Leidinio straipsnyje apie smegenų veiklos pažeidimus sergant išsėtine skleroze, Oslo universitetinės ligoninės Ulevalo skyriaus neurologijos profesorė Elisabeth Gulowsen Celius, ilgus metus dirbanti su sergančiais išsėtine skleroze pacientais, akcentuoja, kad žmogui, kuriam diagnozuota išsėtinė sklerozė, gali būti išties sudėtinga pačiam pajusti pažintinių (kognityvinių) gebėjimų pokyčius. Dažniausiai jų pasikeitusį elgesį, atmintį ar asmenybę pirmieji pastebi šeimos nariai, artimi kolegos ar draugai.

Pokyčiai kasdienybėje, kurie labiau trikdo vyrus

Išsėtine skleroze sergančioms moterims ir vyrams paprastai rūpi tie patys pakitusių pažintinių gebėjimų aspektai, tačiau prof. E. Celius pastebi, kad vienas dalykas labiau aktualus vyrams. Vienas iš tokių yra ligos pasekmių priėmimas.

„Pastebime, kad vyrams dažniau būna sunku susitaikyti su žinia, jog nebegalės vairuoti. Kartais jiems būna fiziškai sunku spausti greičio ar stabdžių pedalą. Tačiau, laimei, yra ne viena pagalbinė priemonė. Kartais sutrinka pažintiniai gebėjimai, pavyzdžiui, sulėtėja reakcijos laikas ir gebėjimas vienu metu apdoroti įvairią informaciją. Tokiu atveju leisti žmogui vairuoti gali būti išties pavojinga“, – pažymėjo profesorė.

Jos teigimu, daugelis sutiktų žmonių galvoja, kad jų pažintinė funkcija nesilpnėja, jie nejaučia, kad būtų suprastėjusi atmintis ir kiti pažintiniai gebėjimai. Kai kurie pacientai teigia, kad jiems sunku bendrauti su aplinkiniais, juos vargina nuolatiniai priminimai apie pokyčius.

„Kai iškyla panašios situacijos, rekomenduojame kreiptis į neuropsichologus, kurie atlieka įvairius atminties ir dėmesio sutelkimo testus. Neuropsichologas tam tikrą laikotarpį stebi asmenybės pokyčius. Jei tokių pokyčių aptinkama, jie rekomenduoja puikių priemonių smegenų lavinimui. Man kur kas lengviau bendrauti su pacientu, jei galiu aiškiai parodyti, kaip konkrečiai liga pakeitė ar keičia jo elgesį. Turėdami faktus, galime kartu sudaryti planą, kaip sustabdyti šiuos smegenyse vykstančius procesus, – sako neurologijos specialistė E. Celius.

Sveikų smegenų svarba

Sveikos smegenys svarbios visiems, bet išsėtine skleroze sergantiems asmenims tai tampa esmine užduotimi. Pusė sergančiųjų išsėtine skleroze patiria pažintinių funkcijų sunkumų.

„Galime pasidžiaugti, kad šiuolaikinė medicina siūlo ir gydymą, ir priemonių, suteikiančių jiems galimybę išsaugoti sveikas smegenis. Dažnai žmonės klysta manydami, kad išsėtinė sklerozė pažeidžia raumenis ir paliečia žmogų tik fiziškai. Išsėtinė sklerozė pasireiškia galvos ir nugaros smegenyse. Būtent jie pažeidžiami labiausiai“, - pabrėžė Oslo universitetinės ligoninės Ulevalo skyriaus neurologijos profesorė.

Jos teigimu, dirbantiems su išsėtine skleroze sergančiais pacientais, svarbiausias tikslas yra sumažinti smegenų atrofiją. „Puikiai suprantame, kad pacientai nori gyventi įprastą gyvenimą, ypač kalbant apie pažintinius gebėjimus. Galime pasiūlyti gerų gydymo alternatyvų, itin sumažinančių smegenų atrofiją. Yra ir profilaktinių priemonių. Pavyzdžiui, su pacientais aptariame sveikos mitybos svarbą. Subalansuota ir sveika mityba, kompleksiškai derinama su fiziniu aktyvumu, padeda sumažinti uždegimą smegenyse“, – aiškino E. Celius.

Pacientai kenčia nuo depresijos

Pasak E. Celius, susilpnėjusios pažintinės funkcijos dažnai sukelia depresiją. Profesorės teigimu, ypač vyrams sunku prabilti apie šią problemą. Anot jos, daugeliui pacientų sunku pripažinti, kad juos kankina slogios mintys ir nuolat besikeičianti nuotaika.

„Pastebimas vis didėjantis poreikis gydytojams aktyviai klausinėti pacientų apie depresijos simptomus. Gydytojos nuomone, jie privalo suteikti pacientams galimybę apie tai kalbėti, kad išsiaiškinti kuo daugiau svarbių faktų apie ligą. Taipogi pacientams būtų lengviau kalbėtis su kitais pacientais, išgyvenančiais tą patį. Taip būtų lengviau sulaužyti tabu ir pamatyti, kad ne jie vieni susiduria su panašiais sunkumais. Jų darbas ir yra pastebėti tokius žmones ir sudaryti sąlygas jiems bendrauti ir konsultuotis“, - pažymėjo specialistė.

Patarimai kaip lavinti smegenis

Ką galime padaryti, kad lavintume savo smegenis? Prof. E. Celius pataria kaip tą daryti kasdien: „Kalbėdama su savo pacientais, siūlau jiems kasdienes smegenų treniruotes. Pavyzdžiui, išspręsti kryžiažodį, paprašyti šeimos narių užduoti įvairių sričių viktorinos klausimus, lavinti atmintį atliekant kasdienius veiksmus: apsipirkti be pirkinių sąrašo arba išvardyti šeimos narių gimtadienius. Tokie pratimai aktyviai lavina smegenis, o, derinant juos su fiziniu aktyvumu, kūnas ir smegenys gauna didelę dozę stiprybės kovojant su liga“, – patarė neurologijos specialistė.

Leidinys „Naujos spalvos“ nemokamai dalinamas: „Gintarinės vaistinės“, „Eurovaistinės“, „Apotheca“ vaistinėse ir Lietuvos išsėtinės sklerozės sąjungos draugijose.

Užsakymo nr.: PT_79057089