Pasak plėtotojų, tokius pokyčius, išskirtinių sprendimų paieškas įkvepia klientų noras gyventi itin patogiai bei tausoti gamtą, o Lietuvoje iki tol nematytų idėjų pasiūlo ir užsienio architektų patirtys.
„Žmonės yra linkę dalintis savo vizijomis namams. Bendraudami su būsto pirkėjais jas dažnai girdime, o planuodami naują projektą prie jų sugrįžtame. Taip atsirado uždari, saugūs daugiabučių namų kiemai, žaliosios terasos ant stogų. Klausydamiesi klientų norų gauti mažesnes šildymo sąskaitas, Fabijoniškėse pastatėme ir pirmuosius protingus daugiabučius“, – teigia vienos didžiausių Lietuvoje erdves gyvenimui, darbui ir poilsiui kuriančios bedrovės „Darnu Group“ turto valdymo direktorius Linas Savickas.

Darbui – išskirtinės sąlygos

Inovacijas „Darnu Group“ jau ne vienerius metus diegia ne tik savo kuriamose gyvenvietėse – ypatingas dėmesys išmanumui skiriamas ir verslo centruose.

Pavyzdžiui, dar projektinėse stadijoje atitinkančiu aukščiausius tarptautinius standartus pripažintas verslo parkas „Park Town“ dirbantiems jame siūlo visą išmanių sprendimų spektrą: nuo iš saulės energiją gaminančių fasadų iki individualiai valdomo asmeninės darbo vietos apšvietimo.
Inovacijos verslo parke pasitelktos siekiant suderinti du svarbiausius iššūkius: kurti idealias, asmeniniam patogumui pritaikytas sąlygas dirbantiesiems ir tausoti aplinką, naudoti atsinaujinančius išteklius.

„Park Town“ tapo pirmuoju verslo parku Lietuvoje, energijai gaminti įdarbinusiu fasadus. Ši pasaulyje jau pripažinta inovacija leidžia užtikrinti aplinkai draugišką pastatą aptarnaujančios energijos naudojimą. Kaip paaiškėjo, tokia inovacija - svarbi ir verslo parke įsikūrusiems darbuotojams: taip jie jaučiasi prisidedantys prie gamtos saugojimo.

Saulės moduliai – ne vienintelis originalus sprendimas, padedantis aprūpinti „Park Town“ erdves elektros energija: verslo parke esantys liftai leisdamiesi žemyn taip pat regeneruoja energiją, naudojamą jiems kilti į viršų.

„Park Town“ siūlo visą išmanių sprendimų spektrą

Dviejų erdvių pastatų šildymas užtikrinamas itin ekologiškais ir ekonomiškais inovatyviais sprendimais: juose įrengtos aeroterminio ir geoterminio šildymo sistemos. Paprastai tariant, tai reiškia, jog verslo parko erdvės yra aprūpinamos natūralia iš oro, grunto ir vandens gaunama šiluma. Tai leidžia ne tik reikšmingai sutaupyti, bet ir yra laikoma gamtai draugiškiausiais šildymo sprendimais šiandien.
Dirbančiųjų patogumui, pasitenkinimui darbu ir gerai savijautai užtikrinti „Park Town“ sukurti bei šiuo metu statomame „Paupio“ verslo kvartale diegiami ir kiti inovatyvūs sprendimai: individualiai valdomas patalpų mikroklimatas, individualus drėkinimo, apšvietimo, temperatūros nustatymas, patalpų būvio ir langų pozicijos jutikliai. Visa tai užtikrina, kad kiekvienas verslo centre esantis žmogus gali susikurti būtent jam palankiausią atmosferą.

„Kartu su ISM universiteto mokslininkais atlikome ir jau netrukus viešai pristatysime išsamią, pirmąją tokią Lietuvoje studiją, atskleidžiančią, kaip biuro aplinka veikia darbuotojų pasitenkinimą ir verslo rezultatus. Analizės rezultatai – įspūdingi ir skatinantys plėtotojus imtis dar didesnės atsakomybės: gerą dirbančio žmogaus savijautą kuria ir įmonės rezultatus net dviženkliais procentais lemia viskas – nuo menkiausių garsų iki spalvų, apšvietimo, vaizdo pro langą“, – įžvalgomis dalinasi L. Savickas.
Pasak jo, norint užtikrinti darbuotojų motyvaciją, energingumą ir pasitenkinimą darbu, inovacijos šiandien turi būti ne tik išmanios, bet ir kūrybingos.

„Paupio“ verslo kvartale diegiami inovatyvūs sprendimai
Pavyzdžiui, naujai statomame „Paupio“ verslo kvartale bus įgyvendinta kita pastaraisiais metais pasaulį užvaldžiusi tendencija – darbuotojams greta biuro turi būti sukurta patogi, pilnavertė, gausybę paslaugų ir pramogų siūlanti aplinka, nepamirštant ir galimybės atsipūsti gamtos prieglobstyje.

Būtent šio poreikio išpildymui palei Vilnelę išsidėsčiusiame kvartale greta verslo centro įsikurs gausybė mažų parduotuvėlių, restoranai, įvairių paslaugų salonai, meno galerija ir didelis, įvairus, skirtingus pasaulio skonius žadantis ir modernus „gourmet“ turgus.

„Viena iš svarbiausių priežasčių, dėl kurios kyla naujos idėjos ir sprendimai, tai noras taupyti laiką. Nuolat tobulėjančiame ir vis daugiau pasiūlyti galinčiame pasaulyje laikas kasdien tampa vis vertingesnis. Žinome tai ir atsižvelgiame į šį poreikį kurdami naujas erdves – siekiame, kad viskas būtų šalia, patogu, o kiekviena ten gyvenančių ar dirbančių minutė – pilnavertė, praleista prasmingai“, –teigia L. Savickas.

Daugiabučiai – protingi ir atsakingi

Protingi namai – taip vadinami „LightHouse“ projekto namai Šeškinėje

Protingi namai – taip vadinami „LightHouse“ projekto namai Fabijoniškėse. Butuose įrengtas individualios šildymo sistemos valdymas kambariuose leidžia nustatyti skirtingą šildymo intensyvumą, pavyzdžiui vaikų kambaryje nustatyti šiltesnį orą, o miegamajame – vėsesnį. Išmanūs sąnaudų stebėjimo sprendimai suteikia galimybę sekti, analizuoti bei kontroliuoti savo išlaidas. Namuose įdiegta trijų barjerų saugumo sistema, kad būstas būtų apsaugotas net ir nebūnant namie. Pirmieji Lietuvoje protingi namai – toli gražu ne vienintelė inovacija, sukurta sostinės daugiabučiuose.

Protingi namai – taip vadinami „LightHouse“ projekto namai Šeškinėje

Pavyzdžiui, vienas iš kertinių „Antakalnio terasų“ gyvenvietės akcentų – jausmas, tarsi gyventumei viduryje žaliuojančio parko. Kvartalą supanti gamta, žali vidiniai uždari kiemai – visa tai buvo iš anksto „Darnu Group“ ir projekto architekto užsibrėžti tikslai. Jiems įgyvendinti prireikė ne vieno inovatyvaus sprendimo: pasitelkus sudėtingą ir brangią technologiją, nepažeidžiant natūralaus kalvoto ir medžiais apaugusio reljefo po gyvenviete įrengta požeminė automobilių stovėjimo aikštelė.

„Antakalnio terasų“ gyvenvietė

Tuomet, siekiant išlaikyti gyventojus supančią gamtą gyvą, vešlią ir nuolat žalią, sukurta pirmoji Lietuvoje daugiabučių namų lietaus surinkimo konstrukcija. Lietaus vanduo kaupiamas požeminiuose rezervuaruose ir, dirvai išsausėjus, automatiniais purkštukais juo laistomi gyvenvietės želdynai.
„Darnu Group“ šiemet baigė didžiausią iki tol Lietuvoje gyvenvietės konversijos projektą – „Antakalnio terasas“ ir tuo pat metu pradėjo kito, dar didesnio rajono Vilnelės pakrantėje – „Paupio“ konversijos darbus.

„Antakalnio terasų“ gyvenvietė

Viešbutis valdomas išmaniąja programėle

Vos prieš porą metų Vilniaus senamiestyje atsirado pirmasis Lietuvoje išmanus meno viešbutis „Artagonist“, akimirksniu sulaukęs lankytojų pripažinimo ir užėmęs populiariausiųjų gretas.
Pilies gatvėje įsikūrusį „Artagonist“ puošia 16-os žinomų Lietuvos menininkų vienetiniai, specialiai šiai vietai kurti dailės ir skulptūros darbai, o lankytojai valdyti savo kambarių apšvietimą, temperatūrą, juos užrakinti ir atrakinti gali naudodami išmaniąją programėlę.

Išmanus meno viešbutis „Artagonist“

Toks sprendimas – pirmasis ir kol kas vienintelis Lietuvoje – leidžia viešbučio erdves dar geriau pritaikyti asmeniniams klientų poreikiams. Pramogos, restorano ir kitos paslaugos – viskas tapo pasiekiama vienu mygtuko paspaudimu.

„Gyvenimo, darbo, poilsio erdvių ir išmaniųjų technologijų derinimas tarpusavyje – tendencija, kuri, manau, ilgainiui tik dar labiau plis Lietuvoje. Ji atliepia kertinius mūsų poreikius gyventi patogiai ir taupyti laiką. Tokios darnos aktyviai ieškome visuose savo projektuose“, – teigia „Darnu Group“ atstovas.

Išmanus meno viešbutis „Artagonist“

„Darnu Group“ specialistai nuolat eksperimentuoja, mezga ryšius tarptautinėje erdvėje, klausosi klientų poreikių ir ieško įkvepiančių sprendimų, kurdami naujus projektus gyvenimui, darbui ir poilsiui, atnešdami vis naujas inovacijas bei pasaulines tendencijas į Lietuvą. Naujovių pasiūlyti įmonė žada ir artimiausiose ateityje.

Užsakymo nr.: PT_79387553