Paprašyta papasakoti, kaip atrodo jos įprasta diena, J. Pocienė nusijuokia: „Tūpčioju ir tūpčioju. Kieme turime baseinėlį, į kurį rytais visi įšokame. Tai vienas mūsų šeimos malonumų ir keistenybių, tačiau tai įkrauna energijos visai dienai.“

Šešių vaikų mama nėra iš tų, kurios kavos pasidaro ryte, o išgerti ją laiko randa tik vakare ir jau šaltą. „Man kavos padaro vyras ir mes ją labai maloniai išgeriame, kol mažieji dar miega. Žinoma, labai dažnai būna taip, kad pradedu gerti kavą ir išgirstu riksmą „Mama!“. Tada vaikai atbėga pas mus, trinasi aplink ar lipa ant kelių, tačiau viskas vyksta organiškai. Vaikai juk yra visame mūsų gyvenime, jie nėra kažkoks priedėlis, kurį galima patraukti, pastumti ar išjungti“, – juokiasi J. Pocienė.

Profesines užduotis derina su buities darbais

Specialistai pataria mamoms savo dienotvarkę kurti pagal vaikų miego ir valgymo įpročius, tokiu atveju vaikas nebus irzlus, kai norėsite trumpam nubėgti į parduotuvę, banką ar išsiųsti siuntinį pašte ir negaišti laiko eilėse.

Jurgita Pocienė

Tuo vadovaujasi ir J. Pocienė. Kol vyresnieji vaikai mokykloje, tarp buities darbų ji randa laiko prisėsti prie kompiuterio ir atlikti reikalingus darbus. „Stengiuosi ištaikyti laiką, kol mažoji miega. O jei turiu susitikimą, tuomet visada vežuosi ją kartu. Ji jau įpratusi prie to, tad reaguoja normaliai, neturime jokių problemų. Galbūt tai nėra įprasta kitiems susitikimo dalyviams, tačiau žmonės žino, su kuo susitinka, žino, kad ši mama turi daug vaikų“, – šypsosi J. Pocienė.

Moteris pasakoja, kad taip būdavo visada – mažųjų ji niekuomet nepalikdavo kitiems, kadangi pati juos maitino. „Be to, mėgaujuosi tuo laiku, kol dar galiu prie savęs laikyti mažą vaiką, nes laikas labai greitai bėga. Nepamatysime, kaip tas kūdikis bus nebe kūdikis, o sakys „Mama, ate“, – sako daugiavaikė mama.

Dailia išvaizda pasirūpina namuose

Apie laiką tik sau paklausta J. Pocienė nusijuokia – tokio ji beveik neturinti, tačiau pernelyg ir nepasigenda: „Kai turi pirmą ar antrą vaiką, tuomet reikia to pasiplepėjimo ir pasisėdėjimo su draugėmis, o dabar man užtenka feisbuke pasikalbėti ir susibėgti kartą į pusmetį. Kai mažoji paaugs, manau, dažniau eisiu kavos gerti ir galėsiu skirti daugiau laiko sau, o dabar svarbiausi vaikų interesai.“

Moteris pasakoja figūra besirūpinanti namuose – padaro mankštą, kol miega vaikai. Tiesa, šeštadienis – išskirtinė diena, kol mažiausiąją dukrą prižiūri vyresnėlė, J. Pocienė spėja nueiti į jogos užsiėmimą. Į grožio salonus moteriai eiti nereikia, nes jau ne vienerius metus grožio specialistė atvažiuoja tiesiai į namus. „Ji viską padaro – sutvarko ir nagus, ir ragus, – juokauja J. Pocienė. – Grožio specialistė tapo tarsi šeimos nariu – jos nestebina nei vaikai, nei papūgos, kurias auginame.“

Dalia Grybauskaitė ir Jurgita Pocienė su šeima

Laiką taupyti padeda ir vaikai

J. Pocienės teigimu, namų ruošos darbai jos gyvenime užima trečią vietą po vaikų ir darbinių reikalų, tad dažnai tenka užmerkti akis prieš, kaip pati sako – neypatingą tvarką namuose: „Negali atlikti VISŲ darbų, nes taip galima ir išprotėti.“

Daugiavaikė mama viską daro vienu metu, tad tai labiausiai ir padeda taupyti laiką, tačiau jai padeda ir vyresnieji vaikai, kurie laikosi namuose galiojančių taisyklių. Pavyzdžiui, keturi vyresnieji atsako už virtuvės tvarką, o anądien tvarkęs virtuvę turi valandėlę privatumo su mama, kai dėl mamos dėmesio nekovoja nė vienas kitas šeimos narys.

J. Pocienė neslepia, kad apsipirkinėti parduotuvėse tiesiog negali pakęsti, o po vaikelio gimimo kone dvejus metus visą maistą pirkdavo tik internetu. „Vėliau mūsų pamėgta parduotuvė užsidarė, neberadome kitų tinkamų pasiūlymų, tad dabar turiu savo mėgstamas parduotuves, kur apsiperku gyvai, tačiau pirkti internetu buvo smagus etapas“, – pasakoja moteris.

Tuo vadovaujasi ir daugybė kitų mamų, kurios vengia gaišti laiką eilėse ir visai šeimai reikalingus drabužius, daiktus ar net maistą perka internetu. Pirkinius joms pristato kurjeriai ar pašto darbuotojai, tad sutaupoma nemažai laiko. Remiantis tyrimais, vidutinis žmogus kasdien iššvaisto net 42 minutes ko nors laukdamas: vien eilėje parduotuvėse per savaitę sugaištamos maždaug 5 valandos. Tačiau retas pagalvoja, kad tą laiką galėtų skirti vaikams, maloniai veiklai ar net naujam dalykui išmokti, tad ieškoti būdų greičiau atlikti įprastus darbus ir „apeiti“ eiles – išties verta.

Tiesa, jei nemėgstate pirkti internetu, patartina pasinaudoti vienu itin paprastu patarimu – neapsipirkinėkite piko valandomis, kai į parduotuves po darbo suplūsta daugybė žmonių.

Kitoms mamoms pataria keisti požiūrį

Mamoms, kurios, regis, nieko nespėja ir jaučia, kad para tarsi turi per mažai valandų, J. Pocienė pataria tiesiog keisti požiūrį. „Nereikia visko spėti, nereikia visko padaryti, reikia imti tik tai, kas svarbiausia ir būtina, o kas nebūtina – nedarykite, nereikia. Pirmiausia mylėkite save ir savo vaikus, nes jūs ir jūsų vaikas yra svarbiausia, o grindys ar kiemas nėra esmė“, – pataria J. Pocienė.

Daugiavaikė mama neneigia ir trumpų pabėgimų su draugėmis ar vyru naudos: „Ateina laikas, kai pavargstame nuo vaikų zyzimo. Man buvo laikas, kai norėjau pasikalbėti normalia žmonių kalba, o ne „lia lia tiu tiu ir mumu“. Tada, aišku, reikia ir su draugėmis susitikti ar su vyru kažkur dviese išeiti. Porai valandų palikite vaikus močiutei, draugei ar auklei ir jų tikrai pakaks.“

Užsakymo nr.: PT_79336661