Valgymas – proga pabūti kartu

Italijoje aplink maistą sukasi visas gyvenimas – jis sujungia šeimas, svečius ir kaimynus. „Nesakau, kad visi italai moka gaminti, tačiau mes išties mylime maistą ir mokame juo mėgautis. Nesame šykštūs ir gaminame dideliais kiekiais, tam, kad galėtume pavaišinti artimuosius ir bičiulius. Mano šeima taip pat gamino daug, tad užaugau prie didelio ir gausaus stalo“, - pasakoja Luca.

Nors italai pusryčių beveik nevalgo, pietūs ir vakarienė jiems yra šventas laikas. Mat tuomet prie stalo susirenka visa šeima. Virtuvės šefas Luca šios taisyklės paiso ir savo šeimos namuose Lietuvoje, kur jo laukia žmona ir trys vaikai – šešiametė Magda, keturmetis Benas ir naujagimė Martina.

Prie stalo galioja ir dar keletas taisyklių – italai visuomet stengiasi valgyti kartu, tuo pat metu bendraujant, ir aptariant naujienas, o vaikai norėdami pakilti nuo stalo, turi atsiklausti. „Dėl greito gyvenimo tempo retai randame laiko pabūti kartu ir pabendrauti neskubant. Tad pietūs ar vakarienė yra metas, skirtas ne tik mėgautis skaniu maistu, bet ir ilgiems, nuoširdiems pokalbiams“, - sako G. L. Demarco.

Vyrauja regioninė virtuvė

Niekas neabejoja, kad italai gamina ir valgo labai skaniai, tačiau daugelis mano, kad ir itin kaloringai. Italų šefas iš dalies tai paneigia: „Nors valgome nemažai, mūsų maistas nėra toks sunkus ar kaloringas, kaip dažnai mano lietuviai. Šalia makaronų ir picos valgome ir įvairius daržovių patiekalus, žuvis, mėsą, jūros gėrybes ir sriubas. Be to, maistas nuolat keičiasi pagal sezoniškumą“.

Įdomu ir tai, kad Italija yra padalinta į regionus ir šis pasiskirstymas labai ryškiai atsiskleidžia maisto kultūroje. Italijoje įprasta, kad žmonės gamindami patiekalus renkasi tuos produktus, kurie auga ar kuriuos lengvai galima gauti savame regione.

Gian Luca Demarco

Mėgstamiausi šefo patiekalai

Pats Gian Luca Demarco namie dažniausiai gamina savo mėgstamus itališkus patiekalus – picą, lazaniją, raviolius su šalavijais ir kietuoju sūriu, „Fiorentino“ steiką, triušieną su svogūnais ir alyvuogėmis bei makaronus su pesto arba keturių sūriu padažu. Iš desertų dažniausiai ruošia tiramisu, tradicinį Pjemonto regiono šokoladinį skanėstą - „Bunet“ ir rikotos sūrio pyragą.

Italų šefas savo virtuvės neįsivaizduoja be rozmarino, parmezano bei mocarelos sūrių ir pomidorų tyrės: „Kai kurių itališkų produktų Lietuvoje rasti nėra lengva, bet jei pasitaiko proga įsigyti tikrų itališkų gaminių, su džiaugsmu ja pasinaudoju“.

Kur suklysta lietuviai?

Kalbant apie namų gamybos maistą, Luca lietuviams turi vieną svarbų patarimą – neužgožti prieskoniais natūralaus maisto skonio: „Dažnai įvairius patiekalus perkrauname prieskoniais ir padažais – patariu to vengti. Jei valgome žuvį ar mėsą, leiskime atsiskleisti tikrajam jų skoniui, o ne priedams“.

Anot virtuvės šefo, dar viena klaida kurią daro absoliuti dauguma žmonių – maisto perkepimas. „Suprantu, kad žmonės bijo nepakankamai termiškai apdorotos mėsos ir žuvies, tačiau ją kepti reikia labai atsargiai ir jokiu būdu neperkepti, kitaip ji taps sausa, neliks natūralių jos sulčių, ji praras skonį“, sako G. L. Demarco.

Italija atkeliavo į rudenėjančią Lietuvą

Šefas sako, kad itališką maistą dievinantys mūsų šalies gyventojai bemat pajus pietų šalies dvasią namie pasigaminę salotas su šviežiais pomidorais ir mocarela iš buivolių pieno, itališkus bulvių virtinukus „gnocchi“, makaronus su pomidorų ir šoninės padažu, lazaniją su bešamelio padažu ar desertus – tiramisu su maskarponės sūriu ar „pana cotta“ su aviečių tyre.

„Italiamo“

Na, o neturintiems laiko ar noro leisti daug laiko virtuvėje ruošiant šiuos itališkus šedevrus, bet kuriems jau vien šie patiekalų pavadinimai tirpsta burnoje, prekybos tinklas „Lidl“ turi gerų naujienų – šį pirmadienį Italija atkeliavo į rudenėjančią Lietuvą.

„Norime, kad kiekvienas namo galėtų parsinešti dalelę Italijos, pajusti jos išskirtinę maisto kultūrą ir namie susikurti gražią maisto ir bendravimo šventę. Jau ne pirmą kartą mūsų parduotuvėse vykstanti itališka savaitė yra itin laukiama pirkėjų. Itališkos picos, „Gnocchi“ virtinukai, „Cannelloni“ su jūrų gėrybėmis – tai tik keli saulėtai Italijai dedikuotos savaitės gardėsiai“, - vardija „Lidl Lietuva“ pardavimų skatinimo departamento vadovė Ilona Čiužienė.

Mėgstančius suktis virtuvėje džiugins itališkiems patiekalams skirtų produktų asortimentas: įvairūs makaronai, bešamelio padažas, pomidorų padažai, sūriai. Na, o desertų mylėtojai džiaugsis radę citrininių arba šokoladinių itališkų desertų, legendinę „Panna Cottą“ ir kitų saldėsių. Italijos savaitės metu I. Čiužienė taip pat kviečia susipažinti su skirtingų Italijos regionų skoniais – tereikia atkreipti dėmesį į specialius ženkliukus ant pakuočių, kurie žymi šalies regionus.

Užsakymo nr.: PT_79254931