Šį rudenį geriausi šalies restoranų virtuvių šefai siūlo gardžiausius sezoninius patiekalus, kurių paragauti galima ne tik sostinėje, bet ir kituose miestuose. Visi norintys save palepinti naujais skoniais bei susipažinti su kaimyninės šalies virtuvės tradicijomis turėtų aplankyti Latviją.

Dalijamės 10 vietų ir renginių sąrašu kaimyninėje Latvijoje, kuriuo naudodamiesi galite suplanuoti trumpas, tačiau įdomias ir „gurmaniškas“ atostogas.

1. Rygos restoranų savaitė

Kada verta apsilankyti? Spalio 8–14 dienomis

Net septynias dienas tiek Rygos gyventojai, tiek miesto svečiai turės unikalią progą išragauti įdomiausias išradingiausių šalies šefų improvizacijas sezoninės virtuvės tema. Daugiau nei 50 Rygos restoranų visą savaitę lauks visų gardžiam ir kokybiškam maistui neabejingų keliautojų. Trijų patiekalų vakariene galima už labai prieinamą kainą – vos 15-20 eurų.

Visą Rygos restoranų savaitės dalyvių sąrašą ir ypatingus pasiūlymus rasite čia: http://www.liveriga.com/en/7981-autumn-riga-restaurant-week

2. Siguldos restoranų savaitė

Kada verta apsilankyti? Lapkričio 5–11 dienomis

Siguldos restoranų savaitės metu naujų skonių ieškantys gurmanai galės mėgautis trijų patiekalų vakarienėmis tiek pačioje Siguldoje, tiek jos apylinkėse. Kiekvienas restoranas parengs specialių pasiūlymų vos už tuos pačius 15 ar 20 eurų, o už papildomus 12 eurų restoranų savaitės dalyviai galės rinktis prie patiekalų derančius gėrimus.

Siguldos restoranų savaitės organizatoriai visiems neabejingiems naujoms kulinarinėms patirtims rekomenduoja pasirinktame restorane iš anksto rezervuoti staliuką.

3. Valmieros restoranų savaitė

Kada verta apsilankyti? Lapkričio 5–11 dienomis

Valmieros restoranų savaitėje šiais metais dalyvauja penki restoranai, šia ypatinga proga svečiams ruošiami specialūs, net išrankiausiam skoniui įtiksiantys pasiūlymI. Trijų patiekalų vakarienę už prieinamą kainą siūlys šie restoranai: „Rātes Vārti“, „Vecpuisis“, „Agnese“, „Valmiermuiza Beer Kitchen“ and „Dikļi Palace Restaurant’.

4. Simjūds mugė Valmieroje

Kada verta apsilankyti? Spalio 13 dieną , 9.00–16.00 val.

Antrą spalio šeštadienį Valmieros rotušės aikštėje ir senamiestyje vietos gyventojus ir svečius įsuka istorinės Simjūds mugės šurmulys. Ši mugė – paskutinė prieš prasidedant žiemai, kai žmonės savo namams gali įsigyti visko, ko tik įsigeis širdis. Paisydami šimtmečių senumo tradicijų, vietos gamintojai ir amatininkai siūlo tik aukščiausios kokybės gaminius.

5. Centrinis Rygos turgus

Kada verta apsilankyti? Bet kada. Atidarytas kiekvieną savaitės dieną 9.00–19.00 val.

Tačiau norintiems neapsiriboti vien tik minėtų miestų restoranų pateikiamais pasiūlymai bei plačiau pažinti Latvijos virtuvę siūlome apsilankyti Centriniame Rygos turguje. 1930 m. atidarytas turgus, dabar yra laikomas vienu didžiausių ir moderniausių visoje Europoje, o jame kasdien apsilanko nuo 80 tūkst. iki 100 tūkst. žmonių.

Čia galėsite paragauti šviežiai raugtų agurkų, nusipirkti šviežių daržovių, egzotiškų vaisių paskanauti vos praeitą naktį rūkyto ungurio, įsigyti pramoninių prekių arba tiesiog leistis į įdomų pasivaikščiojimą po Rygos centrinį turgų, kuris atrodo išties įspūdingai.

Dar XX amžiaus 3-ąjį dešimtmetį statyti architektūriniu požiūriu išskirtiniai turgaus paviljonai iš pradžių buvo naudojami kaip angarai kariniams orlaiviams ir tik vėliau nuspręsta juos naudoti kaip turgaus paviljonus.

Rygos centrinis turgus yra unikalus ne tik dėl savo paviljonų, bet ir senųjų sandėlių, vadinamųjų „spīķeri“, kur šiandien yra įsikūręs kūrybinių industrijų kvartalas.

6. Rygos Kalnciemo rajono turgus

Kada verta apsilankyti? Šeštadieniais nuo 10–16 val. (Gruodį ir sekmadieniais)

Kiekvieną mielą šeštadienį unikalia medine architektūra garsėjančiame Latvijos sostinės Kalnciemo rajone šurmuliuoja ūkininkų ir amatininkų turgus. Būtent šiame turguje siūlomų prekių bei dirbinių kokybė ir yra šios vietos vizitinė kortelė: iš ekologiškų ūkių atkeliavę maisto produktai, išskirtiniai vietos menininkų, dizainerių ir amatininkų darbai – prekės, kurių greičiausiai nerasite jokio prekybos centro ar parduotuvės lentynose.

Turguje ne tik prekiaujama, bet ir švenčiama: kone kiekvieną savaitę jis skiriamas vienai konkrečiai progai, šventei ar temai, kurią atspindi parduodamų gėrybių asortimentas. Bene daugiausia dėmesio ir populiarumo sulaukia temos, susijusios su svečiomis šalimis ir jų turtais: Italijai, Ispanijai, magiškiems Rytams skirtos mugės vilioja naujais skoniais ir aromatais. Itin didelio susidomėjimo ir lankytojų skaičiaus sulaukia mugės, skirtos sezoninei madai, vietos dizainui ar konkretiems daiktams.

Neatsiejama tokių mugių dalis – visai šeimai tinkančios ir patinkančios veiklos. Vaikai su tėveliais smagiai praleis laiką įvairiose dirbtuvėse, užsiėmimuose, vaidinimuose, paskaitose, pristatymuose ir žaidimuose.

7. „Laima“ šokolado muziejus Rygoje

Kada verta apsilankyti? Muziejų aplankyti galite antradieniais–sekmadieniais 10.00–18:00 val.

Neliks nuskriausti ir smaližiai – „Laima“ šokolado muziejus kviečia visus norinčius pažinti latviško šokolado paslaptis. Muziejuje siūlomos ekskursijos su gidu, profesionalų vedamos dirbtuvės, organizuojamos įvairios šventės.

Įsigiję bilietą, svečiai gauna ir specialų kodą. Jį užregistravę, gali susikurti asmeninę paskyrą muziejaus puslapyje internete, kur turi galimybę peržiūrėti muziejuje darytas nuotraukas ir vaizdo įrašus.

Ekskursijos metu sužinosite, kaip „Laima“ šokolado fabrike kakavos pupelės virsta šokoladu, be to, turėsite galimybę pagaminti savo šokolado plytelę. Meilės įkvėpti muziejaus svečiai galės pasiųsti virtualių linkėjimų tiek toli, tie arti esantiems brangiems žmonėms, bei tapti „Laima“ skonio laboratorijos mokslininkais.

8. „Aldaris“ alaus muziejus ir darykla Rygoje

Kada verta apsilankyti? Pirmadieniais–penktadieniais 09:00–18:00 val. Šeštadieniais dirba trumpiau, sekmadienis – nedarbo diena.

Atsigaivinti ir pažinti istoriją galėsite alaus muziejuje „Aldaris“ – moderniausiame tokio tipo muziejuje visose Baltijos šalyse ir pirmajame tokiame Latvijoje. Jo svečiai turi galimybę susipažinti su Latvijoje bei kitur verdamo alaus įvairove ir žavesiu, įminti alaus virimo paslaptis, paskanauti ir savo kailiu išbandyti aludario profesiją.

Muziejus įkurtas 2015 metų gegužę ir yra įsikūręs Rygos priemiestyje, istoriniame „Aldaris“ rajone Sarkandaugavoje. Muziejus – integrali alaus daryklas, kur „Aldaris“ meistrai verda išskirtinį kraftinį alų, dalis. Patalpa, kur pūpso alaus cisternos, praktiškai nepakitusi nuo pat 1938 metų. Svečiai gali apžiūrėti ir alui skirtą ekspoziciją.

9. Valmiermuižos alus

Kada verta apsilankyti? Kiekvieną savaitės dieną nuo 10:00 val.

„Valmiermuižas alus“ – tai nedidelė alaus darykla, esanti istorinėje Valmiermuižos teritorijoje prie Valmieros. Alus čia gaminamas iš aukščiausios kokybės žaliavų, laikantis neskubios aludarystės principų. Pagal rūpestingai atrinktus receptus daromas gyvas ir nepasterizuotas alus, kurį tikrai įvertins kiekvienas gurmanas.

Tęsdami senas Valmiermuižos svetingumo tradicijas, naujos alaus daryklos šeimininkai kiekvieną kviečia pasivaikščioti po dvaro apylinkes ir apžiūrėti Valmiermuižos alaus daryklą. Svečiuojantis bus galima sužinoti, kaip gimsta alus, susipažinti su dvarininkų alaus gėrimo tradicijomis, išmokti derinti alų su maistu. Apsilankymas „Valmiermuižas alus" alaus darykloje ir degustacija trunka apie 1,5 valandos.

10. Valmiermuižos alaus daryklos restoranas

Kada verta apsilankyti? Kasdien, tačiau seštadieniais ir sekmadieniais – ypatingi vėlyvieji pusryčiai.

Valmiermuižos alaus virtuvės istorija – pasakojimas apie skirtingais metų laikais Latvijos žemių suteikiamus turtus. Šios virtuvės šeimininkai didžiuojasi galėdami savo svečius pakviesti į puotą, neįsivaizduojamą be vietos ūkininkų derliaus bei medžiotojų ir žvejų laimikio.

Pagarba gamtai ir drąsa kurti – štai iš kokių ingredientų, anot Valmiermuižos alaus virtuvės šeimininkų, susideda latviškas skonis. Prie gardaus maisto jums bus pasiūlyta paragauti ir geriausiai tinkančio alaus. Savaitgalio rytais restorano virtuvė ruošia vėlyvuosius pusryčius.

Specialius Valmiermuižos alaus daryklos restorano pasiūlymas:
Kiekvieą spalio šeštadienį ir sekmadienį nuo 10 iki 14 val. – ypatingi tradicijai latviški vėlyvieji pusryčiai. Kaina – 12 eurų. Vaikams iki 12 metų – 5 eurai. Staliuką galima rezervuoti elektroniniu paštu alusvirtuve@valmiermiza.lv arba telefonu 28664424.

Atraskite Latvijos skonių pasaulį! Planuodami kelionę į Latviją, būtinai pasinaudokite „Trip Planner“ paslaugomis.

Ieškote daugiau įkvėpimo savo kelionėms? Apsilankykite www.latvia.travel puslapyje internete ir paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“ @EnjoyLatvia.

Užsakymo nr.: PT_79256273