Reikia daug laiko

Mitas:
Nusėdusiomis sienomis ir grindimis pastato pakėlimas į pradinę padėtį užima daug laiko, nes statyba, iš vis, yra ilgas procesas.

Tikrovė:
„Statiniams stabilizuoti „Uretek“ naudoja geopolimerines dervas, kurios yra „įšvirkščiamos“ į gruntą, po pamatu ar statiniu. Sėdimo sustabdymas tokiu būdu ir namo pakėlimas į buvusią padėtį, iš vis, yra greičiausias būdas atkurti pradinę pastato būklę. Individualių namų atveju procesas užtrunka porą dienų. Pamatų atveju darbas gali užtrukti ir 4-5 dienas, priklausomai nuo namo dydžio”, aiškina bendrovės „Uretek Baltic“ vadovas Romanas Reineris-Latyševas.

Ir prekybos plotų atveju „Uretek“ metodas yra greitesnis nei įprasta statyba. „Viename dideliame sandėlyje dėl keltuvų važinėjimo betoninės plokštės buvo nusėdusios ir darbas tapęs pavojingu. Jei būtų nutarta visą sandėlį ištuštinti, seną betoną išpjauti ir išlieti naują, tai būtų užtrukę ne mažiau kaip 30 dienų, nes betonas savo tvirtumą įgauna po 28 dienų. Mes atlikome greičiau, būtent per kelias dienas.“

Sudėtinga

Mitas:
Namo ištiesinimas pakeliant yra sudėtingas ir šio darbo metu pastato negalima naudoti.

Tikrovė:
Jei, pvz., individualų namą reikia pakelti, kėlimo metu kasdienis šeimos gyvenimas nėra trukdomas. Iš namo laikinai išsikraustyti nereikia. „Jei tai yra grindys, keturių akmens plytelių sankirtos vietoje išgręžiame angą, pro kurią atliekame savo darbą. Gali būti, kad jei mišinio storis po plokšte nėra tolygus, kėlimo metu plokštė gali įskilti, bet paprastai taip neatsitinka,“ Reineris-Latyševas pasakoja, kaip mažai „Uretek“ trukdo naudoti namą. „Įrangos iš pastato mes specialiai neleidžiame išnešti, kad grindys būtų maksimaliai apkrautos,“ sako jis.

Prekybos centrų ir didelių plotų atveju darbai atliekami naktimis. „Tai reiškia, kad klientui nereikia nutraukti darbo ir pinigų srautas nenutrūksta. Pavyzdžiui, pradedame savo darbus po dešimtos vakaro ir baigiame ryte, porą valandų prieš prekybos centro atidarymą,“ sako Reineris-Latyševas.

„Uretek“ technologijos

Brangu

Mitas:
Naudoti kokią nors ypatingą technologiją, aišku, yra brangiau nei taisyti nusėdusius objektus įprastu betono skiediniu ir mentele.

Tikrovė:
„Uretek“ visada yra pigiau nei tradicinis taisymas. Išsikraustymas iš namo, prekybos centro uždarymas, tilto uždarymas eismui, sandėlio uždarymas visada yra brangesni nei tada, kai darbai atliekami taip, kad netrukdytų naudotis pastatu" sako įmonės vadovas.

Jis pasakoja apie didžiulį vyno sandėlį Anglijoje, pro kurį praeidavo 25 proc. Didžiosios Britanijos vynų. Sandėlio grindys buvo nusėdusios 2 mm, bet kadangi lentynos aukštis buvo 8 m, automatiniai robotiniai keltuvai nepasiekdavo tokiame aukštyje esančių prekių.

Artėjo vienas didžiausių istorijoje teismo procesų, liečiančių pavienį statinį. Sandėliui ištuštinti, logistikai pertvarkyti, o paskui į sandėlį vėl įsikraustyti, būtų prireikę 50 mln. svarų sterlingų, neskaitant prastovų darbe. Naudojant „Uretek“ technologiją problema buvo išspręsta be visų kliūčių ir kaina siekė vos kelis procentus anksčiau apskaičiuotos kainos.

Pavojinga

Mitas
Kokios nors medžiagos naudojimas name ar po namu, neduoda ilgalaikio rezultato ir gali tapti pavojingas.

Tikrovė:
„Uretek Baltic“ naudojasi tiek savo inžinierių paslaugomis, tiek Suomijoje esančios pagrindinės buveinės inžinierių komandos paramą. „Patys apskaičiuojame ir siunčiame į Suomiją, kur sprendimas dar kartą patikrinamas, kad nebūtų jokių nesklandumų. Nieko nepaliekame atsitiktinumo valiai,“ apibūdina darbo procesą Reineris-Latyševas.

Gruntui tirti yra naudojamas CPT testas. Tai yra smūginis testas, kuriuo nustatoma, kokiame lygyje ir kokio apzulinimo lygio yra gruntas. „Tai mums pasako, kur yra tuštumos, kur minkštas gruntas, o kur tvirta atrama“, sako jis. Jei objektas didelis, yra užsakomas geologinis tyrimas.

Pagal taip sukurtą inžinerinį sprendimą yra naudojama geopolimerinė derva, kurios tarnavimo trukmė siekia daugiau nei 150 metų. Pirmieji objektai, kuriuose įmonė taikė šią technologiją, išlieka stabilūs ir dabar, po keturių dešimtmečių.

„Pavojinga, kai į pastato sėdimą nekreipiama dėmesio. Tai kelia grėsmę namo gyventojų ar darbuotojų saugumui: jei lentyna pasvirusi, nuo jos gali nukristi prekės. Jei betono plokštės yra skirtingame aukštyje, keltuvas turi sustoti ir lėtai pervažiuoti, priešingu atveju prekės gali nukristi, keltuvą pažeisti arba kelti pavojų darbuotojams“.

Užsakymo nr.: PT_78933913