Vis didėjantis vyresnio amžiaus žmonių domėjimasis internetu stebimas visose Europos Sąjungos (ES) šalyse. Beveik pusė ES senjorų internetu naudojasi bent kartą per savaitę, skelbia „Eurostat“. Vieni iš rekordininkų – norvegai: net 93 proc. norvegų, kuriems 65-74 metai yra naudojęsi internetu. Tarp jų bendraamžių lietuvių šis skaičius siekia 39 proc., ES vidurkis – 62 proc.

„Mokytis naudotis internetu ir kitomis ryšio priemonėmis senjorus verčia pats gyvenimas. Vyresni žmonės išmoksta naudotis „Skype“, „Facebook“ programomis, kad galėtų internetu skambinti ar susirašinėti su vaikais, anūkais, klasiokais, bendraminčiais. Senjorai taip pat domisi banko paslaugomis internetu, nes taip iš namų galima susimokėti už komunalines paslaugas. Jie praktikuojasi naudotis sergu.lt puslapiu, kad nereikėtų eiti į polikliniką ir stovėti eilėje, norint užsirašyti pas gydytoją“, - pasakoja Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje kompiuterinio raštingumo mokymus vedanti vyresnioji bibliotekininė Jolanta Gorskienė.

Pašnekovė pastebi, kad internetas senjorams - ne tik darbo ar pramogų šaltinis. Naudodamiesi internetu senjorai gali sutaupyti lėšų už pirkinius: prekės interneto vaistinėse ir parduotuvėse kartais parduodamos palankesnėmis kainomis.

Naudotis internetu mokosi bibliotekose

Vyresnio amžiaus žmonės kompiuterinio raštingumo dažnai išmoksta nemokamuose kursuose Lietuvos viešosiose bibliotekose.

„Mūsų bibliotekoje kompiuterinio bei informacinio raštingumo mokymus lanko vyresnio amžiaus žmonės. Apie pusę jų yra 65 m. ir vyresni, apie 30 proc, yra 55-64 m. amžiaus, didžiąją dalį (virš 70 proc.) sudaro moterys. Į mokymus šie žmonės renkasi norėdami išmokti naudotis kompiuteriu, išmaniaisiais įrenginiais, internetu. Senjorai džiaugiasi galimybe mokytis e. raštingumo, tuo labiau, kad tai gali daryti visiškai nemokamai“, - pasakoja Kauno apskrities viešosios bibliotekos Elektroninės informacijos skaityklos vyresnioji bibliotekininkė Rasa Brazaitienė.

Panaši situacija ir kitose bibliotekose. „Tarp senjorų aktyviausiai mokosi 60 - 75 metų žmonės. Yra ir vyresnių - maždaug 85 metų studentų. Vienas toks aktyvus aštuoniasdešimtmetis savo internetinę svetainę kuria. Yra du jo bendraamžiai, kurie, praėję kursus, ateina pažiūrėti per kompiuterį „Google“ žemėlapių, gyvai parodančių jų gimtųjų ir jaunystės vietų vaizdus“, - sako J. Gorskienė.

„Senjorų dienos internete 2018“

Šiais metais pradėtas naujas projektas „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“, kurio metu elektroninio raštingumo žinių nemokamai įgis pusė milijono žmonių. Į mokymus kviečiami ir senjorai.

„Projektas „Prisijungusi Lietuva“ skirtas gausiai Lietuvos gyventojų tikslinei grupei - apie 500 tūkst. asmenų, kurie vis dar nesinaudoja internetu arba kurie nori pagerinti savo skaitmeninius įgūdžius, - sako asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė. - Kuo toliau, tuo daugiau paslaugų keliasi į internetinę erdvę, tad inicijavome šį projektą, kad padėtume žmonėms perprasti naudojimosi internetu subtilybes, išmokti saugiai ir atsakingai naudotis e. paslaugomis. Naudodamiesi kompiuteriu, internetu daugelį kasdienių darbų galime atlikti greičiau ir paprasčiau, nei tai užtruktų realybėje. Užsisakyti pažymas internetu, užsiregistruoti pas gydytoją – tai tik keli pavydžių, kurie galėtų palengvinti kasdienį senjorų gyvenimą“.

Jau šių metų lapkričio 5–9 d. vyks akcija „Senjorų dienos internete 2018“. Vyresnio amžiaus žmonės raginami atvykti į apskričių ir rajonų centrines bibliotekas (jų sąrašas skelbiamas interneto svetainėje www.prisijungusi.lt), kur jie galės sužinoti apie interneto privalumus, turės galimybę įgyti naujų praktinių žinių.

Kiekviena akcijos diena prasidės internetine transliacija, kurios metu bibliotekoje susirinkę dalyviai išklausys specialistų paskaitą ir bibliotekininkui padedant diskutuos tos dienos temomis, sužinos jiems vertingos informacijos ir sustiprins savo skaitmeninius gebėjimus. Pirmąją dieną, lapkričio 5-ąją, senjorai sužinos apie e. sveikatą. Po to, lapkričio 6 d., žmonės kviečiami pasimokyti, kaip internete susirasti informacijos apie laisvalaikį. Lapkričio 7 d. - paskaitos, kaip internetu pirkti prekes ar gauti paslaugas. Po šių mokslų, lapkričio 8 d. senjorai gilinsis, kaip pasauliniame tinkle naršyti saugiai. Paskutinė mokymų diena, lapkričio 9-oji, bus pašvęsta ne mažiau įdomiai ir svarbiai temai – bendravimui internete.

Projektą „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“ įgyvendina Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Ūkio ministerijos kartu su partneriais: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija.

Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_79475071