Ar sveikatos priežiūros sektorius tikrai viena labiausiai korumpuotų sričių? Ar taip yra visame pasaulyje?

Remiantis sociologinio tyrimo „Lietuvos korupcijos žemėlapis“ duomenimis, nuo 2007 metų gyventojai, kaip labiausiai korumpuotas institucijas, įvardija sveikatos apsaugos įstaigas, ligonines (taip teigia 51 proc. respondentų).

Pasaulinio korupcijos barometro 2016 metų tyrimo duomenimis, Lietuvoje 1 iš 4 gydymo įstaigoje apsilankiusių gyventojų prisipažįsta davęs kyšį. Tai sudaro 24 proc. apklaustųjų, prieš 3 metus tokių asmenų buvo 35 proc. Europos Sąjungos kontekste atrodome štai taip: pagal to paties tyrimo duomenis, Rumunijoje kyšį gydytojui yra davę 33 proc. respondentų, Vengrijoje – 22 proc., Bulgarijoje – 16 proc., Graikijoje, Latvijoje – po 13 proc., o, pavyzdžiui, Vokietijoje, Slovėnijoje ar Portugalijoje – vos 2 proc. gyventojų, Ispanijoje – tik 1 proc. respondentų.

Nors pagal korupcijos suvokimo indeksą (KSI) Lietuva užima vidurio poziciją tarp Europos Sąjungos valstybių, tačiau matyti, kad kyšininkavimo sveikatos sektoriuje rodikliai neleidžia Lietuvai pasivyti kitų Europos Sąjungos valstybių. Priežasčių korupcijai sveikatos priežiūros srityje gali būti labai daug: tai ir neaiškus paslaugų suteikimo, apmokėjimo už paslaugas mechanizmas bei procedūros, ir teisės spragos, taip pat politinės valios trūkumas, netinkama vadovo pozicija ir pan.

Kalbant apie statistiką, STT kasmet gauna virš 100 kreipimųsi dėl įvairių korupcijos apraiškų sveikatos sistemoje. Per pirmąjį 2018 metų pusmetį jau gauti 79 pranešimai, 2017 metais užregistruoti 128 pranešimai, 2016 metais – 133 pranešimai.

Kokių korupcijos formų sveikatos sektoriuje pasitaiko dažniausiai?

Pagrindinės korupcijos formos sveikatos sektoriuje yra kyšininkavimas tarp gydytojų ir pacientų, kai siekiama gauti gydymo paslaugą, siuntimą gydytis, vaistų receptą, nedarbingumą ir pan., taip pat piktnaudžiavimas turimais įgaliojimais, konkurenciją ribojantys susitarimai, korupciniai ryšiai tarp gydymo įstaigų vadovų ir įvairių medicinine įranga, prekėmis ar vaistais prekiaujančių privačių kompanijų atstovų, t. y. neskaidrūs viešieji pirkimai.

Kyšiu gali būti laikomas pinigų, maisto produktų, daiktų, įvairių paslaugų, dovanų čekių, akcijų dovanojimas, taip pat skolų panaikinimas, nekilnojamas turtas ir pan. Pagal sociologinių tyrimų duomenis, dažniausiai gydytojams ar kitiems medicinos darbuotojams duodamos dovanos yra saldainiai, šokoladas (46 proc.) ir kava (44 proc.). 19 proc. apklaustų respondentų dovanoja alkoholį, 16 proc. – gėles, 12 proc. – maisto produktus, 5 proc. – daržoves (11 proc. apklaustųjų atsakymo į šį klausimą nenurodo).

Ar Lietuvos gyventojai suvokia, kad duodami vokelį, nešdami dovanas gydytojui, jie daro nusikaltimą? Kiek žmonių už tai jau yra nubausta?

Piliečių nepakantumas korupcijai ir jų sąmoningumas auga. Jei 2004 metais tik 12 proc. respondentų nurodė, kad kyšio davimas prieštarautų jų įsitikinimams, tai 2016 metais tokių asmenų jau buvo 26 proc.

Sociologinių tyrimų duomenimis, daugiau nei pusė gydytojams davusių kyšį asmenų tikėjosi gauti geresnės kokybės gydymo paslaugą. Apklausti žmonės taip pat tvirtino, kad jie davė kyšius, nes norėjo nuoširdžiai atsidėkoti medicinos darbuotojui, jautėsi moraliai įsipareigoję atsilyginti ar norėjo greičiau gauti paslaugą. Įdomu tai, jog daugiau nei 2 iš 5 gyventojų teigia, kad jei galėtų oficialiai sumokėti už gautas paslaugas, naudotųsi tokia galimybe.

Per pastaruosius 10 metų STT yra pradėjusi daugiau kaip 100 ikiteisminių tyrimų dėl galimų korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų sveikatos sektoriuje. Per šį laikotarpį daugiau nei 50 asmenų teismuose buvo pripažinti kaltais. Jiems skirtos laisvės atėmimo bausmės jas atidedant, taip pat baudos. Yra pavyzdžių, kai bylose, susijusiose su sveikatos apsauga, skiriamos baudos keliolika ar keliasdešimt kartų viršijo kyšio dydį.

Verta pažymėti ir tai, kad asmuo gali būti atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už papirkimą, jeigu iš jo buvo reikalaujama ar provokuojama duoti kyšį ir jis pasiūlęs, pažadėjęs duoti arba davęs kyšį, apie tai pranešė teisėsaugos institucijai, per įmanomai trumpiausią laiką – tol, kol pats netapo įtariamuoju.

Ką daryti gydytojui, jei jam pacientas primygtinai nori duoti kyšį, nesupranta žodžio NE? Kur kreiptis?

Į STT gali kreiptis bet kuris asmuo, neatsižvelgiant į jo pilietybę, amžių, socialinę padėtį ar kitus kriterijus. O kreiptis galima įvairiais kanalais: el. paštu, telefonu, per mobiliąją aplikaciją, paliekant pranešimą STT interneto svetainėje ar atvykus į artimiausią STT padalinį. Informaciją galima palikti ir anonimiškai. Jei pranešama ne anonimiškai, žmogus gali nesibaiminti – jo informacijos konfidencialumas bus užtikrintas teisės aktų nustatyta tvarka. Visi gyventojai (tiek gydytojai, tiek pacientai) taip pat gali skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir pranešti apie nutikusį įvykį.
Ką paprastai sako žmonės, kurie būna įtariami kyšininkavimu?

Kyšį žmonės dažnai vadina: „dovana“, „padėka”, „atlygiu”, „atsidėkojimu“, „už pastangas“, „lauktuvėmis” ir pan. Tačiau teismo praktikoje tai traktuojama kaip kyšis. Neteisėto atlygio davimas ar priėmimas prieš, per ar po veiksmų atlikimo yra laikomas nusikaltimu.

Kokio dydžio paprastai būna kyšiai?

Jie labai įvairūs, siekiantys kelias dešimtis ar net kelis šimtus eurų. Už atitinkamas paslaugas, tokias kaip chirurginę operaciją, neįgalumo ir darbingumo pažymėjimų gavimą, odontologo paslaugas, nurodomi maksimalūs kyšių dydžiai siekia ir tūkstantį ar daugiau eurų.

Kaip su korupcija gali kovoti visuomenės nariai?

Labai svarbu, kad ši problema būtų sprendžiama sistemiškai. Ir ne tik baudžiamojo poveikio priemonėmis. Yra parengta nacionalinė kovos su korupcija programa, kurioje įtvirtintos priemonės, siekiant vykdyti korupcijos prevenciją šioje srityje. Taip pat STT iniciatyva buvo sukurti du antikorupcinės aplinkos kūrimo vadovai, vienas skirtas verslo atstovams, o kitas viešajam sektoriui. Labai svarbu ir tai, kad pačios institucijos, įstaigos ar įmonės rūpintųsi ir jaustų atsakomybę už savo antikorupcinę aplinką ir jos kūrimą institucijos viduje.

Taigi, visų pirma skatiname visus asmenis, tiek gydytojus, tiek pacientus netoleruoti korupcijos, neduoti kyšių ir jų neimti. O taip pat – pranešti apie tai, jei yra reikalaujama kyšio ar bandoma papirkti.

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR Sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

Užsakymo nr.: PT_79168253