Lietuvoje nematyta papildytoji realybė

Bene įspūdingiausia parodos inovacija bus Lietuvoje dar nematyta technologinė naujovė – papildytoji realybė (angl. „Augmented reality“). Lankytojai turės galimybę susipažinti bei kūno kalba pabendrauti su šios realybės personažu – robotu. Kompiuterinės grafikos elementais kuriamas papildytosios realybės atvaizdavimas leis patirti daugybę teigiamų emocijų ir abejingų tikrai nepaliks.

„Inovacijų savaitės“ eksponatai

Inovacijų parodos lankytojai taip pat galės susipažinti su lietuvių kuriamu balanso treniruokliu, 3D spausdintuvu, pagamintu robotu-padėjėju, smegenų bangomis valdomomis pramogomis, futuristine virtualių dviračių atrakcija, šuniukais robotais. Renginyje lankytojų lauks ir interaktyvus foto stendas, inovatyvus edukacinis žaidimas, pažangūs dizaino sprendimai.

Parodoje – lietuvių inovacijų gausa

Inovatyvus dizaino krėslas, išmanusis veidrodis, atliekantis odos sveikatos analizes bei dalijantis asmeninius grožio patarimus, taip pat bus pristatomi parodoje. Abejingų neturėtų palikti ir robotikos bei intelekto sprendimų inovacijos: technologija, kuri aptinka veidus nuotraukoje ir aprašo jo atributus, emocijas, autonominis robotas bei 3D veido sekimo technologijos.

„Inovacijų savaitės“ eksponatai

Be to, KTU mokslininkai renginyje pristatys inovatyvų įrenginį, išmaniąją apyrankę, padedančią įvertinti žmogaus fizinio aktyvumo profilį, o „Tata Paper“ – iš veganiškos odos pasiūtas rankines. Parodoje bus galima susipažinti su Nissan LEAF automobiliu – elektromobiliu, turinčiu ne tik autonominio valdymo elementų, bet ir elektros energijos kaupyklą.

„Inovacijų savaitės“ eksponatai

Dėl patogesnio gyvenimo

Inovatyvius sprendimus dviračiams statyti kuriančios bendrovės „Parkis“ vadovas Bronius Rauba pasakoja, kad pagal išsilavinimą yra ekonomistas ir su inžinerija nieko bendro neturėjo. Vis tik vyras gyvenime susidūrė su tam tikra problema, kuri paskatino jį ieškoti kūrybiško ir inovatyvaus sprendimo. B. Rauba labai mėgo važinėti dviračiu, o sutalpinti savo ir kitų šeimos narių dviračių balkone kompaktiškai negalėjo, todėl neradęs alternatyvos, sukūrė dviračių parkavimo vertikaliai keltuvo prototipą.

„Inovacijų savaitės“ eksponatai

„Pirmąjį keltuvą dariau pats sau, vėliau draugas padrąsino tokį gaminti ir kitiems. O dar po kurio laiko prie manęs prisijungė kolega, su kuriuo dar metus vystėme produktą, kad jis būtų saugus ir patogus naudoti. Kai už tave darbą daro, visuomet yra smagu. Priekinį ratą įvarai į „Parkį“ ir jis tą ratą pakelia į viršų“, – teigia B. Rauba ir priduria, kad žmonės nuolat ieško, kaip palengvinti gyvenimą ir to, kas ne tiek svarbius darbus padarytų už juos.

Inovacijas kurti tiesiog patinka

Parodoje dirbtinio intelekto „Neurotechnology“ produktus pristatančios įmonės atstovas Pavelas Kirijenko sako, kad inovatyvūs produktai visada buvo neatsiejama ir pagrindinė jų įmonės veiklos dalis.

„Inovacijų savaitės“ eksponatai

„Viskas prasidėjo nuo biometrinių algoritmų kūrimo, o vėliau labai stipriai išsiplėtėme ir šiuo metu dirbame su dirbtinio intelekto, neuroninių tinklų, skaitmeninės regos ir vaizdų apdorojimo, robotikos bei ultragarso technologijomis. Pagrindinė priežastis, dėl kurios kuriame ir prekiaujame inovatyviais produktais – mums tai tiesiog patinka“, – pasakoja P. Kirijenko. Įmonė parodoje pristatys net penkias inovacijas.

Vieta generuoti idėjoms

Viena iš „Neurotechnology“ pristatomų inovacijų – „SentiMask“. „Ši technologija suteikia galimybę ant aptikto veido uždėti norimą virtualią kaukę arba virtualius objektus, pavyzdžiui, akinius. Ji taip pat analizuoja ir geba atpažinti žmogaus veido išraiškas bei mimikas, kurias gali perteikti virtualiam personažui“, – sako įmonės atstovas. Inovaciją bus galima išbandyti realiuoju laiku, tiesiog pažvelgus į kamerą ir pasirinkus norimą veido kaukę ar aksesuarą.

„Inovacijų savaitės“ eksponatai

„Kitas mūsų pristatomas eksponatas – „SentiBotics“ – autonominis robotas, gebantis judėti išmokta trajektorija, atpažinti objektus ir paimti juos ranka. Demonstracijos metu parodysime, kaip toks robotas pats važiuoja apmokyta trajektorija ir moka paimti objektus. Robotą bus galima stebėti, taip pat visi norintys galės išbandyti jo valdymą“, – pasakoja P. Kirijenko.

Inovacijas kuriančios įmonės vadovo teigimu, tokia paroda yra puiki proga visuomenei plėsti savo akiratį, susipažinti su naujovėmis ir jas išbandyti. Be to, tai galimybė bendrauti tiek dalyviams, tiek pažangius produktus pristatantiems atstovams, gera vieta keistis patirtimi, diskutuoti ir naujoms idėjoms generuoti.

„Inovacijų savaitės“ eksponatai

Inovacijų paroda vyks rugsėjo 26–27 d. prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama”, Vilniuje. Paroda nemokama, laukiami tiek suaugę, tiek mažieji inovacijų entuziastai.

Daugiau informacijos apie „Inovacijų savaitės 2018“ renginius: www.inovacijusavaite.lt ir Facebook „Inovacijų savaitė“.

„Inovacijų savaitės 2018“ renginius organizuoja Ūkio ministerija kartu su Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

Užsakymo nr.: PT_79161495