Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos duomenimis, Lietuvoje kasmet užregistruojama apie porą tūkstančių užsikrėtimo utėlėmis atvejų, tačiau iš tikrųjų tokių atvejų yra gerokai daugiau.

Karolis Kalinauskas, priemonėmis, padedančiomis kovoti su utėlėmis, prekiaujančios farmacinės įmonės „STADA – Nizhpharm – Baltija“ Lietuvoje produktų grupės rinkodaros ir pardavimų vadovas, tikina, kad tokie Lietuvos skaičiai nėra išimtis – ši liga plačiai paplitusi visame pasaulyje. Jungtinių Valstijų ligų prevencijos ir kontrolės centras skaičiuoja, kad kasmet utėlėmis užsikrečia nuo 6 iki 12 milijonų žmonių visame pasaulyje.

Pašnekovas pastebi, kad informacijos, kaip gydytis, lengva rasti internete, todėl poreikio kreiptis į gydymo įstaigas daug žmonių tiesiog nemato. Taip pat, sparčiai auga žmonių savigyda, sąmoningumas bei atsakomybė už savo pačių sveikatą.

Mitai apie utėles

Kaip pastebi K. Kalinauskas, apie šią problemą žmonės vis dar gėdijasi kalbėti viešai, todėl ji apipinta daugybės mitų. Paradoksalu, nes šie parazitai yra detaliai aprašyti žmonijos istorijoje nuo senų laikų ir yra paplitę tiek tarp žmonių, tiek ir kitų primatų.

Pasak įmonės atstovo, susidūrus su utėlėtumu pirmiausia žmones apima panika. „Kas atsitinka pamačius savo vaiko galvoje utėlių? Namuose įvyksta didžiausia drama. Tėvams kyla klausimas, ką daryti? Tačiau toks šokas žmones ištinka tik todėl, kad apie utėlėtumą jie turi per mažai informacijos“, – tikina specialistas. Pasak jo, jei tėvai turėtų pakankamai žinių apie utėlių gydymą, būtų galima išvengti bereikalingo streso.

Utėlės

Kaip vieną stipriai visuomenėje įsišaknijusį utėlėtumo mitą pašnekovas įvardija nuostatas, kad utėlėmis užsikrečia tik neprisižiūrintys ar asocialūs žmonės ir jų vaikai. Pasak pašnekovo, nors utėlių dažniau turi vaikai, jos gali atsirasti pas bet kokio amžiaus žmogų. Žinoma, higienos nesilaikantiems asmenims tikimybė turėti utėlių padidėja, tačiau apskritai nuo to nėra apsaugotas nė vienas.

„Tai atsitinka ir prisižiūrinčiose šeimose. Užsikrėsti galima bet kur. Aišku, jeigu sėdėsi izoliuotas kambaryje, tada tikimybė sumažėja. Ypač kalbant apie vaikus, kurie eina į kiemą, į mokyklas, važiuoja į stovyklas. Užtenka prisiliesti galvomis, kai užropojusi utėlė užkrečia kitą vaiką“, – pasakoja K. Kalinauskas.

Dar vienas mitas, kurį paneigia įmonės atstovas, – užsikrėtimo utėlėmis sezoniškumas. Nors, kaip pastebi pašnekovas, užsikrėtusiųjų šia liga padaugėja vasaros metu, kai vaikai važiuoja į stovyklas, arba rudens pradžioje, kai šie sugrįžta į ugdymo įstaigas, vis dėlto užsikrėtimo atvejų gausu visus metus.

Perversmą surengė utėlių neapsikentusi mama

Pasak pašnekovo, užsikrėtus utėlėmis svarbiausia nestresuoti ir skubiai imtis tinkamo gydymo. Utėlėtumas nėra pavojingas sveikatai, tačiau svarbu kuo anksčiau sureaguoti. Šie parazitai greitai dauginasi, galvą ima niežėti, todėl stipriai kasantis galima pažeisti galvos odą. Tokiais atvejais padidėja infekcijos tikimybė.

XX amžiaus antroje pusėje gydymui buvo naudojami žmogaus sveikatai kenksmingi ir žemės ūkyje paplitę insekticidai. Kaip žinia, naudojant pesticidus, išsivysto rezistencija ir utėlės palaipsniui tampa atsparios. Be to, plaunat galvą šiomis priemonėmis buvo pažeidžiami plaukai, jie išslinkdavo.

2000 metų pradžioje viskas pasikeitė, kai su utėlėmis vaiko plaukuose kovojusi mama sudrebino visą industriją. Viltį beveik praradusi Jayne Ansell (Jungtinė Karalystė), bendradarbiaudama su viena verslo įmone, sutikusia finansuoti tyrimus, išrado, kliniškai testavo ir vėliau patentavo naujos kartos saugią antiparazitinę medžiagą – 4% dimetikono tirpalą. Ši priemonė pakeitė iki to laiko naudojamus insekticidus ir pasižymėjo dideliu veiksmingumu bei saugumu naikinant utėles ir glindas.

Utėlės

2006 metais į rinką buvo išleistas pirmasis šio atradimo pagrindu sukurtas produktas. Dabar naudojami antiparazitiniai produktai neturi farmakologinio aktyvumo žmogui, priskiriami medicininėms priemonėms, fiziškai veikiančioms pačius parazitus ir jų kiaušinėlius, ir neturinčioms įtakos žmogaus sveikatai. Šalia priemonių, naikinančių parazitus, jau yra sukurti ir produktai, padedantys apsisaugoti nuo užsikrėtimo ir utėlių plitimo.

Šiuolaikinės priemonės gydo ir apsaugo itin greitai

Pasak K. Kalinausko, aktyvių ir saugių medžiagų pagrindu sukurta „Hedrin“ produktų linija kompleksiškai nukreipta į pedikuliozės prevenciją, apsaugą, kontrolę ir paplitimo valdymą. Kaip vienas iš optimalių pasirinkimų utėlėms ir jų kiaušinėliams naikinti galėtų būti, pavyzdžiui, specialus gelis „Hedrin One Spray Gel”. Užtenka juo išpurkšti galvą vieną kartą. Be to, tai nereikalauja specialių žinių ar izoliuotos gydymo patalpos.

Specialistai pastebi, kad kartą atsikratęs utėlių žmogus nėra apsaugotas nuo ligos pasikartojimo. Vis dėlto tikimasi, kad žinančiam, kokių priemonių imtis, asmeniui tai netaps tragedija. Specialistai pataria atsikratyti baimės ir savalaikiai naudoti jų naikinimo ir prevencines priemones. Pastarosios ypač reikalingos tais atvejais, kai įtariate, jog artimoje aplinkoje kas nors yra užsikrėtęs. Viena tokių priemonių – vaistinėse ar internetu parduodamas „Hedrin Pro-tect & Go” purškalas, kuris, naudojant jį reguliariai, apsaugo nuo užsikrėtimo utėlėmis, taip pat minkština plaukus, lengvina jų iššukavimą ir nedirgina odos.

Užsakymo nr.: PT_79091365