susikaupia daugiausiai drėgmės – virtuvėje ir miegamuosiuose kambariuose.

Rekuperacinė sistema gali būti įrengiama keliais būdais: kiekvienas butas gali atskirai turėti savo rekuperatorius arba gali būti įrengtas centralizuotas vėdinimo įrenginys – aptarnaujantis daugiau nei vieną laiptinę.

„Dažniausiai gyventojai renkasi individualų vėdinimo būdą – mini rekuperatorių. Jam įrengti lauko sienoje daroma skylė ir jose sumontuojamas vėdinimo įrenginys. Rekuperatorius šviežią orą iš lauko išvalo ir pašildo iki reikiamos temperatūros ir pašalina nešvarų orą iš patalpos. Rekuperacijos sistema sudaryta taip, iš patalpos išmetamas oras, eidamas per šilumokaitį, pašildo iš lauko ateinanti orą, todėl į patalpas patenka ne toks šaltas, bet pašildytas šviežias oras“, – paaiškina R. Kalvaitis.

Esminis privalumas – nauda sveikatai

Tyrimais įrodyta, kad oras viduje gali būti net 100 kartų labiau užterštas nei lauke. Patalpų orą teršia ne tik dulkės, alergenai ar mikroorganizmai. Vienas iš teršėjų yra ir pats žmogus. Įsirengus vėdinimo sistemą galima tikėtis šviežio, sveikesnio oro, kuris cirkuliuos bute net ir neatidarinėjant langų.

„Įprastai gyventojus renovuoti daugiabutį paskatina galimybė sutaupyti išlaidas šiluminei energijai, bet vis dar dažnai pamirštama patalpų vėdinimo svarba. Gyventojų komfortui svarbi ne tik optimali žmogaus organizmui temperatūra, bet ir šviežias oras. Jeigu jo patalpoje trūks, patalpoje nuolat bus jaučiamas diskomfortas “, – pabrėžia pašnekovas.

Užsakymo nr.: PT_79506535