„Pastebime, kad mūsų šalies gyventojai vis dažniau atkreipia dėmesį į bendruomenę. Natūralu, kad įsigyjant naują būstą, labai svarbu ir tai, kas gyvens šalia tavęs ar tavo šeimos, ar kaimynai bus draugiški ir patikimi. Apie tai iš pirkėjų sulaukiame tikrai nemažai klausimų“, – teigia UAB „Darnu Group“ Korporatyvinių reikalų ir rinkodaros direktorė Akvilė Liaudanskienė.

Atlikti tyrimai rodo, kad piliečiams draugiška kaimynystė yra labai svarbi, tačiau neretai joms kurtis trukdo lietuviškas kuklumas. Prieš metus „Darnu Group“ užsakymu „SPINTER“ tyrimų bendrovė atliko apklausą, kuri parodė, kad daugumai - net 69 proc. - didžiųjų miestų gyventojų ypač svarbu gyventi draugiškoje kaimynų bendruomenėje, tačiau tik kas ketvirtas ryžtasi pirmasis užkalbinti ar susipažinti su kaimynystėje gyvenančiais žmonėmis.

Įkurtuvės LightHouse gyventojams

Tyrimo rezultatai taip pat atskleidė, kad draugiškos kaimynų bendruomenės reikšmė didžiųjų miestų gyventojams didelė – tai jie vidutiniškai įvertino 8,2 balo iš 10 galimų. Net trečdalis respondentų nurodė, kad draugiška kaimynų bendruomenė ypač svarbi, įvertindami šį kriterijų 10 balų. Tuo metu labai svarbu tai atrodo 14 ir 24 proc. gyventojų – jie šį kriterijų įvertino atitinkamai 9 ir 8 balais iš dešimties.

Glaudesniam bendravimui užtenka šiek tiek paskatų

Nors įsigyjantiems būstą žmonėms rūpi, kokioje bendruomenėje jie gyvens, tačiau patys Lietuvos gyventojai, pasak A. Liaudanskienės, yra uždari nepažįstamųjų atžvilgiu ir tik nedaugelis imasi iniciatyvos užmegzti naujas pažintis savo gyvenamojoje aplinkoje. „Mes kaip NT projektus įgyvendinanti įmonių grupė matome galimybę paskatinti bendruomenes kurtis, susipažinti. Itin svarbu sutelkti gyventojus, nes kuo tvirtesnė bendruomenė, tuo labiau prižiūrima ir saugojama namų aplinka, tuo aktyviau mezgami socialiniai ryšiai“, – įsitikinusi įmonės atstovė.

Įkurtuvės LightHouse gyventojams

Vienas iš būdų, padedančių daugiabučio gyventojams ne tik tapti, bet ir veikti kaip bendruomenei – sukurtos tradicijos. Tai gali būti tiek bendros taisyklės, tiek ir tam tikrų švenčių paminėjimai ar renginiai.

„Įsikėlus naujiems gyventojams organizuojame ne tik įkurtuvių šventes, bet ir kaimynų dienos renginius, gyventojus buriame „Darom“ akcijai, inicijuojame Kalėdų šventes. Gyventojai, apsipratę su naujuoju būstu bei susipažinę renginių ar iniciatyvų metu, vėliau patys imasi burtis bendroms veikloms“, – pasakoja A. Liaudanskienė.

Vis dėlto atstovė džiaugiasi, kad „Darnu Group“ projektų naujakuriai išsiskiria savo aktyvumu ir yra tikrai iniciatyvūs, labai noriai prisideda prie bendrų švenčių ar renginių sėkmės. Su trupučiu paskatinimo – naujuose projektuose susikuria labai stiprios bendruomenės.

Pirkėjui svarbu ne tik butas

„Darnu Group“ pardavimų direktorius Mantas Umbrasas pažymi, kad šiandien būsto pirkėjui svarbu pasiūlyti ne tik kokybišką butą, bet ir išskirtinę jį supančią aplinką: išpuoselėtą ir patogią poilsiui teritoriją, saugią bendruomenę ir patrauklias zonas vaikams žaisti.

„Kai beveik prieš dešimtmetį ėmėmės kurti uždaras gyvenvietes be antžeminio automobilių stovėjimo aikštelių galimybės ir pirmieji rinkoje vietoj balkonų pristatėme gyventojams erdvias terasas kiekvieno individualiam poilsiui, o vėliau – ir pirmąsias žaliąsias stogo terasas bendram kaimynų poilsiui, galėjome tik spėlioti, kaip greitai Vilniuje tai taps kuriamų gyvenviečių kone privalomais atributais“, – apie tendencijas NT rinkoje pasakoja M. Umbrasas.

Susidraugauti kaimynams padeda ir bendro naudojimo patalpos, pvz. bendros terasos

Pasak eksperto, ilgametė NT projektų plėtros patirtis rodo, kad naujos daugiabučio bendruomenės įprastai susiformuoja per keletą metų, o jas atsirasti neretai paskatina patys NT plėtotojai.

M. Umbraso teigimu, gyventojams nemažiau svarbu ir bendravimas su NT vystytojo atstovais bei jų pagalba įvairiais klausimais. Pastebima, kad pirmaisiais metais gyventojams kyla daugiausiai klausimų, todėl svarbu, kad vystytojas padėtų juos išspręsti, o žmonės galėtų nevaržomai mėgautis naująja gyvenamąja erdve. „Jau devynerius metus padedame kurti bendruomenes savo plėtojamuose projektuose, taip pat imamės būsto administratoriaus pareigų, siekiant, kad naujakuriai turėtų kuo mažiau kasdienių rūpesčių“, – detalizuoja ekspertas.

NT vystytojai pastebi, kad patenkinti naujakuriai irgi prisideda prie bendruomenės būrimo - artimiesiems ar draugams, besidairantiems būsto, rekomenduoja apsigyventi šalia.

„Pakankamai dažnai dar statomame name šeima įsigyja butą, apsigyvena ir palaipsniui tame pačiame name, arba šalia statomame, butus nusiperka dar 2-3 artimi draugai, ar kiti šeimos nariai“, - sako M. Umbrasas.

Naujose gyvenvietėse lengviau kurti draugišką kaimynystę

„Antakalnio terasose“ prieš keletą metų įsikūręs Arnas su žmona ir dviem vaikais pasakoja, kad gyvendamas šiame kvartale jis itin džiaugiasi bendruomeniškais kaimynais, su kuriais nuolat kuria ir įgyvendina bendras idėjas.

Šventė Užupio krantinių gyventojams

„Su kaimynais sugalvojame įvairių iniciatyvų. Pavyzdžiui, per paskutinį susibūrimą surengėme beržų sodinimo akciją, kurios metu visi kaimynai, įskaitant ir vaikus, sodino medelius. Po to, ant griliaus visi bendrai išsikepėme maisto, kartu leidome laiką kieme. Čia erdvės – apstu: patogu ir vaikams žaisti, ir pasportavus tempimo pratimus daryti. O nesenai vieni kaimynai, turėdami perteklinį obuolių derlių tiesiog kieme pastatė dėžę pilną obuolių ir visi jais vaišinomės“, – džiaugiasi Arnas.

Pasak vyro, naujose gyvenvietėse lengviau kurti draugišką kaimynystę. „Įsikėlus į gyvenvietes, kuriose gyventojai nuolat keičiasi, jei, tai, pavyzdžiui, studentai, arba jau yra ilgamečiai gyventojai, daug sunkiau kurti naujas iniciatyvas ar vieningą bendruomenę“, – svarsto „Antakalnio terasų“ gyventojas.

Užsakymo nr.: PT_79300091