Dvi veikliąsias medžiagas, Sedaksaną ir Fludioksonilį, turintis kompanijos „Syngenta“ naujos kartos beicas VIBRANCE® DUO yra viena veiksmingiausių priemonių ruošiantis žieminių ir vasarinių kviečių, žieminių kvietrugių ir rugių sėjai.

Stipresnės ir sveikesnės šaknys - geresnis pasėlių suformavimas ir sėkmingesnis peržiemojimas

Nuo sėklų sudygimo iki 3 lapelių tarpsnio vidutiniškai praeina 12– 18 dienų. Per šį laiką pirminės šaknys į žemę įsiskverbia net 15– 20 cm gyliu, o atskiros šaknelių gijos pradeda intensyviai šakotis. Būtent šiuo augimo tarpsniu prasideda javų krūmijimosi fazė – šalutinių ūglių formavimas. Kiek kiekvienas javo augalas suformuos šalutinių ūglių tiesiogiai priklauso nuo sėjos laiko, pasėlio tankumo po sudygimo, pirminių šaknų išsivystymo laipsnio, dirvų našumo, tręšimo intensyvumo ir klimatinių sąlygų tuo metu. Lietuvos žemdirbystės instituto mokslininkas dr. Sigitas Lazauskas augalo šaknis prilygina žmogaus burnai. Jų dėka maisto medžiagų įsisavinimas toks pat svarbus ir sudėtingas, kaip žmogaus organizme vykstantys procesai. Pasak jo, jei nėra tinkamos proporcijos tarp šaknų ir lapų - gero derliaus nesitikėk.

Naujasis „Syngenta“ beicas VIBRANCE® DUO , pirmasis produktas, kurio veiklioji medžiaga Sedaksanas sukurta specialiai sėklų beicavimui. Be puikios ligų kontrolės, beicas pasižymi ir papildomu poveikiu: padeda išauginti stiprias, gausesnes šaknis. Sveikos ir galingos augalo šaknys lemia tolygaus pasėlio suformavimą, leidžia maksimaliai išnaudoti genetinį javų derlingumo potencialą. Tyrimai, vykdyti Anglijos Notingemo universitete, beicuojant ligų pradais neužkrėstus kviečių grūdus beicu - Sedaksano pagrindu, parodė, kad augalai net plaukėjimo metu (BBCH 55) turėjo didesnę šaknų masę, palyginti su sveikais augalais kontrolinėje grupėje.

VIBRANCE® DUO įtaka kviečių šaknų ir ūglių masei


Žieminių kviečių sėklos beicavimas apsaugo nuo žalingų organizmų (arba pristabdo jų plitimą), nuo kurių negalima apsaugoti purškiant augalus: nuo kūlių, fuzariozės ir kitų šaknų bei pašaknio puvinių, kviečių dryžligės, varpų septoriozės ir kitų per dirvą ir su sėklą plintančių ligų sukėlėjų. Viena iš stipriai plintančių ligų javų pasėliuose šaknų rizoktoniozė - tai šaknų puvinys. Liga pasireiškia dėmėmis ant lapamakštės ir stiebo. Patogeninis ligos skleidėjas ilgą laiką išlieka dirvožemyje. Ši liga vis labiau plinta javų pasėliuose, net 40 proc. pasėlių pasaulyje neišgyvena dėl šios ligos.

VIBRANCE® DUO įtaka žieminių kviečių įsišaknijimui, Rhizoctonia cerealis užkrėstoje dirvoje:

VIBRANCE® DUO yra registruotas naudoti sėjant žieminius ir vasarinius kviečius, žieminius kvietrugius ir rugiuos. VIBRANCE® DUO Lietuvoje yra pirmas „Syngenta“ beicas turintis SDHI grupei priklausančią veikliąją medžiagą Sedaksaną. Sedaksanas - ne tik yra išskirtinai veiksmingas nuo pagrindinių su sėkla plintančių ligų, bet bandymų metu nustatyta, kad jis ženkliai pagerina šaknų vystymąsi, įtakodamas tolygaus pasėlio suformavimą. Suderinus viename produkte Sedaksaną su Fludioksonilu, VIBRANCE® DUO suteikia visiškai naują perspektyvą, sėkmingam javų pasėlių auginimui.

Fludioksonilas jau yra žinomas savo veiksmingumu nuo Fusarium ir Microdochium grybų, o Sedaksanas dar labiau sustiprina veikimą nuo pavasarinio pelėsio - vienos svarbiausių ligų Lietuvoje ir visame Baltijos regione. Be to, abi veikliosios medžiagos kartu yra veiksmingos nuo kietųjų kūlių ir kviečių dulkančiųjų kūlių. Sedaksanas taip pat pasižymi išskirtiniu veiksmingumu nuo Rhizoctonia sukeliamų šaknų ir pašaknio puvinių.

VIBRANCE® DUO veiksmingumas javuose nuo su sėkla ir per dirvą plintančių ligų

VIBRANCE® DUO turėjo ypač didelę įtaka žiemkenčių grūdų derliui, kai pasėliuose buvo išplitęs pavasarinis pelėsis ir pašaknio puviniai. Didžiausias derliaus priedas gautas kvietrugiuose, kai 5 bandymuose vidutiniškai siekė daugiau kaip 2 t iš ha (2,1 t/ha), kviečiuose atitinkamai trijų bandymu vidurkis buvo 1,5 t/ha, o rugiuose vidutiniškai iš 4 bandymų sudarė 1,1 t/ha. Kitos ligos neturi tokios didelės įtakos grūdų derliui, bet gali pabloginti grūdų kokybę (kietosios kūlės).

VIBRANCE® DUO įtaka žiemkenčių grūdų derliui, kai pasėliuose buvo išplitęs pavasarinis pelėsis


„Syngenta“ naujasis beicas VIBRANCE® DUO yra patentuotos „Formula M“ formuliacijos, geriau ir tolygiau padengiančios sėklą. Be to, išbeicuotos sėklos - visiškai nedulka, nepakinta jų birumas. VIBRANCE® DUO, kaip ir kiti „Syngenta“ beicai gerai skiedžiasi vandeniu, o paruoštas darbinis skiedinys gerai pasiskirsto grūdų masėje, tolygiai padengia grūdų paviršių, tvirtai prilimpa prie sėklos. Beico norma reikalinga 1 t sėklos išbeicuoti skiedžiama 6-8 l vandens.

Žieminius kviečius, rugius ir kvietrugius rekomenduojama beicuoti VIBRANCE® DUO, naudojant registruotą 2,0 l/t beico norma.

Veiksmingų beicų pasirinkimas ir tinkamas jų naudojimas, ypač svarbūs metais, kai bręstantiems sėkliniams grūdams tenka patirti nepalankias oro sąlygas ir stiprų ligų pasireiškimą. Nereikėtų mažinti beicų normų, nes sėkloms reikalinga stipri apsauga tiek nuo ant grūdo esančių ligų sukėlėjų, tiek ir esančių dirvoje. Beicai apsaugo ir nuo ankstyvo lapų ligų išplitimo bei sumažina augalų apsaugos produktų kiekį bei purškimų skaičių sezono pradžioje.

Užsakymo nr.: PT_78704931