Šildymo sezoną pavėlino net mėnesiui

Kelmės savivaldybėje Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa skaičiuoja savo paskutinius žingsnius – atnaujinta jau dauguma daugiabučių. O neseniai kelių renovuotų daugiabučių gyventojai net kreipėsi į namo administratorių, norėdami keliomis savaitėms pavėlinti šildymo sezoną.

„Norą atidėti šildymo sezoną pareiškė ne tik du renovuoti daugiabučiai, bet ir vienas namas, kuriame atnaujinimo darbai tik artėja prie pabaigos – šis daugiabutis nuspendė pradėti šildymo sezoną tik po to, kai bus pilnai sumontuota šildymo sistema, t. y. po maždaug po mėnesio. Dabar šiuose namuose dar nėra šalta ir gyventojai nusprendė išnaudoti galimybę sutaupyti“, – pasakoja didžiausio renovacijos administratoriaus Kelmės savivaldybėje atstovas Tautvilas Putvis.

Renovuoti daugiabučiai, pašnekovo teigimu, ne tik vėliau pradeda šildymo sezoną, bet ir keliomis savaitėmis anksčiau jį baigia. „Tiesa, vėliau pradeda ir anksčiau baigia šildymo sezoną ne visi renovuoti daugiabučiai. Tai priklauso nuo oro temperatūros ir gyventojų poreikių. Kai kurie atnaujinti daugiabučiai pasitinka šildymo sezoną su visa savivaldybe – šiaip ar taip, vidutiniai sutaupyti po renovacijos Kelmėje siekia apie 60-70 proc.“, – konstatuoja T. Putvis.

Sutaupymų laidas – išmani šildymo sistema

Tam, kad renovuotų daugiabučių gyventojai turėtų galimybę pasirinkti ne tik savo būstų temperatūrą, bet ir šildymo sezono pradžios datą, pagrindas padedamas pačioje renovacijos pradžioje. Kelmės savivaldybėje daugiausiai renovacijos projektų administruojančios įmonės atstovas Tautvilas Putvis neslepia, kad šioje savivaldybėje gyventojams sėkmingai paaiškinama pažangios, dvivamzdės šildymo sistemos ekonominė nauda. Todėl visoje savivaldybėje yra tik vienas daugiabutis, nusprendęs nekeisti vienvamzdės sistemos į pažangesnę dvivamzdę, leidžiančią sumontuoti šildymo sistemą, padedančią reguliuoti oro temperatūrą kiekviename bute atskirai.

„Kolektorinės šildymo sistemos neturime. Nuo pat pradžių pasakojame gyventojams apie jutiklinės šildymo sistemos naudą ir savo tikslą pasiekėme – dauguma namų pasirenka kokybišką, pažangią šildymo sistemą. Tiesa, pradžioje buvo net kuriozų. Gyventojai nebuvo įpratę prie to, kad pažangi šildymo sistema automatiškai „jaučia“ temperatūrą patalpoje ir pagal tai šildo radiatorių. Pavyzdžiui, jeigu pasirinkta temperatūra – 22 laipsniai, radiatorius pradeda šilti tik tada, kai temperatūra pradeda kristi. Tai reiškia, kad didžiąją laiko dalį radiatorius nebūna karštas. Pripratę prie įkaitusių radiatorių gyventojai iš pradžių labai išsigąsdavo, kad naujoji šildymo sistema neveikia taip, kaip turėtų. Po kiek laiko visi priprato, kad šiuolaikinėje šildymo sistema veikia kitaip“, – pasakoja T. Putvis.

Ragina neišsigąsti subrangovų pagalbos

Prie šildymo sistemos maksimalaus efektyvumo prisideda ne tik konkretus sistemos tipas, bet ir jos montavimo niuansai. Kaip pasakoja T. Putvis, didesnių iššūkių montuojant šildymo sistemas nepasitaiko – ypač, jeigu šiuos darbus vykdo subrangovas – įmonė, kuri specializuojasi šildymo sistemų montavime.

Pašnekovas pabrėžia, kad nors daugumai gyventojų žodis „subrangovas“ siejasi su nekokybiškų renovacijos darbų rizika, iš tikrųjų kokybiškiausiai pastatus renovuojančios įmonės dažniausiai pasitelkia subrangovus specialiems darbams, tokiems kaip šildymo sistemos montavimas.

„Esame susidūrę ir su rangovais, kurie atlieka labai platų rangos darbų spektrą, tarp jų – ir šildymo sistemos montavimą. Tai buvo tie keli atvejai, kai buvome rimtai susirūpinę šildymo sistemos kokybe. Todėl išsigąsti dėl žodžio „subrangovas“ tikrai neverta – mūsų patirtis leidžia teigti, kad tai kaip tik yra tam tikrų darbų kokybės garantas. Subrangovai, užsiimantys tik šildymo sistemų verslu, dažniausiai puikiai išmano šią sritį, supranta net menkiausius šildymo sistemų montavimo niuansus“, – pastebi pašnekovas.

Taupo tik kompleksiškai atnaujinti namai

Galimybė, trumpam apsieiti be šildymo sistemos net atšalus orams, daugiabučiams užtikrina kokybiškai apšiltintas fasadas ir stogas. Ne veltui ir išlaidos šiems apšiltinimo darbams – didesnės net už šildymo sistemos įsigijimo kainą.

Kaip pasakoja T. Putvis, šildymo sezoną atidėti padeda įvairių tipų fasadai – šilumą puikiai sulaiko ne tik vėdinamas, bet ir tinkuojamas fasadas. Svarbiausia, kad šiltinimo darbai būtų atlikti kokybiškai ir būtų užtikrintas namo sandarumas. „Nors tinkuojamo fasado sistema pigesnė nei vėdinamo, gyventojai, pasirinkę tinkuojamą fasadą, savo pasirinkimu džiaugiasi“, – pastebi pašnekovas.

Renovacijos kokybė ypatingai svarbi ne tik galimybei sutaupyti, bet ir gyventojų nuomonei apie atnaujinimo procesą, šypteli pašnekovas, pridurdamas, kad nekokybiškai vykdomi renovacijos darbai nelieka nepastebėti ne tik daugiabučio gyventojų, bet ir visos savivaldybės.

„Per visą renovacijos procesą Kelmėje, su darbų kokybės problemomis susidūrė tik du daugiabučiai. Šiuo metu problemos išspręstos, darbus pradėjo nauji rangovai. Tačiau šių dviejų daugiabučių renovacijos kelias buvo gyvai aptarinėjamas visoje Kelmėje“, – pastebi pašnekovas.

Užsakymo nr.: PT_79298537