Saulė – pagrindinis šaltinis

Nors saulės šviesa ir šiluma vitaminu D neprisotinta, gavęs jos šviesos (tiksliau, UVB spindulių) mūsų organizmas jį pradeda gaminti pats. Įdomu tai, kad tai bene vienintelis vitaminas, kurį organizmas gali gaminti ir iš esamų ir įsisavintų pirmtakų. Net iki 90 % vitamino D mes gauname su saule. Ir tam visai nereikia valandų valandas gulėti paplūdimyje – pakanka, kad kuo daugiau odos (veidas, delnai, rankos ir kojos) saulėje tiesiogiai būtų 5-20 minučių per dieną.

Viskas paprasta ir lengva, kol nepradeda kristi medžių lapai. Lapkritį vargu ar norėtųsi su šortais ir marškinėliais lauke pabūti 20 minučių, o vien mintis apie tokią veiklą viduržiemį skatina spintoje paieškoti dar vieno megztinio. Todėl mūsų pusrutulio gyventojams, kurie rūpinasi savo sveikata, šaltuoju sezonu tenka ieškoti kitų vitamino D šaltinių.

Ramioms naktims ir stipriems kaulams

O rūpintis tikrai yra dėl ko – vitaminas D mūsų organizmui svarbus tuo, kad padeda įsisavinti kalcį ir fosforą bei yra atsakingas už stiprius kaulus ir raumenis. Jei jo trūksta, gali sutrikti kaulų mineralizacija – jie tampa minkštesni ir gali deformuotis. Todėl vitaminas D ypač svarbus augantiems organizmams – vaikams ir paaugliams.

„Piknik“ lazdelės

Tačiau suaugusieji į šį vitaminą taip pat neturėtų numoti ranka – jo trūkumas vyresniame amžiuje gali būti viena iš osteoporozės atsiradimo priežasčių. Be to, vitaminas D palaiko gerą ir suaugusių žmonių kaulų struktūrą, tad gali padėti išvengti kaulų lūžių, kai balos pasidengia ledu. Pakankamas vitamino D kiekis organizme taip pat gali padėti pamiršti apie raumenų silpnumą, nemigą, lėtinį nuovargį ir prastą koncentraciją.

Vitamino D gausus užkandis: sūrio lazdelė

Kur gauti vitamino D, kai šortai ir suknelės toli spintoje laukia šilto pavasario? Peržvelkite savo mitybą! Vitamino D yra riebioje žuvyje (silkėje, lašišoje) ir kiaušiniuose. Šiek tiek jo galima rasti ir jautienos kepenyse, fermentiniame sūryje ar riebiame piene.

Jei žuvies ir kiaušinių valgyti kasdien nesinori, vitaminu D praturtinkite savo užkandžius! Sekdami pasaulio mokslininkų rekomendacijomis, įvairūs gamintojai savo produktus praturtina vitaminu D – kad pavasario saulės laukti būtų lengviau. Vienas tokių produktų – „Pik-Nik Twiller“ sūrio lazdelės. 100 g šio užkandžio yra 100 % reikalingos vitamino D paros normos. Be to, vienoje šio sūrio lazdelėje yra net 20 % kalcio, kurį vitaminas D padeda įsisavinti, paros normos, taip pat baltymų, vitamino A ir fosforo. Šios sūrio lazdelės labai mėgstamos vaikų, tačiau puikiai tiks ir suaugusiems!

Užsakymo nr.: PT_79256167