Estetiškai patrauklūs gali būti ir tinkuojami, ir vėdinami fasadai

Vos pradėjus diskusijas dėl renovacijos ir jos išvaizdos, namo bendruomenė būna gana susiskaldžiusi. Kiekvienas buto savininkas turi aiškų įsivaizdavimą, kaip turi atrodyti jo namas, jo langas ar balkonas. Tačiau sėkmingi kokybės ir estetikos prasme sprendiniai gimsta ieškant kompromiso tarp gyventojų, savivaldybės architektų ir projektuotojų, neslepia Panevėžio miesto savivaldybės vyriausioji architektė Daiva Gasiūnienė, pridurdama, kad net renovacijos darbų sklandumui svarbu, kad daugiabutis turėtų vieningą nuomonę dėl to, kaip turi atrodyti daugiabučio fasadas, langai, balkonai. Neišsprendus šių klausimų pradžioje, vėliau jie grįš pačiu netinkamiausiu laiku – pradėjus atnaujinimo darbus.

„Kuo daugiau diskusijų, tuo daugiau žmonių atranda estetiką ir nori gyventi gražiai. Šiuo metu net pastebime, kad tarp daugiabučių vyksta lenktyniavimas – kieno sprendiniai geresni estetine prasme. Nes renovacijos kokybė turi atsispindėti ne tik tame, kokios ir kaip medžiagos naudojamos, bet ir kokie sprendiniai įgyvendinami“, – pasakoja pašnekovė.

Nors šiuo metu gajus įsitikinimas, kad vėdinami fasadai suteikia didesnį spalvų pasirinkimą ir atrodo gražiau, šiuolaikinės technologijos ir profesionalių architektų siūlymai gali paversti estetiškai patraukliais ir tinkuojamus, ir vėdinamus fasadus, pabrėžia D. Gasiūnienė. „Abiem atvejais parinkus tinkamą spalvinį sprendimą, geriausiai tinkantį tam namui, tai gatvei ir vietai, galima pasiekti puikių rezultatų. Renkant daugiabučių spalvas, svarbu atsižvelgti į bendrą kontekstą, pastato stilistiką. Svarbu pažymėti, kad net jei kalbame apie daugiabutį, stovintį senų, nerenovuotų namų apsuptyje, turime daryti sprendimus, nukreiptus į ateitį, pagalvoti, kaip galėtume atnaujinti šį daugiabutį, kad jis nedarytų neigiamos įtakos tiems namams, kurie nuspręs atsinaujinti ateityje“, – akcentuoja ekspertė.

Kelrodė žvaigždė – geroji patirtis

Konsultuojant gyventojus, projektuotojus ir kitus renovacijos dalyvius, dalyvaujančius procese, kuris apsprendžia, kaip po atnaujinimo atrodys namas, Panevėžio miesto savivaldybės vyriausiajai architektei padeda gerieji pavyzdžiai – daugiabučiai, kurie įgyvendino itin kokybiškos ir estetiškus renovacijos sprendimus.

„Estetikos reikšmė geriausiai matosi jau tuomet, kai daugiabutis atnaujintas. Todėl būtent gerieji pavyzdžiai padeda gyventojams paaiškinti, kodėl svarbu pasikliauti profesionalų nuomone, apsvarstyti jų pasiūlymus ir rinktis sau tinkamiausią. Gerieji pavyzdžiai leidžia diskutuoti apie architektūrinius sprendimus objektyviai, nekonfliktuojant“, – pasakoja D. Gasiūnienė.

Glaudus bendradarbiavimas su specialistais, kuriančias renovuojamo namo įvaizdį, svarbus ir dėl to, kad būtent iš jų galima sužinoti apie inovatyvias medžiagas ir sprendimus, kuriuos galima naudoti renovacijoje. „Šiuo metu tarp naujienų yra akmens masės plytelės, sparčiai išpopuliarėjusios visoje šalyje. Tačiau naujienų galima ieškoti ir kitur. Pavyzdžiui, renkantis spalvinius sprendinius, užpilų, plėvelių naujienas balkonams ir t. t. Galiausiai, net bandymas kūrybiškiau pasižiūrėti į balkono spalvą gali sukurti estetiškai patrauklų, ne banalų namo vaizdą“, – pasakoja D. Gasiūnienė.

Siūlo rinktis sienų tapybą, o ne ryškias spalvas

Pasiteiravus, kokiu keliu patartų žengti daugiabučiams, norintiems būti itin originaliems, Panevėžio miesto savivaldybės vyriausioji architektė Daiva Gasiūnienė pataria rinktis ne ryškias, neįprastas spalvas, bet skoningą tapybą ant sienų.

„Kol tokios tapybos pavyzdžių turime tik ant grindinio, o štai kalbant apie daugiabučio sienas, pasiūlymų labai nedaug. Tačiau būtent toks daugiabučio puošimo būdas yra skoningiausias“, – pastebi ekspertė, pridurdama, kad praktikoje tenka retokai susidurti su daugiabučiais, pageidaujančiais ryškių spalvų, kokias galime pastebėti, kad ir kaimyninėje Lenkijoje.

„Vis dėlto esame linkę labiau į skandinavišką stilių – santūrų, kuklų. Kita vertus, daugeliui renovuotų daugiabučių gyventojų jau pats atnaujinimas yra tikra revoliucija. Pastebime, kad renovuotų namų gyventojai netrukus susirūpina ir savo aplinka – teiraujasi dėl galimybės gauti finansavimą vaikų žaidimo aikštelėmis, perka suoliukus ir t. t. Ryškūs pokyčiai, kurių neįmanoma įvertinti konkrečia pinigų suma, įvyksta ir pačiuose butuose – žmonės taip pat juos atnaujina, o turintys balkonus paverčia šią erdve jaukia. Jeigu anksčiau ten stovėdavo spintos ir buvo sukrauti nereikalingi daiktai, tai šiandien galime pastebėti pintus baldus ir staliuką. Tokie pokyčiai patys esmingiausia ir kalba patys už save“, – šypteli D. Gasiūnienė.

Užsakymo nr.: PT_79438335