Pakantumas korupcijai mažėja

Aurimas Pečkauskas, Kauno klinikų gydytojas anesteziologas-reanimatologas, Jaunųjų gydytojų asociacijos valdybos narys sako, kad tiek smulkiąją, tiek stambiąją korupciją vertina neigiamai.

„Manome, kad mūsų sveikatos priežiūros sektorius yra ganėtinai nustekentas, o tiek stambioji, tiek smulkioji korupcija visapusiškai prisideda prie prasto jo funkcionavimo. Mūsų asociacijos iniciatyva prieš dvejus metus atliktas tyrimas parodė, kad dauguma respondentų pripažino, jog korupcija egzistuoja gana plačiai, tačiau įžvelgė neformalių mokesčių mažėjimą. Tendencijos geros, bet viskas galėtų vykti greičiau. Akivaizdu, kad pakantumas korupcijai visuomenėje ir tarp medikų mažėja“, – teigia Kauno klinikų gydytojas.

Nepakantumo korupcijai didėjimą rodo ir pastaraisiais metais viešojoje erdvėje rezonanso susilaukę atvejai, kai pagal įstatymo raidę buvo nubausti tiek medikai, tiek pacientai, kurie buvo įsivėlę į smulkiosios korupcijos pinkles.

Nevyriausybinis sektorius, ne tik žodžiais, tačiau ir darbais prisideda prie korupcijos mažinimo tendencijų. Tai rodo ir Jaunųjų gydytojų asociacijos profesionalumo akcija „#BūkPokytis“ bei profesionalumo deklaracija, kurią praėjusį pavasarį pasirašė daugiau negu 1700 medikų. Taip pat Lietuvos medicinos studentų asociacijos jau keletą metų inicijuojama akcija „Geriausia padėka medikui – Jūsų šypsena“.

Korupcija – sovietinių laikų palikimas

Pašnekovo teigimu, korupcija sveikatos priežiūros sistemoje – sovietinių laikų palikimas ir užsilikusi kai kurių vyresniosios kartos medikų yda. O jų yra gerokai daugiau. Tikėtina, kad vyresniųjų pakantumas smulkiajai korupcijai yra didesnis negu jaunimo. Natūralu – jaunesni žmonės yra dirbę, stažavęsi užsienyje – Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Norvegijoje, Švedijoje – ir matė, kad ten korupcijos nėra. Vakarų šalyse sveikatos priežiūros sistema funkcionuoja be jokių korupcinių ryšių.

Aurimas Pečkauskas

Ką gi daryti gydytojui, kuriam pacientas kiša kyšį, ar pacientui, kuris pastebi gydytoją laukiant iš jo „atsidėkojimo“? Sveikatos apsaugos ministro patarėja mokslų daktarė Nendrė Černiauskienė paaiškino, kad tiek pacientai, tiek gydytojai gali skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir pranešti apie korupcijos apraiškas.

„Labai skatiname žmones būti pilietiškais ir netylėti, nes jokia valdžios institucija negali sumažinti korupcijos mastų be visuomenės supratimo ir palaikymo, todėl reikia pranešti pamačius, kai duodamas arba imamas kyšis. Praėjusiais metais Sveikatos apsaugos ministerijoje gauta maždaug 100 pranešimų apie galimą korupciją, kyšius. Šiemet per pirmąjį šių metų pusmetį jau gauta beveik 80 pranešimų. Sveikatos apsaugos ministerijos korupcijos prevencijos specialistai reaguoja į visus pranešimus,“ – sako N. Černiauskienė.

Kai bando man „atsidėkoti“, jaučiuosi labai blogai

Gydytojo A. Pečkausko nuomone, vargu ar galėtume rasti gydytoją, kuris nėra susidūręs su korupcijos apraiškomis. Ir jam ne kartą yra tekę susidurti su bandymais „atsidėkoti“.

„Natūralu, kad tokiose situacijose mes, gydytojai jaučiamės labai blogai. Man asmeniškai labai nemalonu, kai tai įvyksta. Be abejo, atsisakau, tačiau santykiai su pacientu iškart suprastėja vien dėlto, kad yra siūlomi kažkokie neformalūs užmokesčiai. Būna ir kurioziškų situacijų, kai žmonės gydytoją bando gaudyti visur – koridoriuose, prie kavinių, atseit nori pasišnekėti. Tai yra labai nemalonu. Mane kaip profesionalą, tai tikrai žeidžia. Kiek medikų ar pacientų praneša apie tokius įvykius sunku pasakyti, dažniausiai apie tai garsiai nenorima kalbėti“, – tikina gydytojas.

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR Sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

Užsakymo nr.: PT_79297487