Vitaminas D – iš saulės

Vitaminas D nėra tik „geros nuotaikos“ vitaminas. Jis atsakingas ir už tai, kad mūsų organizmas įsisavintų su maistu ar papildais gaunamą kalcį. Ir tik tuomet, kai vitamino D organizme užtenka, kaulams (ypač vaikų!) taip reikalingas kalcis patenka ten, kur reikia.

Vitaminą D gaminti gali pats organizmas, jei gauna pakankamai saulės šviesos: už vitamino D gamybą atsakingi UVB spinduliai. Tai nereiškia, kad saulės voniomis reikia mėgautis be saiko (juk saulės spinduliai gali būti ir žalingi!) – užtenka 15-20 min per dieną (geriausia, vidudienį) pabūti tiesioginėje saulės šviesoje.

Tačiau mūsų klimato zonoje šaltuoju sezonu tai padaryti gana sudėtinga – saulė dažnai slepiasi už debesų, o net jai išlindus nusivilkti šiltus viršutinius drabužius norisi mažiausiai. Todėl, įvairių tyrimų duomenimis, didžioji dauguma Baltijos šalių gyventoju šaltuoju sezonu kenčia nuo vitamino D stygiaus.

Iki 20 % vitamino D – su maistu

Vitamino D trūkumo nereikėtų nuvertinti – jei organizme jo nepakanka, sutrinka kaulų mineralizacija, jie tampa minkštesni, gali pradėti deformuotis ir lengviau lūžta. Jei vitamino D nepakanka nuolat, padidėja osteoporozės rizika. Todėl net orams atšalus patariama kasdien praleisti laiko gryname ore.

Sūrio lazdelės

Nors net iki 80-90 % vitamino D turėtų būti su saulės šviesa, šio augančiam organizmui itin svarbaus vitamino galima gauti ir su maistu: jo yra riebioje žuvyje (pavyzdžiui, lašišoje ar silkėje), kiaušiniuose ir šiek tiek jautienos kepenyse bei kituose produktuose (vitaminu D praturtintame margarine, fermentiniame sūryje, riebiame piene).

Ir kalcis, ir vitaminas D – sūrio lazdelėje

Dėl savo „draugystės“ su kalciu, vitaminas D itin svarbus vaikams. Tačiau, pripažinkime, riebi žuvis ir kiaušiniai gan retas vaiko atsakymas į klausimą „ko norėtum pietums?“. Todėl sekdami mokslininkų rekomendacijomis, nemažai gamintojų savo produktus praturtina vitaminu D – toms dienoms, kai saulės nematyti.

Vienas tokių – „Pik-Nik Twiller“ sūrio lazdelės, kuriose yra ir kalcio, ir jį įsisavinti padedančio vitamino D.
100 g produkto yra 100 % reikalingos vitamino D paros normos, o vienoje lazdelėje – net 20 % dantis ir kaulus stiprinančio kalcio paros normos. Be to, šiame vaikų mėgstamame produkte gausu baltymų, vitamino A ir fosforo, todėl jis puikiai tinka užkandžiams ir praverčia kelionės metu.

Užsakymo nr.: PT_79328149