„Atostogų parkas“ pirmasis Lietuvoje mineralinį geoterminį vandenį pradėjo naudoti sveikatinimo tikslais, šis kompleksas vienintelis Lietuvoje turi mineralinio geoterminio vandens baseiną. Jame atliekamų procedūrų teigiamas poveikis žmogaus sveikatai įrodytas moksliškai.

Alternatyvioji medicina – natūraliam gijimo procesui

Papildomajai ir alternatyviajai medicinai priskiriama akupunktūra, gydymas mineraliniu vandeniu (balneoterapija), gydomojo purvo terapija, antroposofinė medicina, ajurveda, gydymas žolelėmis, homeopatija, natūropatija, tradicinė kinų ir tibetiečių medicina, šiatsu, joga ir daugybė kitų.


Papildomosios ir alternatyviosios medicinos terapijoje sveikatą ir ligą paprastai stengiamasi paveikti padedant vykti žmogaus natūraliam savaiminio gijimo procesui. Ši terapija naudojama sveikatingumui skatinti ir sveikatai išsaugoti ir gali būti pirmiausia pasirenkama įvairiausioms sveikatos problemoms spręsti, ypač kai tradicinio gydymo joms nėra arba jis neveiksmingas. Alternatyvioji medicina taip pat gali papildyti tradicinę.

Renginio akimirka

„Vakarų Lietuvoje turime geoterminį mineralinį vandenį, kuris padeda žmonėms gydant traumas, kaulų-sąnarių-raumenų ligas, odos ligas, įveikiant nuovargį ir stresą. Yra labai daug būdų, kaip gydytojai gali padėti žmonėms pasveikti ar būti sveikesniais be vaistų. Konferencijoje buvo kalbama apie papildomosios ir alternatyviosios medicinos (PAM) sritis, jų reglamentavimą, pranešėjai pateikti naujausi moksliniai tyrimai, kaip tokia medicina veikia žmonių sveikatą ir kaip geriausia ją naudoti. Tradicinė ir papildomoji medicina turi dirbti kartu žmonių sveikatos labui“, – sako konferencijos organizacinio komiteto pirmininkė dr. Lolita Rapolienė.

Mineralinio geoterminio vandens poveikis ištirtas, tačiau sveikatai taikomas retai

„Lietuva yra unikalios geologinės duobės, kitaip vadinamos Baltijos sedimentaciniu baseinu, centre – po žeme glūdi neišsemiami vandens klodai, pasižymintys ypatingai aukšta vandens kokybe, – konferencijos metu savo žiniomis „Atostogų parke“ dalijosi Gamtos tyrimų centro geologas prof. habil. dr. Saulius Šliaupa. Anot jo, tokios kokybės ir sudėties geoterminio mineralinio vandens, kokį sveikatinimo procedūroms naudoja „Atostogų parkas“, neturi nei mūsų kaimynai lenkai, nei latviai. Po Lietuvos žeme yra milžiniškos skirtingos mineralizacijos, sudėties ir temperatūros mineralinio geoterminio vandens atsargos. „Tačiau deja, bet apie Mėnulį ir kosmosą mes žinome daugiau, nei apie tai, kas yra po mūsų kojomis“, – priduria S. Šliaupa, akcentuodamas būsimų mineralinio geoterminio vandens tyrimų svarbą.

Renginio akimirka

„Klaipėdos apskritis yra tam tikroje geologinėje anomalijoje, kur susidarantis geoterminis mineralinis vanduo pasižymi ypatinga chemine struktūra, nebūdinga į paviršių trykštančioms versmėms,“ – atskleidžia biomedicinos mokslų daktarė Lolita Rapolienė, atlikusi ne vieną tyrimą su Vakarų regione išgaunamu geoterminiu mineraliniu vandeniu. Jos tyrimai atskleidžia, kad šis vanduo reikšmingai padeda žmonėms, sergantiems įvairiomis odos ligomis (psoriazė, žvynelinė), taip pat mažina raumenų ir sąnarių skausmus, gerina kraujotaką ir limfotaką. Atlikus tyrimus su „Atostogų parke“ naudojamu mineraliniu geoterminiu vandeniu, teigiami poslinkiai pastebėti net kenčiantiems nuo depresijos ar nemigos.

Renginio akimirka

Balneoterapija: gydo raumenų, kraujotakos, sąnarių, odos ligas, depresiją

Mokslinės-praktinės konferencijos metu daug pranešimų buvo skaitoma apie balneoterapijos (gydymo mineraliniu vandeniu ir purvu) naudą ir veikimo principus. Užsienio pranešėjos italė Antonella Fioravanti (Siena universitetas, Italija) ir portugalė I. Santos (Porto universitetas, Portugalija) kalbėjo apie geoterminio mineralinio sudėtį ir skirtingus jo panaudojimo būdus. Skirtingos sudėties, temperatūros, išgavimo būdo mineralinis vanduo turi skirtingus poveikius. Anot A. Fioravanti, balneoterapijos veiksmingumo paslaptis: šilta vandens temperatūra, vandenyje ištirpę naudingi mineralai ir osmosinės vandens savybės, kurios leidžia šioms naudingoms savybėms per odą lengviau patekti į organizmą.

Renginio akimirka

Pasak poilsio ir sveikatinimo komplekso „Atostogų parkas“ direktoriaus Ričardo Jovaišos, mokslui ir verslui dirbti kartu yra itin svarbu: „Siekiame padėti žmonėms ilgiau išlikti sveikiems, gydytis natūraliomis, iš žemės gelmių išgaunamomis priemonėmis – mineraliniu geoterminiu vandeniu ir gydomuoju purvu sapropeliu. Tam, kad gydymas būtų saugus ir efektyvus, jų poveikį kartu su mokslininkų pagalba ištyrėme moksliškai ir tik tada pradėjome taikyti procedūras žmonių sveikatinimui“, – teigia komplekso vadovas.

L. Rapolienės pristatytų įvairių mokslinių tyrimų duomenys rodo, kad šiltas mineralinis geoterminis vanduo mažina raumenų, sąnarių skausmą ir uždegimą, didina kraujo cirkuliaciją, skatina metabolizmą ir detoksikaciją, padeda normalizuoti endokrininių liaukų ir autonominės nervų sistemos veiklą, palengvina reumatines ir nervų sistemos būkles. Gydymas mineralinio vandens voniomis tinka potrauminiais ir pooperaciniais atvejais, gydant ortopedines ir ginekologines ligas, padeda sergant artritais, gerina egzemos, psoriazės ir kitų ligų pažeistos odos būklę, padeda nervų ir raumenų funkcionavimui, padeda sergant lengva hipertenzija ir ateroskleroze.

Renginio akimirka

Užsakymo nr.: PT_79444475