„1978 metais įšvirkštimo metodu buvo stabilizuotas pirmas objektas, o šiandien unikalus „Uretek“ metodas jau yra naudojamas 54 šalyse visame pasaulyje, metodas taip pat yra didelis Estijos ūkininkų pagalbininkas, pvz. ištiesinant pakrypusį grūdų elevatorių ar gamybinį pastatą,“ – sako Reineris-Latyševas.

Stabilizavimo metu į gruntą įšvirkščiama „Uretek“ sukurtų geopolimerų, kurie grunte išsiplečia ir sutankina po pastatu esantį gruntą, užpildo ertmes ir, jei įmanoma, pakelia atgal į savo vietą visas nusėdusias betonines plokštes, kitus statinius bei jų dalis, tiesiogiai besiremiančias į žemės paviršių. Kadangi kiekvienam objektui reikia rasti unikalų sprendimą, inžinieriai atlieka kruopštų paruošiamąjį darbą: reikia nuspręsti, nuo kokio kampo pradėti nusėdusio statinio stabilizavimą, kėlimą ir kuria kryptimi judėti.

„Uretek“

„Naudojant mūsų metodą, kasdienis kliento darbas yra mažai trukdomas ir klientas gali tęsti savo įprastą veiklą kaip buvo suplanavęs,“ – teigia Reineris-Latyševas. Pasitikėjimą, be abejo, didina ir tai, kad pasaulyje „Uretek“ turi virš 150 000 didelių projektų. Be to, dar daug mažesnių objektų ir individualių namų. Vien tik Baltijos šalyse naudojant mūsų metodą per pastaruosius 2,5 metų buvo stabilizuota daugiau nei 300 objektų.“

Laboratorijos, universitetai ir valstybinės įstaigos visame pasaulyje yra išdavusios sertifikatus, patvirtinančius „Uretek“ metodo veiksmingumą ir saugumą aplinkai: be kita ko, „Uretek“ turi Suomijos Tamperės universiteto sertifikatą, taip pat Italijoje ir Anglijoje išduotus sertifikatus. Metodas buvo išbandytas Amerikoje ir Kinijoje, įmonė turi tiek Vokietijos TÜV, tiek Bavarijos aplinkosaugos sertifikatus. „Kadangi sprendimas yra saugus aplinkai, esame stabilizavę ir vandens užtvankas, mišinį galima pumpuoti net į požeminį vandenį,“ – sako Reineris-Latyševas.

„Uretek“

Kokia yra didžiausia staigmena klientui? „Grunto stabilizavimas skamba logiškai ir mūsų teiginys atrodo kaip mažas stebuklas, kai sugebame nusėdusį objektą atgal pakelti į reikiamą aukštį,“ – pasakoja Reiner-Latyševas. „Baigus grūdų elevatoriaus kėlimą Alaverėje, buvo pakviesti visi objekte buvę vyrai pažiūrėti į atliktą darbą ir kai jie pamatė rezultatą, aikštelėje įsivyravo apie nuostabą bylojanti tyla“.

Kadangi pumpuojama medžiaga yra atspari vandeniui, ją galima naudoti ir alyva arba rūgštimis persisunkusioje aplinkoje: metodas buvo panaudotas, pvz., geležinkelio depams stabilizuoti.

Pagalba ūkininkams. Estijos pavyzdžiai:

- Silosinės stabilizavimas pieno fermoje Pabaltijyje

Silosinės latakais siloso sultys tekėdavo netinkamai – vietoj to, kad sultys tinkamai kauptųsi talpykloje, latakų sujungimo vietose rūgštingos siloso sultys nutekėdavo į dirvožemį bei greta esantį lauką.

„Turėjome rasti sprendimą, kad sustabdytume pratekėjimą sujungimų vietose,“ – pasakoja įmonės techninis direktorius Baltijos šalyse Jarmo Luht. „Įsigilinus paaiškėjo, kad siloso sultys buvo išėdusios betoninius latakus ir išorinę latakų pusę reikėjo pataisyti. Dėl pratekėjimo betoninės plokštės buvo nusėdusios ir sujungimų vietose atsiradę įtrūkimų.“

Išorinė latakų pusė buvo pataisyta naudojant „Uretek“ metodą, įpurškiant į gruntą plėtriuosius geopolimerus, kurie sustabdė pratekėjimą.

„Esame pastebėję, kad neretai naujiems betoniniams paviršiams silosinės pH lygis yra per didelis: rūgštis išėda betoną, dėl to atsiranda pratekėjimai ir nusėdimai,“ sako Jarmo Luht.

„Uretek“

- „Vao Agro OÜ“ melžimo salės grindų stabilizavimas

Objekto grindys buvo suprojektuotos su nuolydžiu link centro, siekiant į ten nuvesti besikaupiančias srutas. Tačiau grindims nusėdant, teisingas nuolydis dingo ir srutos pradėjo kauptis prie sienų. „Naudodami „Uretek“ metodą sugebėjome grindis stabilizuoti ir pakėlėme jas tinkamu kampu, nors laiko darbams atlikti buvo maksimaliai 4 valandos ir turėjome atsižvelgti į melžimo laiką. Esame patenkinti, kad kasdienis įmonės darbas buvo trukdomas minimaliai ir dėl įprastinio melžimo laiko problemų nekilo,“ – teigia Luht.

- Grūdų elevatoriaus stabilizavimas Alaverėje

Alaverėje esanti grūdų džiovykla ir elevatorius yra aukščiausias elevatorius Šiaurės Europoje. Siekant objekto statybą užbaigti iki rudens, statybos darbus teko pradėti žiemą ir taip buvo iškastas suledėjęs gruntas. Upildas, deja, nebuvo pakankamai sutankintas ir du statomi grūdų elevatoriai ir grūdų priėmimo bunkeris nusėdo.

„Kai nuėjome susipažinti su objektu, grūdų elevatoriai jau buvo ištiesinti, jie buvo nusėdę 50 mm, o grūdų priėmimo bunkeris 60 mm. Objekto pakėlimas į teisingą padėtį užtruko 6 valandas, tuo metu klientui nereikėjo nutraukti kitų statybos darbų,“ pasakoja Jarmo Luht, pasak kurio, jei pagrindas buvo daromas žiemos metu, analogiškų problemų pasitaikė ir kitur Estijoje bei kitur Pabaltijyje.

Alternatyvi galimybė išlyginti nusėdusį grūdų elevatorių buvo jo išmontavimas ir nauji betonavimo darbai, o tai būtų reiškę per dideles laiko sąnaudas ir grūdų elevatorius nebūtų pastatytas laiku.

Standartinėmis sąlygomis atliktiems darbams „Uretek“ suteikia 2 metų garantiją, o į gruntą įšvirkščiamos medžiagos garantija yra 10 metų. Patirtis rodo, kad prieš 40 metų sutvirtinti objektai yra stabilūs iki šiol.

„Laboratorinio bandymo metu buvo atliktas taip vadinamas dirbtinis sendinimas, kur paaiškėjo, kad medžiaga išliks tvirta bent 150 metų", žada Reineris-Latyševas.

PRAVARTU ŽINOTI:

Įšvirkštimo metodas

- Iš pradžių yra ištiriamos grunto sąlygos siekiant nustatyti, kaip giliai reikia įterpti geopolimerą ir kokios kliūtys grunte gali pasitaikyti.

- Po to grunte išgręžiama piršto storio anga, pro kurią į reikiamą gylį įvedamas vamzdis.

- Pro vamzdį į gruntą pumpuojamas „Uretek“ sukurtas geopolimeras, kuris besiplėsdamas sutankina gruntą taip vadinamu spaudimo į šalis metodu. Kadangi „Uretek“ medžiagos turi didelę plėtimosi galią, įmanoma nusėdusį gruntą arba statinį a pakelti atgal į reikiamą aukštį. Procesas atliekamas ciklais, tuo pačiu metu lazeriniais matuokliais atidžiai stebint statinį ir aplink esantį gruntą.

- Plėtimosi procesas trunka keliasdešimt minučių, o sukietėjusi masė per 10 minučių pasiekia 90 proc. savo kietumo. Masė galutinai sukietėja per 24 valandas.

- Vienintelis apribojimas naudojant metodą yra taip vadinamas ekonominis tikslingumas: yra apleistų objektų, kuriuos geriausia išgriauti. Darbui grunto formos netrukdo.

- Paruošiamieji darbai objekte, įšvirkštimas ir medžiagos sukietėjimas užtrunka tik kelias valandas – naudojant kitus metodus tam prireikia daug dienų ar net savaičių.

- „Uretek“ sistemos leidžia betonines plokštes tiksliai išlyginti ir suniveliuoti, pakeliant plokštes ten, kur jos turi būti ir jas iš naujo paremiant.

Užsakymo nr.: PT_79170483