Mažai su žemės ūkiu susiję žmonės paklaustų, o kodėl sėja išvis vyksta rudenį? Pasak agronomų, po vasaros žemė būna įšilusi ir tai augalo sėklai sudaro palankias sąlygas sudygti ir peržiemoti. Atrodytų, sniegas ir šaltis kenkia augalui, tačiau žiemkenčiams geriau augti po storu sniego sluoksniu, kuris izoliuoja šilumą, nei ant sausos žiemiškos žemės.

Kadaise laukai buvo apsėjami tiesiog ranka, vėliau – naudojantis arklių tempiamomis sėjamosiomis, o šiandien tokį darbą greičiausia pamatytume nebent kaimo gyvenimą demonstruojančiame muziejuje ar labai mažame ūkyje. Kokia sėjimo technika šiandien naudojama Lietuvos ūkiuose?

„Dažniausiai naudojamos mechaninės arba pneumatinės sėjamosios, priklausomai nuo ūkio dydžio“,– sako Vilius Sventkauskas, UAB „Konekesko Lietuva“ produkto vadybininkas.

Šiandien Lietuvos ūkiuose dirbama naudojantis naujausia ir galingiausia technika. Kaip pavyko sėja, bus aišku po maždaug trijų savaičių, bet galutiniam rezultatui įtakos turės ir tai, kokia bus žiema, pavasaris. O kaip technikos kokybė susijusi su derliaus kiekiu? Vienas svarbiausių dalykų – tolygus sėjimas.

Ar turi ūkininkai savų tradicijų svarbiausiems metų darbams – sėjai ir javapjūtei? Visa tai – „Delfi agro“ reportaže apie sėją.

Užsakymo nr.: PT_79111271