Vilniuje veikia 9 viešieji paplūdimiai, šiais metais maudyklos įrengtos prie Balžio ir Tapelių ežerų. Šią vasarą gelbėtojai padėjo pusšimčiui skendusių asmenų, iš kurių net 26 vaikai. Medicininė pagalba teikta 165 kartus, daugiausia – vaikams.

Vis dėlto sostinės paplūdimiais besirūpinančios „Grindos“ gelbėtojai džiaugiasi, kad žmonių sąmoningumas auga. Pasak jų, poilsiautojai stengiasi saugiai elgtis prie vandens, atidžiau prižiūri vaikus, geranoriškai reaguoja į gelbėtojų, kitų poilsiautojų pastabas ir mažiau šiukšlina.

„Gelbėjo” ir žmonių daiktus

Jau 13 metų gelbėtoju dirbantis Rolandas Kilius sako, kad darbo geru oru netrūksta. Prie Žaliųjų ežerų šiais metais žmonių daugiausiai buvo vasaros pradžioje, vėliau srautas kiek mažėjo.

Pasak pašnekovo, gelbėtojams teko ne tik rūpintis besimaudančiųjų saugumu, bet ir ieškoti pasiklydusių vaikų, ar suteikti pirmąją pagalbą poilsiautojams susižeidus. „Rugpjūčio pradžioje nuo liepto į vandenį su visais drabužiais įkrito vyriškis. Nors jį gelbėti bandė draugas, tačiau ištiktas panikos skęsti pradėjo ir jis. Laimei, su gelbėtojų pagalba abu vyriškiai saugiai pasiekė krantą“, – pasakoja bendrovės „Grinda” darbuotojas R. Kilius.

Rudenėjantis Balsio ežeras dar sulaukia lankytojų

Vis dėlto žmonių gelbėjimas – ne vienintelė misija. „Neretai mums tekdavo „gelbėti“ ir į vandenį įkritusius daiktus, pavyzdžiui, telefonus, raktus ar akinius. Visus juos pavyko surasti ir ištraukti“, – šypsodamasis sako gelbėtojas.

Tačiau daugiausiai streso, kaip teigia pašnekovas, gelbėtojai patiria ieškodami dingusių vaikų. „Šią vasarą penkiametė mergaitė ėjo persirengti į kabiną, atsiskyrė nuo močiutės ir su visais daiktais nukeliavo iki parduotuvės, esančios už kelių kilometrų. Per garsiakalbį ir paplūdimyje klausinėjome žmonių, kol atsirado ją mačiusių. Tad įšokome į automobilį, suradome mergaitę ir saugiai pristatėme močiutei“, – kasdienio darbo ypatumų nesureikšmina R. Kilius.

Paplūdimiai – įvairiam laisvalaikiui

Keičiasi ne tik poilsiautojų elgesys prie vandens telkinių, bet ir patys paplūdimiai: jie yra atnaujinami, plečiama infrastruktūra.

„Grindos“ gelbėtojai

Pasak „Grindos” vadovo Kęstučio Vaicekiūčio, sostinės gyventojai, svečiai visą vasarą gausiai lankėsi tiek anksčiau pamėgtuose, tiek ir naujai įrengtuose paplūdimiuose.

Žmonės į paplūdimius traukia ne tik maudynėms. Neretai šeimos čia rengia piknikus, dalyvauja koncertuose po atviru dangumi ir ant vandens. Kita dalis poilsiautojų ieško aktyvaus poilsio, tad lankosi krepšinio ar tinklinio aikštelėse.

Nauja gelbėjimo stotis prie Žaliųjų ežerų

Kitų metų maudymosi sezonui „Grinda“ pradeda ruošis dar šiemet – jau planuojamos papildomos investicijos paplūdimių infrastruktūrai.

„Bus valoma ir tvarkoma aplinka, atnaujinamos poilsio ir pramogų aikštelės. Žaliųjų ežerų paplūdimyje veiks nauja gelbėjimo stotis. Prieš beveik 50 metų statytas pastatas jau kurį laiką buvo nenaudojamas dėl avarinės būklės, todėl pastaraisiais metais Žaliųjų ežerų paplūdimyje dirbantys gelbėtojai turėjo glaustis vagonėlyje. Nepatogu taip dirbti nei gelbėtojams, nei puošia vieną populiariausių sostinės paplūdimių“, – teigia K.Vaicekiūtis.

Nauja gelbėjimo stotis bus kur kas didesnė ir patogesnė – dviaukštis 150 kv. m pastatas. Jame bus įrengtos gelbėtojų budėjimo ir poilsio patalpos, persirengimo kambariai, pirmosios medicininės pagalbos kabinetas. Lankytojams – dušas ir geriamojo vandens fontanėlis. Dviaukštės stoties terasoje budinčiam gelbėtojui gerai matysis visas ežeras, o ant lieptų ar valtyse dirbantys gelbėtojai, prireikus, suteiks reikalingą pagalbą.

Naujosios gelbėjimo stoties statybos kainuos 140 tūkst. eurų. Senojoje stotyje buvo įrengtas elingas, kur Vilniaus miesto sporto centro baidarininkai ir kanojininkai laikė savo įrangą. Rekonstruojant pastatą, cokoliniame aukšte numatyta įrengti patalpas, kuriomis ir toliau galės naudotis jaunieji sportininkai.

„Rūpindamasi saugiu žmonių poilsiu, bendrovė planuoja ateityje atnaujinti gelbėjimo stotis ir kituose sostinės paplūdimiuose“, – sako K. Vaicekiūtis.

Įmonės atstovų teigimu, viešųjų Vilniaus paplūdimių vandens kokybė buvo reguliariai tikrinama, o vanduo visada atitiko higienos normas. Daugiau informacijos galite rasti čia.

Užsakymo nr.: PT_79072985