Viršutinė pastatų dalis, paprastai skirta stogui, tampa „penktuoju“ pastato fasadu – vieta, kuri naudingai išnaudojama žmonių reikmėms, pastatų reprezentacijai ir gamtos tvarumui. Terasos ant stogų yra įrenginėjamos dėl vis labiau augančios eksploatuojamų stogų tendencijos. Architektai teigia, kad tradicinis ir tuščias stogas pamažu užleidžia vietą šiuolaikiškiems sprendimams, kurie patrauklūs žmonėms, nes , kaip taisyklė, nuo jų atsiveria vaizdingos miesto panoramos, pučia gaivus vėjelis, minimali triukšmo tarša. Puikiai įrengtos stogo terasos džiugina žmones, kviečia juos ilsėtis, turiningai leisti laisvalaikį, bendrauti su kaimynais ir šeima – tikina ir NT vystytojai.

Lietuvoje tokių projektų vis daugėja

Įmonės „Darnu Group“ korporatyvinių reikalų ir rinkodaros direktorė Akvilė Liaudanskienė pasakoja, kad žaliųjų terasų ant namų stogų idėja Lietuvoje skeptikų buvo vertinama kaip pernelyg drąsi mūsų klimato sąlygoms. Vis dėlto sėkmingai įgyvendinta ir pamėgta gyventojų, vėliau ji paskatino ir kitus nekilnojamojo turto plėtotojus projektuoti panašius sprendimus.

„Darnu group“ terasa

„Lietuvoje stogo terasų buvo pernelyg ilgai vengiama dėl trumpo šiltojo sezono, – teigia A. Liaudanskienė. – Tačiau baimės nepasitvirtino: „Lighthouse“ bendruomenė terasose laiką leidžia kone pusę metų, jos būna populiarios net ir žiemą per šventes.“

Terasos ir vietoje balkonų, ir verslo parkuose

Algirdo Kaušpėdo projektuota „Antakalnio terasų“ gyvenvietė buvo kone pirmoji NT plėtotojų gyventojams pasiūliusi ne balkonus, o erdvias, kokybiškai įrengtas privačias terasas. Šviesios, leidžiančios visus metus mėgautis saulės šiluma, jos atveria gyventojams įspūdingus juos supančios gamtos vaizdus. Visus metus besikeičiantys peizažai kuria ramybės ir jaukumo atmosferą, gyvenant prie pat miesto centro.

A. Kaušpėdo nuomone, nuogąstauti, kad klimatas gali būti nepalankus mėgautis laiku terasoje, neverta, mat egzistuoja įvairių sprendimų: „Mūsų vasaros nuostabios, ne pernelyg karštos, skirtingai nuo pietinių šalių mes ne bėgame nuo saulės, o ja džiaugiamės. Norėdami pailginti terasų naudojimo sezoną dažnai įrengiame lengvas, mažai pastebimas struktūrinio stiklo pertvaras, naudojame lokalius šildymo prietaisus.“

„Darnu group“ terasa

A. Liaudanskienė pasakoja, kad poilsiui skirtos žaliosios terasos šiandien Vilniuje kuriasi ne tik ant daugiabučių namų, ar projektuojamos vietoj balkonų, bet ir projektuojamos verslo centruose. Galimybė pertraukų metu laiką leisti gamtos apsuptyje, pasak pašnekovės, reikšmingai didina darbuotojų pasitenkinimą darbo vieta bei produktyvumą. Kaip pavyzdį ji pateikia naują „Darnu Group“ projektą – terasas verslo pastatuose „Park Town“. Pirmojo pastato viršutiniame aukšte jau įrengtą atvirą erdvę įvertino ir pamėgo čia veikiančių įmonių darbuotojai, tai paskatino dar vieną panašią erdvę poilsiui sukurti ir visiems norintiems. Erdvioje, net 500 kv. m. ploto moderniai įrengtoje terasoje miestiečiai jau kitą vasarą galės mėgautis greta iškilsiančio japoniško sodo panorama, malonioje aplinkoje praleisti laiką, gurkšnojant kavą ar arbatą, miesto centre susitikti su draugais ar verslo partneriais.

Nauda tiek gyventojams, tiek ir aplinkai

Įmonės „Darnu Group“ atstovė pažymi, kad žaliuojantys stogai nėra tik graži ir komforto kokybę demonstruojanti naujovė. Tai – daugybei tikslų tarnaujantis sprendimas.

„Darnu group“ terasa

„Didmiesčių gyventojams sudaroma galimybė mėgautis gamta, ramybe, kokybiškai leisti laiką namuose neapsiribojus vien nuosavo buto plotu. „Lighthouse“ stogo terasas sudaro trys atskiros zonos pagal gyventojų poreikius: grilio, žalioji ir ramiam poilsiui skirta erdvė“, – vardija pašnekovė. Šios terasos, atstovės teigimu, ne mažiau svarbios ir aplinkai. Savo gausia žaluma jos mažina tankiai užstatytų ir apgyvendintų vietovių oro užterštumą, kuria gaivesnę atmosferą.

Vienas iš svarbiausių terasų bei kitų bendruomenėms skirtų patalpų, tikslų - siekis didinti gyventojų ar darbuotojų bendruomeniškumą.

„Jau dešimtmetį mes, kaip NT vystytojai, padedame kurti bendruomenes savo plėtojamose gyvenvietėse ir verslo centruose: organizuojame bendras šventes, kartu minime kaimynų dienas, surengiame nuotaikingas įkurtuves. Įrengtos bendro naudojimo terasos – dar vienas iš sprendimų burti draugišką bendruomenę“, - teigia pašnekovė. Anot jos, įmonei itin svarbu sutelkti tiek gyventojus, tiek darbuotojus verslo centruose, nes kuo tvirtesnė bendruomenė, tuo labiau prižiūrimos gyvenimo ar darbo erdvės, tuo aktyviau mezgami socialiniai ryšiai.

Terasos skatina bendravimą

Vilnietė Ineta Petravičiūtė, su vyru besikurianti „Lighthouse“ gyvenvietėje, teigia terasa susižavėjusi dar pirmojo apsilankymo metu.

„Darnu group“ terasa

„Ieškojome naujos statybos buto būtent šioje sostinės dalyje. Ji mums – pažįstama, patogi ir leidžia taupyti laiką. Kadangi abu esame užsiėmę žmonės, varianto gyventi užmiestyje net nesvarstėme, bet progų ir galimybių kuo daugiau praleisti gryname ore ir netoli namų, kaip tikriausiai visiems vilniečiams, labai norėjosi. Todėl nieko keisto, kad, pamačiusi stogo terasą, dar žiemą, iškart žinojau, kodėl norėčiau čia gyventi“, – prisiminimais dalinasi Ineta.

Anot jos, nors bute ir yra balkonas, jis tikrai neatstos terasos teikiamų privalumų. Naujakurė pabrėžia ir draugiškos bendruomenės svarbą – terasa sukuria galimybę kaimynams susitikti, bendrauti ir organizuoti bendras veiklas.

Visi namo gyventojai terasoje gali surengti ir individualias šventes. „Bendruomenė net turi susitarimą, jog, iš anksto pranešę ir rezervavę terasą, kiekvienas individualiai gali joje surengti pasisėdėjimus draugams, šventines vakariene. Tai – išskirtinai gražaus ir darnaus sugyvenimo požymis“, – Inetai pritaria „Darnu Group“ atstovė.

Užsakymo nr.: PT_79274683